Majs - www.biolan.fi

Genvägar

Bläddra bland produkter

Läs artiklar om trädgårdsskötsel

Läs artiklar om ekoboende


Hitta närmaste Biolan-återförsäljare

Sök återförsäljare


Biolan Oy – huvudkontor

Besöksadress: Lauttakyläntie 570, FI-27510 Eura
Postadress: PB 2, FI-27501 Kauttua, öppet vardagar: 8–16
info@biolan.fi

Majs

Majs

Majs kräver mycket värme för att växa bra.

Majs

Majs kräver mycket värme för att växa bra.

Översikt

Odlingen av sockermajs, Zea mays var. saccharata, kommer från Mellan-Amerika. Till Europa kom den med Columbus färder lite före början av 1500-talet. Majs hör till familjen gräsväxter och bildar ett huvudskott samt små sidoskott. Hanblommorna utvecklas i toppen av skottet och honblommorna finns i kolvar i bladvecken.


Att grundlägga växtbeståndet

Plantodling

Majs kräver mycket värme för att växa bra. Alldeles i södra Finland kan majs sås direkt på friland, då marktemperaturen har stigit över 12 ºC, men säkrast är att förodla plantorna. Fröna sås 2–3 veckor före planteringstid i små krukor eller pluggar. Plantodlingen får ta högst 3 veckor, annars kommer plantornas tillväxt långsamt i gång efter planteringen. Som växtunderlag för plantodlingen kan man använda naturenligt gödslad och kalkad Växttorv. För tillskottsgödsling under plantodlingen passar Flytande Naturväxtnäring som ges med bevattningsvattnet.

Växtplats och gödsling

Man väljer för majs en mullhaltig, varm och frostskyddad växtplats. Majs är en vindpollinerad växt, och man får välformade, bra pollinerade kolvar när majsen växer på en öppen plats och ganska tätt. Lämpligt plantmellanrum är 30 cm och radmellanrum 75 cm. Ekologiska gödselmedel, såsom naturgödselmedel och brunnen komposterad kreatursgödsel passar bra för majs, eftersom växten behöver näringsämnen jämnt under hela växtperioden. Biolan Universalgödsel eller Naturgödsel sätts ut 2 liter/10 m². I juli, när kolvarna börjar utvecklas, har majsen nytta av tillskottsgödsling som ges med bevattningsvattnet. För tillskottsgödsling passar Flytande Naturnäring för Sommarblommor, som innehåller kväve för en frodigare tillväxt och kalium för en god kvalitet på skörden.


Skörd och användning

Skörd

Kolven är färdig att skördas, när honblomställningarnas ljusa ”trådar” blir bruna. Ändan på en mogen kolv känns rund. Vid de första skördegångerna kan man också titta in under skyddsbladet för att se om kornen fått den för sorten typiska färgen och om den vätska som kommer ut från kornen, då man trycker på dem med nageln, har blivit mjölkaktigt vit – vätskan i ett omoget korn är klar. Vid skördandet bryter man av kolven vid basen, skyddsbladen lämnas på. Majsen är som bäst genast efter skörd, men kortvarig lagring i temperaturer under 5 °C är möjlig. Beroende på sort och hur gynnsam växtperioden varit får man 1–3 kolvar per majsplanta. Den första majsen mognar i allmänhet i början av augusti och de sista skördas just innan kölden kommer.

Majs kan grillas, ångkokas, kokas eller gräddas i ugn. Man tar bort skyddsbladen runt kolven och kokar kolvarna cirka 10 minuter. De färdiga kolvarna äts som varma, antingen som sådan eller med smält smör. I grillen blir majskolvarna färdiga på 10–15 minuter. Kolvarna hålls saftiga, då de före grillningen smörjes med olja eller marinad.