Vihreää tuotantoa Favoritilla - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Vihreää tuotantoa Favoritilla

Vihreää tuotantoa Favoritilla

Vihreää tuotantoa Favoritilla

Favorit Tuote Oy on useimmille aivan tuntematon yritys – näin olen huomannut esittäytyessäni ko. yrityksen käyntikortilla viime kuukausina.  Tuntematon, vaikka yritys on toiminut jo vuodesta 1988 saakka.  Osaksi Biolan groupia Favorit on tullut yrityskaupan myötä vuonna 1991 ja on lähes siitä saakka vastannut Biolanin nimellä myytävien Pikakompostoreiden ja Kompostikäymälöiden kokoonpanosta Biolan groupin sisäisenä alihankkijana.  Kokoonpanoa tehtiin vuosien aikana Köyliön puolella parissakin eri tehtaassa, vanhoissa tiloissa, enempi vähempi ”polven päällä”.

Tuotantomäärien jatkuvasti kasvaessa Biolan groupissa tehtiin vuonna 2010 merkittävä strateginen päätös uuden tuotantolaitoksen perustamisesta Favoritille ja paria vuotta myöhemmin uusi, uljas tehdas avattiin Euran puolelle. Viimein toteutui myös tavoite saada kaikki Suomen tuotantotoiminnot samalle tontille, mikä merkittävästi vähentää kuljetusten ja kulkemisen tarvetta.  Strategialinjauksen myötä Favorit samalla aloitti Biolan groupissa kokonaan uuden liiketoiminnan muoviteollisuuden sopimusvalmistajana, tarjoten asiakkailleen monipuolista, laadukasta ja mahdollisimman ekologista muovituotevalmistusta.

Tehdasinvestointi, kuin myös Favoritin toiminta yleisemminkin nojautuu vahvasti ”biolanilaisiin” arvoihin ja missioon ympäristökuormituksen vähentämisestä.  Favorit haluaa osoittaa, että niinkin arkinen ja ”peruskauraa” oleva asia kuin muovituotetehtaan perustaminen voidaan tehdä myös kestäviin arvoihin perustuen.   Investoinnin perusteena oli energian- ja raaka-aineen kulutuksen vähentäminen Biolanin ympäristötuotteiden valmistuksessa, mikä ohjasi valmistustekniikan valinnassa aivan uudentyyppiseen, huippumoderniin tuotantolaitteistoon, jollaista ei tänä päivänäkään ole käytössä muualla lähialueilla.  Tuotannon kulmakivi, täysautomaattinen rotaatiovalukone kuluttaa merkittävästi vähemmän energiaa kuin perinteinen rotaatiovalutekniikka – tarvittava energia myös tuotetaan tehtaan kupeeseen pystytetyllä omalla tuulivoimalalla.

Favoritin uusi tehdas palvelee myös osaltaan Biolanin tuotekehitysalustana, eli siellä tutkitaan ja testataan uusia ekologisen asumisen ratkaisuja, kuten sanitaatiovesien kierrättämistä, aurinkoenergian hyödyntämistä yms.  Myös kierrätysmuovien entistä parempi hyödyntäminen ja muut ekologisemmat muovivalmistuksen ratkaisut ovat jatkuvan kehityksen alla.

Strategiamuutokseen liittyen osa Biolan groupin valmistustoimintaa siirrettiin vuoden 2014 lopulla Kiinan tytäryhtiön tehtaasta Favorit Tuote Oy:n tiloihin Euraan.  Vuonna 2008 kasvualustatuotteiden myyntikonttoriksi perustetussa Kiinan yksikössä on vuosien mittaan kehitetty monipuolista teollista valmistusta. Tuosta tuotannosta siirrettiin nyt Suomeen tuotteet, joiden markkinat ovat täällä.  Tuotanto Suomessa on merkittävästi kalliimpaa, mutta tuotannon siirrolla pystytään säästämään niin kuljetuskustannuksissa, kuin ympäristön kuormituksessakin.  Muutoksen myötä Biolanin Kiinan yksikkö keskittyy entistä voimakkaammin avaamaan Kiinan markkinoita Biolanin ympäristö- ja puutarhatuotteille.

Kaj Paavola


Lue lisää aiheista