Meriläiset laittoivat jätevesiasiat kuntoon - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Meriläiset laittoivat jätevesiasiat kuntoon

Meriläiset laittoivat jätevesiasiat kuntoon

Meriläiset laittoivat jätevesiasiat kuntoon

Julkaistu 31.10.2018

Uuden jätevesilain siirtymäaika päättyy vajaan vuoden päästä, 31.10.2019. Silti joka kymmenes suomalainen ei tunne asiaa lainkaan. Mökin omistajista 10 prosenttia tietää, että jätevesijärjestelmä vaatii uudistuksia, mutta ei tiedä miten edetä. Tulokset ilmenevät Biolanin lokakuussa 2018 teettämästä remonttikyselystä, johon vastasi 1507 suomalaista.

Moni kiinteistön omistaja on jättämässä jätevesijärjestelmän remontin viime tinkaan ja ensi kevääksi ruuhkaa onkin luvassa. 

- Vuoden päästä uudet järjestelmät pitää olla jo asennettuna. Ennakoitavissa on, että asiaan erikoistuneet suunnittelijat, asentajat ja maanrakennusurakoitsijat ovat kiireisiä ensi kevään aikana, kun järjestelmiä uusitaan viime tipassa, Biolan Ekoasumisen jätevesiasiantuntija Juha Heikkinen arvioi. 

Ruuhkautuminen ei ole yllättävää. Arviolta noin 100 000 suomalaista kiinteistöä vaatii jätevesiremontin, ja Suomessa on rajallinen määrä suunnittelijoita ja tekijöitä, jotka pystyvät uusimiset hoitamaan.  

Asennus onnistuu jopa ilman maansiirtotöitä 

Köyliössä jokirannassa asuvat Meriläiset uusivat kahden omakotitalon jätevesijärjestelmät syksyn aikana. Uudemman, 1980-luvulla rakennetun talon betonikaivot olivat hyvässä kunnossa ja tässä kohteessa riitti, että olemassa oleviin kaivoihin asennettiin Biolanin Kaivopuhdistamo. Asennus onnistui ammattilaiselta päivässä.

-    Tällaisen puhdistamon asentaminen ei vaadi tontilla maansiirtotöitä, vaan puhdistuslaitteisto asennetaan suoraan käytössä oleviin betonisiin saostuskaivoihin, kertoo järjestelmän asentanut Miska Niemi.  

Naapuripihassa asennusta odottaa vastaavanlainen järjestelmä, Biolan Trio (yläkuvassa), joka on kokonaisratkaisu sisältäen myös kaivot. 

-    Järjestelmä oli tarkoitus asentaa keväällä, mutta mikäli kelit jatkuvat lämpiminä, saatetaan asennus tehdä vielä loppuvuoden aikana, Anne Meriläinen kertoo.  

Sekä Kaivopuhdistamo että Trio ovat jatkuvatoimisia pienpuhdistamoja, joihin voidaan johtaa kaikki kiinteistön jätevedet. Järjestelmien biologis-kemiallinen käsittelyprosessi puhdistaa jätevedet kolmessa vaiheessa, jonka jälkeen puhdistunut vesi voidaan johtaa esimerkiksi ojaan. 

Järjestelmän uusiminen vaatii suunnitelman ja luvan

Anne Meriläisen mukaan järjestelmien uusiminen on heidän osaltaan sujunut jouhevasti. Jätevesijärjestelmien kuntoon laittaminen on kuitenkin kokonaisvaltainen projekti eikä pelkkä laitteen hankkiminen riitä. Järjestelmän uusiminen vaatii kunnalta joko rakennusluvan tai helpommassa tapauksessa toimenpideilmoituksen. Jotta lupa heltiää, järjestelmä pitää suunnitella kohteen tarpeiden mukaisesti. Ainakin isommissa kohteissa laitteen asennuksessa kannattaa luottaa asiantuntijaan. 

Uusi jätevesilainsäädäntö koskee haja-asutusalueen omakotitaloja ja mökkejä, jotka on rakennettu ennen vuotta 2004 ja kiinteistö sijaitsee pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta (raja voi vaihdella kunnittain).

 

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä Biolan Ekoasumiseen.

Tutustu tarjouksiin verkkokaupassamme.

 

Video: Ympäristöministeriö