Työssäni pääsen tekemään vastuullisia valintoja - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Työssäni pääsen tekemään vastuullisia valintoja

Työssäni pääsen tekemään vastuullisia valintoja

Hankintakoordinaattori Jonna Vuorio-Helinin työura Biolan Groupissa alkoi jo vuonna 2003, kun hän insinööriopintojensa loppusuoralla tuli kesätöihin kokoamaan kuivakäymälöitä. Kesätyö jatkuikin syksyyn, talveen ja taas uuteen kesään ja loput opinnot Jonna suoritti työn ohessa. 

Työssäni pääsen tekemään vastuullisia valintoja

Hankintakoordinaattori Jonna Vuorio-Helinin työura Biolan Groupissa alkoi jo vuonna 2003, kun hän insinööriopintojensa loppusuoralla tuli kesätöihin kokoamaan kuivakäymälöitä. Kesätyö jatkuikin syksyyn, talveen ja taas uuteen kesään ja loput opinnot Jonna suoritti työn ohessa. 

Kuivakäymälöiden lisäksi Jonnalle on Biolan-uran aikana tullut tutuksi lähettämön kevätkiire rahtikirjojen laatijana sekä tuotannon assistentin työt. Nyt hän on hankintakoordinaattorina osa hankintatiimiä, joka vastaa Biolan Groupin yritysten hankinnoista. 

Jonnan toimenkuvaan kuuluu tarvelaskenta hankintojen tekemiseksi, varastosaldojen seuranta ja inventointi sekä raportointi tuotannolle. Lisäksi hän tekee tiivistä yhteistyötä tuotekehityksen kanssa, jotta uudet tuotteet saadaan vietyä toiminnanohjausjärjestelmään ja olemassa olevien reseptit pidettyä ajan tasalla. 

”Tämän 19 vuoden aikana toiminta on kehittynyt valtavasti. Aluksi kaikki asiat olivat Excel-tiedostoissa ja piti itse laskea paljon materiaalien riittävyyttä. Nyt L7-toiminnanohjausjärjestelmä huomioi tarvelistauksessa muun muassa myyntiennusteen sekä valmiiden tuotteiden ja raaka-aineiden varastosaldot.”

Jonna tietää, että kun tuotanto pyörii tauotta, hän on onnistunut työssään. 

Hankintatiimillä on iso rooli vastuullisissa valinnoissa  

Hankintatiimi on vahvasti mukana kehittämässä tuotteita ja pakkauksia entistä ympäristöystävällisemmiksi. Toimittajat on valittu ympäristöasiat huomioiden. 

”Jo pakkausten suunnitteluvaiheessa tehdään tiivistä yhteistyötä pakkausvalmistajien kanssa. Esimerkiksi RKW Finland kehitti meille multa- ja lannoitepusseihin muovikalvon, jonka valmistuksessa hyödynnetään Fortumin Circo -kierrätysraaka-ainetta. Se on peräisin meidän tavallisten kuluttajien lajittelemasta muovijätteestä. Näin kotitalouksien leipäpussit, muovikassit ja kosmetiikkapakkaukset saavat uuden elämän Biolanin multapussien pakkausmateriaalin raaka-aineena.” 

Suomalaisten kotitalouksista erilliskerätyllä muovipakkausjätteellä korvataan neitseellistä muovia. Uusi tuotantotapa myös varmistaa, että käytetyt multapakkaukset ovat 100-prosenttisesti Fortumin kierrätysprosessin läpäiseviä − ja näin muovi saadaan pidettyä kierrossa.

Hankintatiimi tekee jatkuvasti työtä myös muovituotteiden, kuten kompostoreiden ja kuivakäymälöiden kehittämiseksi. Kierrätysraaka-aineiden lisäksi nyt etsitään vastuullisia biopohjaisia raaka-aineita vaihtoehdoksi fossiilisista lähteistä valmistetuille muoviraaka-aineille.

”Hankinnassa pääsemme vaikuttamaan raaka-aineiden lisäksi myös kuljetusten vastuullisuuteen. Nykyään tuonnille voi valita puhtaampia polttoaineita käyttäviä laivarahteja ja loput päästöistä voidaan kompensoida. Tällaisilla valinnoilla luomme omalta osaltamme markkinaa vastuullisille teoille. On hienoa, että työni kautta pääsen vaikuttamaan siihen, että maapalloa jäisi myös seuraaville sukupolville.”  

Tätä et ehkä tiennyt Jonnasta 

Omassa arjessaan Jonna nauttii yksinkertaisista asioista. Hän ei kaipaa kaukomaille, vaan rentoutuu kulkemalla jalkaisin tai ratsain metsässä. Jonna rakastaa eläimiä ja hänellä on kotona koira, kanoja, vuohia ja hevosia. 

Jonna haastaa tuotekehityksestä Tuomas Pelto-Huikon kertomaan ajatuksiaan seuraavassa haastattelussa. 
 


Lue lisää aiheista