Tiedän tehneeni jotain konkreettista kestävämmän tulevaisuuden eteen - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Tiedän tehneeni jotain konk­reet­tista kestävämmän tulevaisuuden eteen

Tiedän tehneeni jotain konk­reet­tista kestävämmän tulevaisuuden eteen

Biolanin tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell kokee vahvasti, että pystyy työnsä kautta vaikuttamaan yhteiskunnassa. Hänen tavoitteensa on sama kuin Biolaninkin, tehdä kasvattamisesta kestävää. ”Kun näen, että aidosti vastuullinen tuote päätyy kaupan hyllylle ja vielä kuluttaja valitsee sen, tiedän tehneeni jotain konkreettista kestävämmän tulevaisuuden eteen. Siitä tulee hyvä fiilis!” 

Tiedän tehneeni jotain konk­reet­tista kestävämmän tulevaisuuden eteen

Biolanin tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell kokee vahvasti, että pystyy työnsä kautta vaikuttamaan yhteiskunnassa. Hänen tavoitteensa on sama kuin Biolaninkin, tehdä kasvattamisesta kestävää. ”Kun näen, että aidosti vastuullinen tuote päätyy kaupan hyllylle ja vielä kuluttaja valitsee sen, tiedän tehneeni jotain konkreettista kestävämmän tulevaisuuden eteen. Siitä tulee hyvä fiilis!” 

Hannamaijan ja hänen tiiminsä työ on muuttunut vuosien aikana paljon. Aluksi keskityttiin Biolanin kasvualustojen ja lannoitteiden tuotekehitykseen, sitten mukaan tulivat myös kompostorit, kuivakäymälät ja muut ympäristötuotteet. Tällä hetkellä sama tiimi työskentelee myös ammattiviljelyn kasvualusta- ja lannoitetuotteiden kehityksen parissa.

”Olen nimennyt tuotekehitysporukan Dream-tiimiksi. Voin luottaa, että se toteuttaa kulloinkin meneillään olevan kehitystyön. Oma roolini on jo 13 vuotta ollut varmistaa, että tuotekehitystiimillä on resursseja ja rauha tehdä sitä työtä.”  

Tuotekehitysjohtajan toimenkuvaan kuuluu myös paljon sellaista, joka ei näy ulospäin. Monesti tuotekehitys mielletään vain uusien tuotteiden kehittämisenä. Hannamaija muistuttaa, että tuotekehityksessä tehdään jatkuvasti töitä myös olemassa olevien tuotteiden kehittämiseksi ja yhä enenevässä määrin myös koko Biolan Groupin toimintaedellytysten ja liiketoiminnan kehittämiseksi. Tuotekehityksellä on iso rooli raaka-aineiden etsinnässä ja testauksessa, tuotantoprosessien kehittämisessä ja erilaisessa koetoiminnassa.

”Jokainen tekee työstään omannäköisensä. Yhteistyö eri sidosryhmien kanssa on minulle tärkeää ja se onkin vahvasti mukana työssäni. Biolan on kiertotalouden uranuurtaja, ja erilaisten hankkeiden avulla olemme voineet viedä eteenpäin ja kehittää tätä osaamista ja samalla koko liiketoimintaa. Hankkeiden valmistelu, rahoituksen hakeminen sekä hankkeen läpivienti ja raportointi ovat muodostuneet isoksi osaksi toimenkuvaani.”

Hannamaija nauttii työnsä monipuolisuudesta. ”Jatkuvasti pääsen opettelemaan uutta. Toki välillä uudet asiat aiheuttavat stressiä, mutta se, kun on poistunut mukavuusalueeltaan ja onnistunut, tuottaa iloa. Nautin siitä, kun joku iso hankekokonaisuus valmistuu ja näemme konkreettisesti mikä hyöty siitä on yritykselle saatu.”

Biolan on kiertotalouden edelläkävijä

Hannamaija kertoo, että maailman muutos näkyy myös Biolanilla. Biolan on koko yrityshistorian ajan kehittänyt ja valmistanut tuotteita kiertotaloutta hyödyntäen. Kiertotalous ja siihen liittyvät asiat eivät suinkaan aina ole olleet muodikkaita. Yrityksessä on silti aina uskottu omaan tapaan tehdä asioita ja pidetty katse tiukasti tulevaisuudessa − ja nyt ne asiat, joihin on uskottu, ovat entistä ajankohtaisempia ja tavoitellumpia.  

”Olen viime vuosien aikana huomannut, että Biolanista on tullut entistä kiinnostavampi yhteistyökumppani yritys- ja tutkimusmaailmassa. Edelläkävijyytemme on tunnistettu alan asiantuntijoiden keskuudessa.”

Afrikkalaisen ja satakuntalaisen kulttuurin kohtaaminen

Hannamaija on työnsä puolesta tutustunut kuivakäymäläkulttuuriin esimerkiksi Intiassa ja Afrikassa sekä ollut mukana kehittämässä sanitaatiota näihin kohteisiin. 

Hannamaijalla on hauska muisto Ugandalaisten sanitaatioyrittäjien vierailusta Biolanilla. Vieraat lähtivät reittiliikenteen linja-autolla Helsingistä kohti Euraa ja Hannamaija oli heitä vasta Huittisissa. 

Vieraat astuivat iloisina ulos linja-autosta ja kertoivat, kuinka heistä jokainen oli istunut eri ihmisen viereen. He olivat kertoneet matkustavansa Biolanille ja olleet otettuja, kun jokaisen vieruskaveri oli tuntenut Biolanin. Yhden vieraan uudella ystävällä, siis vieruskaverilla, oli jopa ollut Biolanin käymälä!

”Osaan hyvin kuvitella avoimen afrikkalaisen ja jäyhän satakuntalaisen kulttuurin yllättävän kohtaamisen linja-autossa. Muutama satakuntalainen on saattanut huokaista, kun eläväiset vieraamme nousivat kolmen tunnin yhteisen matkan jälkeen linja-autosta.”

Tätä et ehkä tiennyt Hannamaijasta

Hannamaija on ylpeä, pienen Urho-pojan mummi. ”Mummius on maailman parasta! Urhon myötä olen kokenut vielä entistäkin tärkeämmäksi tehdä kehitystyötä ja kestäviä valintoja, jotta maailma olisi Urhollekin hyvä paikka elää.”

Hannamaija haastaa seuraavaksi mukaan haastatteluun Biolan Groupin ammattiviljelyliiketoiminnan, Novarbo Oy:n, tuote- ja viljelyneuvoja Tuulia Valkaman.


Lue lisää aiheista