Esittelyssä kehitysinsinööri Marko Laitinen - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Teoreetikko, joka saa parhaat oivallukset työn ääressä

Teoreetikko, joka saa parhaat oivallukset työn ääressä

Diplomi-insinööri Marko Laitisen löytää useimmiten hihat käärittyinä työn äärestä. Hän on teoreetikko, joka saa parhaat oivallukset tekemällä.

Teoreetikko, joka saa parhaat oivallukset työn ääressä

Diplomi-insinööri Marko Laitisen löytää useimmiten hihat käärittyinä työn äärestä. Hän on teoreetikko, joka saa parhaat oivallukset tekemällä.

Marko Laitinen on työskennellyt Biolan Groupiin kuuluvan Favorit Tuotteen kehitysinsinöörinä vuodesta 2021. Favorit Tuotteella valmistetaan muun muassa ja Biolanin kompostorit ja kuivakäymälät sekä erilaisia muovituotteita alihankintana suomalaisille yrityksille.

Marko aloitti työsarkansa Biolan Groupissa tutkimalla erilaisten kierrätysraaka-aineiden käyttöä. Hän teki diplomityönsä Biolan Groupille aiheenaan ”Kierrätysmuovin käyttö rotaatiovaluprosessissa”.  Marko on myös testannut eri raaka-ainetoimittajien materiaaleja sekä tehnyt tuotantolinjojen optimointia niin läpimenoaikojen kuin laadunkin suhteen.

”Olemme saaneet yhdessä tuotannon porukan kanssa optimoitua materiaalin käyttöä ja laadullisia määreitä. Parasta on, että materiaalihukkaa ei enää tule, vaan pystymme kierrättämään muoviraaka-ainetta uusiokäyttöön.”

Marko on lukenut yliopistossa polymeerimateriaaleja, kemiaa, materiaalitekniikkaa ja teknistä fysiikkaa, mutta nostaa silti esiin käytännön kokemuksen merkityksen kehitystyössä: ”Meillä on täällä tuotannossa yhteensä useampi vuosisata muovialan osaamista, ja annankin tekijöille täyden tunnustuksen – he ymmärtävät muovin valmistuksesta paljon enemmän kuin itse käsittävätkään.”

Vastuullisuutta ilman viherpesua

Marko tunsi Biolanin jo ennen työuraansa Biolan Groupissa, mutta Favorit Tuote oli vieras. ”Kun kävin tutustumassa Favorit Tuotteen tehtaaseen, näin heti sen potentiaalin. Tekniikka oli modernia ja uuden, tulossa olevan rotaatiovalukoneen muotti ennenkuulumaton.”

Marko on hyvillään siitä, että tuotannossa hyödynnetään omaa aurinko- ja tuulienergiaa ja lisäksi on tehty myös työn tekemisen ja tekijöiden kannalta vastuullisia valintoja.

”Meillä tuotannossa on esimerkiksi tilan jäähdytys, joka vähentää prosessien jäähdytysaikaa, mutta ennen kaikkea lisää työviihtyvyyttä. Samalla lämmön talteenotto mahdollistaa hukkalämmön hyödyntämisen muissa prosesseissa. Vastuullisuus tarkoittaa aina myös rahallisia investointeja, joiden arvoa voi joskus olla vaikea nähdä lyhyellä aikavälillä. Biolan Groupissa kuitenkin kestävän maailman rakentaminen on tärkeämpää kuin pikavoitot, ja se tuntuu erityisen hyvältä.”

”Järjettömän ilkivallan ja tieteen tekemisen erottaa toisistaan tulosten kirjaaminen”

Biolan Group -työuransa aikana Markon kohdalle on sattunut jo monta hauskaa sattumusta. Yksi tapahtui silloin, kun hän testasi kuivakäymälöiden ilmaputkien pakkaskestävyyttä. Sääennuste lupasi kunnon pakkasta viikonlopulle, niinpä Marko suuntasi silloin pilkkihaalareissaan työpaikalle. Pakkastestiin kuului erilaisia rasitustestejä.

”Kun testin loppuvaiheessa hakkasin putkia pihassa lekalla, viereeni ajoi auto, jossa istui vartija. Hän katseli melko pitkään ennen kuin ajoi pois. Uskon, että teoriani siitä, että järjettömän ilkivallan ja tieteen tekemisen erottaa toisistaan tulosten kirjaaminen, pelasti minut suuremmilta selittelyiltä. Olisi ollut kiva tietää mitä vartija touhuistani ajatteli.”

Vapaa-ajalla kalastusta ja kirjoja

Marko on kotoisin maatilalta Pohjois-Savosta ja on kotipuolessa tottunut kalastamaan ja metsästämään. Kotiutumista Euraan on auttanut, että työporukasta on löytynyt kalakavereita. Kesällä Marko teki myös moottoripyöräreissun Norjaan työkaverin kanssa.

Vapaa-ajallaan Marko lukee kirjoja ja pelaa. Viimeisin luettu teos on Kari Tapion elämänkerta, mutta Marko lukee monipuolisesti kaikkea dekkareista fantasiakirjoihin.

Moni ei ehkä tiedä, että Marko on sijoittunut aikanaan Euroopan top10:een rallipelissä. Hän pelaa edelleen silloin, kun aikaa on.

 

Marko haastaa seuraavaksi mukaan Mikko Vähätalon kertomaan omasta työstään.


Lue lisää aiheista