Suojaa puutarhakasvit talvivaurioilta - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Suojaa puutarhakasvit talvivaurioilta

Suojaa puutarhakasvit talvivaurioilta

Talvella puutarhakasveja koettelee pakkanen ja kuivattava tuuli. Myyrät, jänikset ja peurat voivat aiheuttaa lisätuhoja, kun niiden luontaiset ruokailupaikat vähenevät. Runsaslumisilla paikoilla myös lumen aiheuttama kuorma rasittaa puita ja pensaita. 

Suojaa puutarhakasvit talvivaurioilta

Talvella puutarhakasveja koettelee pakkanen ja kuivattava tuuli. Myyrät, jänikset ja peurat voivat aiheuttaa lisätuhoja, kun niiden luontaiset ruokailupaikat vähenevät. Runsaslumisilla paikoilla myös lumen aiheuttama kuorma rasittaa puita ja pensaita. 

Peitä kasvit viimalta ja pakkaselta

Arat monivuotiset kasvit, kuten jaloruusut, ikivihreät perennat ja yrtit, kannattaa suojata viimalta ja pakkaselta. Kun maan pinta jäätyy, kasvien päälle levitetään kerros Puutarhan Talvisuojaa tai havuja. Erityisesti vähälumisilla paikoilla suojaus on tärkeää. Perennoille riittää noin 10 sentin kerros, mutta ruusuille ja alas lasketuille köynnöksille kannattaa levittää paksumpi kerros, ainakin 20 senttiä. Puutarhan Talvisuoja hidastaa maan routaantumista syksyllä ja suojaa kasveja myös kuivattavalta kevätauringolta.

Estä myyrien, jänisten ja peurojen tuhot  

Maanpinnan jäädyttyä on korkea aika suojata kasvit myös eläimiltä. Hedelmäpuut, pensasmustikat ja monet koristepuut ja –pensaat ovat sekä myyrien, jänisten että peurojen herkkua. Jänisten ja peurojen aiheuttamia runko- ja versotuhoja pystyy estämään riittävän korkealla katiskaverkolla tai tiheäsilmäisellä muoviverkolla. Yksittäiset nuoret hedelmäpuut voi ympäröidä verkolla, mutta jos puita on useita, on järkevää aidata koko alue. Aidan olisi hyvä olla noin 1,5 metriä korkea, että se suojaa myös korkean hangen aikaan. Paras aika pystyttää aita on silloin, kun maa ei ole vielä roudassa. Myyrät jyrsivät etupäässä tyviosia ja niiden tuhoja voi vähentää muovisilla runkosuojilla.

Kuvagalleria1

Suojalumi voi repiä kasveja

Lumi suojaa kasveja, mutta joskus kasvien päälle kasautuva lumi aiheuttaa oksien repeytymistä. Syksyllä voi pilarin mallisten katajien ja tuijien oksat sitoa varovasti nipuiksi, jotta suojalumi ei paina niitä levälleen. Suojasäällä kannattaa tiputella suurin lumikuorma puiden ja pensaiden päältä, jos näyttää, että oksat voivat repeytyä lumen painosta. 

Ikivihreät tarvitsevat suojaa auringolta

Ikivihreät kasvit, kuten havupuut ja alppiruusut, ovat erityisen alttiita kevätahavalle eli kuivumiselle. Keväällä aurinko ja tuuli saavat kasvin vihreät osat haihduttamaan, mutta kun maa on vielä jäässä, kasvi ei saa tilalle uutta vettä. Tuloksena on helposti ruskeaksi kuivaneita lehtiä ja neulasia. Hiljattain istutetut kasvit ovat kuivumiselle paljon herkempiä kuin jo vuosia samalla paikalla kasvaneet. 

Kevätkuivumisen voi ehkäistä varjostamalla kasveja heti kevätauringon pilkahdettua. Jos suojaukseen käyttää havuja, kannattaa tukikehikot rakentaa jo syksyllä, kun rautakanki vielä pystyy maahan. Myös varjostusverkot ovat helppo tapa suojata kasvit auringon kuivattavalta vaikutukselta. Varjostus poistetaan keväällä vasta, kun maa on jo sulanut.


Lue lisää aiheista