Simplett mahdollistaa sanitaation jurttaan - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Simplett mahdollistaa sanitaation mongolialaiseen jurttaan

Simplett mahdollistaa sanitaation mongolialaiseen jurttaan

Mongoliassa asuu paljon ihmisiä syrjäisillä alueilla, joilla ei ole sanitaatiota. Biolan Simplett mahdollistaa saniteettitilat esimerkiksi paimentolaisille.

Simplett mahdollistaa sanitaation mongolialaiseen jurttaan

Mongoliassa asuu paljon ihmisiä syrjäisillä alueilla, joilla ei ole sanitaatiota. Biolan Simplett mahdollistaa saniteettitilat esimerkiksi paimentolaisille.

Paimentolaisuus on Mongolian perinteinen elinkeino, joka perustuu karjankasvatukseen ja karjan vapaaseen laiduntamiseen. Perheet liikkuvat paikasta toiseen hakien karjalle laidunmaata, jolla eläimille olisi syötävää. Perheet asuvat jurtissa eli paimentolaisteltoissa, jotka on helppo purkaa ja siirtää seuraaville laidunalueille. Perinteisesi paimentolaisilla ei ole ollut käytössää saniteettitiloja.

Nyt mongolialainen Oyungerel Tsedevdamba on tehnyt valtavasti työtä kehittääkseen paikallisia käymäläolosuhteita. Mongoliaan on toimitettu Biolan Simplett -kuiväkäymälöitä, jotka mahdollistavat saniteettitilat jurttaan. Simplett on kevyt ja yksinkertainen asentaa ja siksi se kulkee helposti perheen mukana. 

Kuivakäymäläkulttuuri leviää Mongoliassa vapaaehtoisvoimin

Oyungerel Tsedevdamba on järjestänyt Mongoliassa käymäläkoulutuksia ja rakentanut yhdessä vapaaehtoisverkoston kanssa näyttelytiloja edistääkseen kuivakäymäläkulttuuria. Käymäläkouluttajien verkosto kasvaa jatkuvasti. Vuoden 2020 syksyllä heitä oli jo yli 200. Oyungerel Tsedevdamba iloitsee, että suuri osa vapaaehtoisista on nuoria opiskelijoita.

Oyungerel Tsedevdamban yhteistyö Biolann kanssa alkoi, kun hän oli puhujana Käymäläseura Huussin järjestämässä Dry Toilet -konferenssissa vuonna 2018. Hän tutustui konferenssiin yhteydessä järjestettyyn kuivakäymälänäyttelyyn ja kiinnostui Biolan Simplett -käymälästä. Hän vakuuttui, että Simplett olisi sopiva kuivakäymälämalli heidän paikallisiin tarpeisiinsa. 

Tiivis yhteistyö Biolanin kanssa jatkuu

Oyungerel Tsedevdamba kertoo, että tähän mennessä on myyty 400 Biolan Simplett -käymälää kohentamaan paikallista sanitaatiota, ja asiakkaiden palaute on ollut yksinomaan positiivista.

Biolan Simplett -kuivakäymälöitä on myyty Mongoliassa hyvin monenlaisiin perheisiin, mutta yksi tärkeä kohderyhmä on juuri paimentolaiset. Mongolian pääkaupungissa, Ulaanbaatarissa, on avattu myös ensimmäinen yleisökäymälä, jossa on Biolan Simplett.

Biolan on toimittanut Simplettejä Mongoliaan suoraan Biolan Suzhoun tehtaalta Kiinasta. Biolan Suzhoun yksikkö tekee tiivistä yhteistyötä Oyungerel Tsedevdamban johtaman käymäläkouluttajien verkoston kanssa. Mongoliaan on toimitettu myös Biolan Harmaavesisuodattimia, Biolan Pikakompostoreja ja Biolan Bokasheja.

Oyungerel Tsedevdamba iloitsee erityisesti Bokashin suosiosta. Mongoliassa ei koskaan ole myyty mitään laitteita biojätteen käsittelyyn, joten koulutusta ja asennekasvatusta on tarvittu paljon. Nyt ihmisten kiinnostus biojätteen kierrätykseen on lisääntynyt huimasti.
 

Mongoliaan rakennetaan ekotaloja

Ekologisuutta on lähdetty toteuttamaan laajemmin asumiseen. Oyungerel Tsedevdamba kertoo, että he ovat rakennuttamassa kolmea ekotaloa tavallisille perheille. Taloissa hyödynnetään aurinkoenergiaa ja sanitetetitiloista löytyy Biolan Simplet -kuivakäymälä. Maailman käymäläpäivänä 19.11.2020 on mahdollista tutustua näihin elotaloihin. 

Kuvagalleria1

Lue lisää aiheista