Marjapensaiden istutus ja hoito - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Marjapensaiden istutus ja hoito

Marjapensaiden istutus ja hoito

Herukat ja karviaiset ovat helppohoitoisia joka pihan marjapensaita, jotka tuottavat satoa vähällä vaivalla vuodesta toiseen. Marjapensaiden perushoitoon kuuluu maltillinen leikkaus ja vuosittainen lannoitus. 

Marjapensaiden istutus ja hoito

Herukat ja karviaiset ovat helppohoitoisia joka pihan marjapensaita, jotka tuottavat satoa vähällä vaivalla vuodesta toiseen. Marjapensaiden perushoitoon kuuluu maltillinen leikkaus ja vuosittainen lannoitus. 



Marjapensaiden istutus
Marjapensaiden lannoitus
Marjapensaiden leikkaus
Marjapensaiden hoito kesällä 

 

 

Marjapensaita voi istuttaa koko kasvukauden ajan

Herukat, karviaiset ja kaikki satoa tuottavat marjakasvit viihtyvät aurinkoisella kasvupaikalla. Pensaat voi istuttaa myös puolivarjoon, mutta kukinta ja marjasato jäävät hieman pienemmiksi kuin auringossa. 

Herukat ja pensasmustikat viihtyvät kosteutta pidättävässä maassa, karviaiset sietävät jopa hieman kuivuutta. Marjapensaiden juuret tarvitsevat noin 60 cm syvän, multavan kasvualustan. Herukoiden ja karviaisten kasvupaikan maata parannetaan Biolan Istutusmullalla

Pensasmustikka on vaatelias kasvupaikan suhteen, koska se viihtyy pH-alueella 4,5−5,5. Sen istutuspaikan multana käytetään Biolan Havu- ja rodomultaa


Lue lisää vinkkejä pensasmustikan istuttamiseen

Herukoiden ja karviaisten sopiva istutusväli on noin 2,5 metriä. Marjapensaat viihtyvät myös aidanteena, jolloin istutusväli voi olla noin metri.  

Herukat ja karviaiset ovat itsepölytteisiä, eli ne eivät tarvitse toista pensasta rinnalleen vaan jo yksikin pensas tekee satoa. Pensasmustikka hyötyy ristipölytyksestä ja tuottaa paremmin satoa, kun pensaita on useita.
Herukoita voi ostaa myös rungollisina pikkupuina. Ne mahtuvat pikkupihan kukkapenkkiin tai vaikka ruukussa kerrostalon parvekkeelle. 

 

Marjapensaiden lannoitus

Sadon muodostamiseen tarvitaan ravinteita. Siksi marjapensaat tarvitsevat vuosittain keväällä hoitolannoitusta pysyäkseen satoisina. Biolan Marja- ja hedelmälannoite sisältää juuri oikeassa suhteessa ravinteita marjakasvien tarpeisiin, niinpä marjasadosta kehittää runsas ja hyvälaatuinen. Marja- ja hedelmälannoite soveltuu myös luomuviljelyyn. 

Pensasmustikalle paras lannoite on happaman maan kasveille tarkoitettu eloperäinen Biolan Havu- ja rodolannoite.

Marjapensaiden aktiiviset juurenkärjet, jotka ottavat tehokkaimmin ravinteita, ovat yhtä etäällä kuin pensaan tyveltä kuin uloimmat oksat. Älä siis annostele lannoitetta pensaan tyvelle vaan reilusti irti tyvestä. 

Keväällä myös komposti on hyvää maanparannusainetta pensaiden tyvialueelle. Komposti lisää humusta ja maan vedenpidätyskykyä sekä parantaa maan rakennetta.

Lisää kompostimullan käytöstä
 

Loppukesällä on toisen lannoituksen vuoro. Syyskesällä kehittyvät marjapensaiden kukkasilmut ja siksi paras aika syyslannoitukselle on jo heinäkuussa, tai viimeistään elokuussa. Näin kasvit pystyvät hyödyntämään syyslannoitteen ravinteet kukkasilmujen muodostusvaiheessa. Kaikille marjakasveille sopiva syyslannoite on Biolan Syksyn PK-lannoite.

Paras lannoite marjapensaille on Biolan Marja- ja hedelmälannoite

 

Marjapensaiden leikkaus pitää ne elinvoimaisina

Marjapensaita leikataan lehdettömään aikaan joko keväällä tai syksyllä. Nuoria herukoita ja karviaisia leikataan vain vähän: vioittuneet, kuolleet ja maahan painuvat oksat poistetaan. Säännölliset hoitoleikkaukset aloitetaan, kun pensas on 5–6-vuotias. Leikkauksessa poistetaan vanhimpia oksia sekä lamoavia ja vaurioituneita oksia niin, että pensaaseen jää noin 20 oksaa. Oksat leikataan maata myöten poikki. Musta- ja viherherukan tuottoisimmat oksat ovat 2–4 vuotta vanhoja, kun taas puna- ja valkoherukan sekä karviaisen oksat tuottavat parhaiten ollessaan 5–6-vuotiaita. Kun oksat ovat tätä vanhempia, ne poistetaan.

Jos herukoita tai karviaisia ei ole leikattu lainkaan moneen vuoteen, pensaat kannattaa nuorentaa kolmen vuoden aikana. Tee näin: Poista joka kevät 1/3 versoista maata myöten. Poistettavat haarat valitaan aina vanhimpien joukosta. 

Pensasmustikka ei vaadi säännöllistä leikkausta. Vioittuneet, sairaat tai maahan taipuneet versot kannattaa poistaa heti, mutta muuten pensaan annetaan kasvaa rauhassa. Vasta noin 10-vuotiaista pensaista aletaan poistaa vuosittain vanhimpia versoja vähän kerrallaan.

Punaherukkasato

 

Marjapensaiden hoito kesällä

Niin herukat, karviaiset kuin pensasmustikatkin hyötyvät pitkän poutajakson aikana kastelusta. Kriittisin aika on kukinnan ja sadonkorjuun välisenä aikana. Kastelu suurentaa marjakokoa ja nopeuttaa versokasvua, joka taas vaikuttaa seuraavan vuoden satoon.

Marjojen alkaessa kypsyä, ne ovat lintujen herkkua. Etenkin punaherukat ja pensasmustikat kannattaa suojata joko pelättimillä tai tiheäsilmäisellä verkolla. Asenna verkko niin, että pensaan alla kulkeva siili ei voi takertua verkkoon.