Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Papu kasvaa lämpimällä paikalla

Papu kasvaa lämpimällä paikalla

Pavut sisältävät paljon valkuaisaineita, kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita ja siksi ne ovatkin ravinteikas lisä etenkin kasvissyöjän ruokavalioon. 

Papu kasvaa lämpimällä paikalla

Pavut sisältävät paljon valkuaisaineita, kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita ja siksi ne ovatkin ravinteikas lisä etenkin kasvissyöjän ruokavalioon. 

Papu on Vuoden vihannes 2018

Vuoden Vihanneksen valitsevat Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset kasvikset ry. Tavoitteena on vihannesten käytön monipuolistaminen. Vuoden vihannes 2018 on pavut.

 

Yleistä pavuista

Härkäpapu on helppo kasvatettava. Härkäpavusta käytetään keitettynä täysikasvuiset siemenet.On toistakymmentä kasvisukua, joissa esiintyviä lajeja kutsutaan pavuiksi. Meillä yleinen tarhapapu kuuluu Phaseolus-sukuun, samoin ruusupapu. Härkäpapu kuuluu Vicia-sukuun. 

Pavut sisältävät paljon valkuaisaineita, kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita ja siksi ne ovatkin ravinteikas lisä etenkin kasvissyöjän ruokavalioon.  Ne maistuvat salaateissa, keitoissa, padoissa ja wokeissa. 

Kaikki pavut ovat lämpöä vaativia kasveja ja siksi vain osa viihtyy Suomen ilmastossa. Varmimpia viljeltäviä ovat härkäpavut, ruusupavut ja tarhapapujen eri muodot, kuten pensas- ja salkopapu. 

Tarhapavut käytetään silloin, kun pavut ovat nuoria ja siemenet pieniä. Palot keitetään ennen käyttöä ja niitä käytetään lisukkeena sekä pata- ja keittoruokien raaka-aineena. Jos papuja halutaan käyttää salaateissa, ne on ensin keitettävä.

Ruusupapu tunnetaan koristeellisena köynnöskasvina, jolla on yleensä punaiset, valkoiset tai valkopunaiset kukat. Ruoaksi käytettävät palot kerätään ennen kuin pavut ovat alkaneet pullistua ja palot keitetään ennen syömistä.

Härkäpapu on kestävä ja sitä voidaan kasvattaa myös Pohjois-Suomessa. Härkäpavusta käytetään keitettynä täysikasvuiset siemenet. Härkäpapu on myös hyvä viherlannoituskasvi. 

 

Pavun kasvupaikka on lämmin ja kuohkea

Salkopavut sopivat myös pieneen pihaan, koska ne tuottavat paljon satoa pienellä alalla,Pavut viihtyvät kuohkeassa maassa, jonka pH on yli 6. Tiivistynyttä maata voi parantaa sekoittamalla kasvupaikalle kuohkeaa multaa tai turvetta. 


Lue lisää maanparannuksesta.

Pavut hyötyvät orgaanisista lannoitteista, jotka elävöittävät maata. Pavun lannoitukseen sopii esimerkiksi Biolan Kasvimaalannoite tai Biolan Luonnonlannoite, jota annostellaan 1,5 dl/m2.

Pavut ovat lämpimän ilmaston kasveja ja niiden kasvu häiriintyy jo alle neljän asteen lämpötilassa. Papu kylvetään lämmenneeseen maahan (maan lämpötila yli 10 astetta) ja kylvös peitetään harsolla kasvuunlähdön nopeuttamiseksi. Jos kevät on viileä, papua voidaan esikasvattaa sisällä 2 - 3 viikkoa ennen istutusta.

 

Pavun hoito kasvukaudella

Tarhapavulla on hyvin pinnanmyötäinen ja melko heikko juuristo. Siksi rikkakasvien haraus on tehtävä varoen. Harauksen yhteydessä voi multaa siirtää kevyesti varren tyvelle. Kukinnan alettua papuja kastellaan poutakausina, jotta sadosta tulisi mahdollisimman suuri ja laadukas. 

Korjuun jälkeen papuja voi säilyttää muutaman päivän jääkaapissa, mutta parhaimmillaan papu on heti sadonkorjuun jälkeen. 
Muistaa keittää pavut ennen syömistä!
 

Kuvagalleria1

 


Aiheeseen liittyviä tuotteita

Biolan Luonnonlannoite

Biolan Luonnonlannoite on valmistettu kananlannasta kuivaamalla ja rakeistamalla. Siihen on lisätty merileväjauhetta tehostamaan kasvien hivenravinteiden...

Biolan Kasvimaalannoite

Biolan Kasvimaalannoite on luonnonmukainen erikoislannoite hyvälaatuisen vihannes- ja juuressadon viljelyyn. Lannoite sisältää kaikkia kasvin tarvitsemia...

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kasvimaan perustaminen

Kasvimaan paikan valinta  Koska maa täytyy kalkita? Maan rakenne paremmaksi Uuden kasvimaan lannoitus Istutustöihin jo toukokuun puolella     ...

Viljelykierto

Lannoituksen ja maanparannuksen lisäksi viljelykierto ja kumppanuuskasvit parantavat kasvimaan kasvien terveyttä, satoisuutta ja makua. Viljelykierto on...

Kumppanuuskasvit

Kumppanuuskasvit parantavat kasvimaan kasvien terveyttä, satoisuutta ja makua. Tietyt kasvit kasvavat erityisen hyvin vierekkäin ja silloin puhutaan...

Kekseliäät nimikyltit

Kasvimaalle ja kylvöksille saa askarreltua erilaisia nimikylttejä hyödyntämällä lastenruokapurkkeja, viinipullon korkkeja, jäätelötikkuja, oksia ja kiviä. ...