Osaaja höyryävien kompostiaumojen takaa - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Osaaja höyryävien kompostiaumojen takaa

Osaaja höyryävien kompostiaumojen takaa

Janne Lätti tietää kuinka kompostiaumat saadaan höyryämään kuumina vuoden ympäri. Hän vastaa Biolanin raaka-ainekentän toiminnoista.

Osaaja höyryävien kompostiaumojen takaa

Janne Lätti tietää kuinka kompostiaumat saadaan höyryämään kuumina vuoden ympäri. Hän vastaa Biolanin raaka-ainekentän toiminnoista.

Jannen 30-vuotiseen Biolan-uraan on mahtunut monenlaista. Alkuvuosina hän oli lomasijainen, joka kääri hihat siellä missä kulloinkin tarvittiin. Sen jälkeen hän työskenteli lähes 10 vuotta kuivurissa, jossa lannoitteisiin käytettävä broilerinlanta kuivataan, hygienisoidaan ja rakeistetaan.

”Sitten sairastuin syöpään ja yövuorot alkoivat tuntua vaikeilta. Kysyin työnantajalta siirtoa muihin tehtäviin ja minulle luotettiin tuotannon esimiehen vastuu. Olin siinä hommassa noin 10 vuotta.” 

Tällä hetkellä Janne on raaka-ainekentän tuotantopäällikkö, joka vastaa raaka-ainekentän toiminnoista ja lannan kompostoinnista. Biolanin 20 hehtaarin kokoisella kentällä käsitellään erilaisia raaka-aineita, joista tällä hetkellä jo yli puolet on peräisin kiertotaloudesta, esimerkiksi maatalouden ja metsäteollisuuden sivuvirtoja.

Mullan valmistus kompostoimalla kestää vähintään vuoden, joten kentällä on eri-ikäisiä kompostiaumoja. Niiden lämpötilaa ja kypsymistä seurataan säännöllisesti. 

”Kesäaikaan tarkkaillaan myös rikkakasvien kasvua ja tarvittaessa kitketään käsin. Lisäksi lähialueiden heinikot niitetään mataliksi, ettei rikkakasvien siemeniä pääse leviämään mullan raaka-aineisiin.”


Tältä videolta näet miten Jannen työmaalla, raaka-ainekentällä, valmistettiin multaa viime talven paukkupakkasilla:

Mullan valmistus Biolanilla

Vastuu ja uuden kehittäminen motivoi

Kun Jannelta kysytään mikä häntä motivoi työssään, vastaus selkeä: ”Pääsen työssäni kokeilemaan, oppimaan ja tekemään. Olen saanut vastuuta ja tunnen, että minuun luotetaan. Nautin, kun näen konkreettisesti kätteni työn tuloksen.”

Janne onkin oman vastuualueensa lisäksi vahvasti mukana tuotekehitystyössä. Hänen tuotannollisesta osaamisestaan on suuri hyöty tuotekehityksen eri vaiheissa ja Janne tekeekin tiivistä yhteistyötä tuotekehityksen Tuomaksen kanssa. Jannella on halu kehittää myös omaa tonttiaan ja esimerkiksi raaka-ainekentältä kerättävän sadeveden hyödyntäminen kompostin kasteluun oli Jannen idea. Näin valumavesiin liuenneet ravinteet saadaan palautettua takaisin mullan valmistukseen.

Uusi biokuitulaitos innostaa

”Olemme koko yrityshistorian käyttäneet erilaisia sivuvirtoja multatuotteiden ja lannoitteiden valmistuksessa. Mutta kun päätimme kokonaan luopua turpeen käytöstä 2040 mennessä, se toi  uutta potkua vaihtoehtoisten raaka-aineiden kehittämiseen. Itse uskon lujasti suomalaiseen puukuituun.”

Janne on jo vuosia ollut mukana puukuidun kasvualusta- ja kuivikekokeiluissa. Niinpä luonnollinen jatkumo on, että hän tulee vastaamaan syksyllä valmistuvan uuden biokuitulaitoksen tuotannosta − raaka-ainekentän toimien, kompostointilaitoksen sekä laadunvalvonnan lisäksi.

Hauska sattumus työuralla 

Koska Janne on monessa mukana, hänen työurallaan on mitä erilaisempia kommelluksia. Joskus hän on sammuttanut raaka-ainekentällä palavaa kuorikasaa joulupäivänä, mutta hauska sattumus oli muutama vuosi sitten, kun hänen puhelimensa soi viikonloppuna. Biolanin konttorilta vartija soitti Jannelle ja kertoi, että on tullut hälytys ja paikalta on tavoitettu henkilö, joka kertoo olevansa Pekka Kariniemi. Vartija kysyi Jannelta, onko kyseisellä henkilöllä oikeus olla konttorilla. Janne vakuutti, että tuntomerkit sopivat kyseiseen henkilöön ja että yrityksen pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja on varmasti ihan luvallisilla asioilla liikkeellä.

Tätä et ehkä tiennyt Jannesta

Janne rakastaa luonnossa liikkumista. Hän metsästää, marjastaa ja sienestää. Janne rakastaa myös hyvää ruokaa, ja hän on itse taitava ruoanlaittaja sekä perheen pääkokki. Riista, kala, sienet, marjat ja paikalliset vihannekset kuuluvat Jannen suosikkiraaka-aineisiin. Jannen kiinnostus ruoanvalmistukseen kumpuaa hänen alkuperäisestä ammatistaan; koulutukseltaan Janne on kokki.

Janne on kiinnostunut kuulemaan hallinnon kuulumisia ja haastaa seuraavaksi haastatteluun hallinnon assistentti Miia Välinummen.
 


Lue lisää aiheista