Orkidea ei ole kertakäyttökukka - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Orkidea ei ole kertakäyttökukka

Orkidea ei ole kertakäyttökukka

Orkidea on pitkäikäinen ja se on helppo kukittaa uudelleen. Säännöllinen lannoitus ja oikeanlainen kasvulusta pitävät orkidean elinvoimaisena.

Orkidea ei ole kertakäyttökukka

Orkidea on pitkäikäinen ja se on helppo kukittaa uudelleen. Säännöllinen lannoitus ja oikeanlainen kasvulusta pitävät orkidean elinvoimaisena.

Orkideat ostetaan kotiin yleensä kukkivina. Useimmat orkideat ovat alun perin kotoisin tropiikista, mutta ne on jalostettu viihtymään normaalissa huoneilmassa. Orkideoiden kukinta kestää jopa kuukausia, mutta kukkien lakastuttua moni heittää orkidean pois. Orkidea on pitkäikäinen ja se on suhteellisen helppo kukittaa uudelleen.

Nopeat niksit perhosorkidean hoitoon

  1. Kastele perhosorkidea kerran viikossa. Upota ruukku huoneenlämpöiseen veteen ja anna kostua noin 15 minuuttia. 
  2. Lannoita säännöllisesti laimealla kasteluveteen lisättävällä Biolan Orkidearavinteella tai Biolan Kastelulannoitteella.
  3. Kukinnan jälkeen vaihda tarvittaessa uusi kasvualusta: männynkaarnaa, hiiltä ja kuitupitoista turvetta tai rahkasammalta. Kasvualusta vaihdetaan vähintään kolmen vuoden välein.

Orkidea - usein kysytyt kysymykset 

Muista lannoittaa orkideoita

Orkidean kasvualusta on pääosin kuorta. Kasvualustan tehtävä on pitää kasvi pystyssä ja säännöstellä juurien kosteustasapainoa. Koska kasvualusta ei sisällä ravinteita, orkideat tarvitsevat säännöllistä lannoitusta.

Orkideat kasvavat hitaasti ja ne ovat sopeutuneet vähäravinteiseen ympäristöön. Biolan Orkidearavinne on kehitetty orkideoiden tasapainoiseen kasvuun, ja sitä annetaan veteen sekoitettuna kaikilla kastelukerroilla. Ainoastaan orkidean kukinnan aikaan pidetään tauko lannoittamisessa. 

Vaihda orkidean kasvualusta kukinnan jälkeen

Kukinnan jälkeen on oikea aika vaihtaa orkidean kasvualusta. Orkideat kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin tai sammaleisten kivien päällä. Vaikka tropiikissa sataakin paljon, ilmavirtaukset kuivattavat orkideoiden juuret nopeasti sateiden välillä. Siksi kasvualustan tulee ruukussakin olla ilmavaa. Hyvin harva trooppinen laji on selkeästi maaorkidea. Sen vuoksi niiden kasvualustaksi ei sovellu tavanomainen kukkamulta.

Liian tiiviissä ja multamaisessa kasvualustassa orkidean juuristo kärsii märkyydestä ja ilmattomuudesta. Tällöin juuret ruskettuvat ja mätänevät helposti. Kaupasta ostettaessa orkideat saattavat kasvaa liian hienojakoisessa kasvualustassa. Siksi kasville kannattaa kotona vaihtaa uusi kasvualusta.

Jos halutaan kullekin orkidealajille paras mahdollinen kasvualusta, se kannattaa sekoittaa itse. 

Koska yleisimmin myytävät perhosorkideat kasvavat luonnossa puiden oksilla juuret paljaina, ne istutetaan stutetaan ilmavaan kasvualustaan, joka kuitenkin sitoo kosteutta sen verran, ettei sitä tarvitse kastella päivittäin.

Perhosorkideoiden tavallisin kasvualusta koostuu noin sormenpään kokoisista kaarnanpaloista. Joukkoon voi lisätä noin 20 prosenttia turvetta tai rahkasammalta pidättämään vettä. Näiden lisäksi ruukkuun kannattaa sekoittaa ruokalusikallisen verran hiiltä.

Perhosorkidean kasvualusta voidaan vaihtaa lähes milloin vain. Ihanteellisin aika on kukinnan päätyttyä, kun juurten päissä tai lehdissä näkyy selvää uutta kasvua. Kaarnan maatumisen vuoksi kasvualusta kannattaa vaihtaa vähintään kolmen vuoden välein.

Katso muiden orkidealajien kasvualustan vaihto-ohjeet

 

Video orkidean kasvualustan vaihdosta:


Lue lisää aiheista