Mitä kasveja kotipuutarhoissa kasvatetaan ja mistä haaveillaan? - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Mitä kasveja kotipuutarhoissa kasvatetaan ja mistä haaveillaan?

Mitä kasveja kotipuutarhoissa kasvatetaan ja mistä haaveillaan?

Lähes joka toinen kasvattaa kesäkukkia. Tomaatti on kasvi, jota haluttaisiin kasvattaa.

Mitä kasveja kotipuutarhoissa kasvatetaan ja mistä haaveillaan?

Lähes joka toinen kasvattaa kesäkukkia. Tomaatti on kasvi, jota haluttaisiin kasvattaa.

Biolanin teettämän kuluttajakyselyn* mukaan 73 prosenttia suomalaisista on kiinnostunut puutarhanhoidosta. Kotipuutarhurit kasvattavat eniten kesäkukkia, mutta haaveilevat syötävistä kasveista – erityisesti tomaatin kasvattamisesta unelmoidaan. 

Enemmän kuin joka kolmas suomalainen nauttii puutarhanhoidosta ja joka kymmenes kertoo puutarhanhoidon olevan erittäin tärkeä harrastus. Kaikkein innokkaimpia puutarhahoitajia ovat 61‒70 -vuotiaat. Erilaisten kasvien kasvattamisesta haaveilevat erityisesti 20‒30 -vuotiaat. 

Kesäkukat ovat kotipuutarhureiden suosikkikasveja

Lähes joka toinen kasvattaa kesäkukkia, ja ne ovatkin kotipuutarhojen suosituimpia kasveja. Naiset ovat miehiä innokkaampia kesäkukkien istuttajia. Kaikkein eniten kesäkukkia kasvatetaan mökeillä. 

Kesäkukat viihtyvät ruukuissa parvekkeella ja terassilla, osa lajeista jopa valoisalla ikkunalaudalla. Kesäkukkien kasvatus ei ole riippuvainen asumismuodosta. Ja koska oikealla hoidolla kesäkukat kukkivat keväästä syksyyn, ei ole vaikea ymmärtää miksi ne ovat kasvisuosikkien kärjessä.

Toiseksi eniten kasvatetaan nurmikkoa. Koko vastaajajoukosta nurmikkoa on 45 prosentilla, omakotipihoista jopa 81 prosentilla ja mökkipihoistakin 65 prosentilla kasvaa nurmikko. 

Onko tomaatti seuraava hittikasvi?

Ne kasvit, joita haluttaisiin kasvattaa, ovat syötäviä. Naiset, 20–30 -vuotiaat ja kaupunkilaiset haaveilevat keskimääräistä enemmän syötävien kasvien kasvattamisesta.  

Tomaatti ja muut vihannekset nousevat listan kärkeen. Naisista peräti joka toinen haluaisi kasvattaa tomaattia.
Niistäkin henkilöistä, jotka kokevat puutarhanhoidon olevan pakkopullaa, 46 prosenttia haaveilee omista tomaattikasvustoista! Samaan aikaan heistä vain 7 prosenttia haaveilee nurmikosta. 

Tomaatin jälkeen toiseksi eniten haaveillaan mansikoiden kasvattamisesta. Kolmannella sijalla ovat juurekset ja neljäntenä yrtit. 
Vaikka yrttien kasvatus on lisääntynyt viime vuosina valtavasti, niin edelleen yrteistä haaveilevia on enemmän kuin niitä kasvattavia. Tämä tarkoittaa sitä, että yrttibuumi ei ole katoamassa minnekään. 

Parvekkeellakin voi kasvattaa hyötykasveja

Kiinnostus syötävien kasvien kasvattamiseen on kova, ja siksi kysyimmekin onko olemassa syitä, jotka estävät niiden kasvattamisen. 

Ajanpuute voi estää hyötykasvien kasvattamisen. Vanhemmat ikäluokat kokevat, että fyysinen kunto ei riitä kasvattamiseen, kun taas nuoremmat ikäluokat kaipaavat ohjeita ja vinkkejä kuinka kasveja kasvatetaan. Oman pihan puuttuminen on luonnollisesti yksi esteistä.

Omaa pihaa ei välttämättä tarvita, jos kasvatuksen siirtää säkkeihin. Kasvusäkin tai Yrttimaan yhdistäminen Kastelualtaan kanssa mahdollistaa helpon vihannesviljelyn myös parvekkeella. Kasteluallas mahdollistaa vaivattoman viljelyn niin parvekkeella, terassilla, kasvihuoneessa kuin mökilläkin. Kastelualtaasta riittää kasveille vettä jopa viikoiksi, joten kasvien kastelu ei sido kotipuutarhuria lomalla päivittäin. Säkkiviljelyssä säästyy myös kitkemisen vaivalta. Kasteluallasta kannattaa hyödyntää niin kukkien, tomaattien, yrttien kuin salaatitkin kasvatuksessa. 

 

Näitä kasvatetaan

1.    Kesäkukat
2.    Nurmikko
3.    Marjapensaat
4.    Koristepensaat
5.    Monivuotiset kukat    

Näitä haluttaisiin kasvattaa

1.    Tomaatti ja muut vihannekset
2.    Mansikka
3.    Juurekset
4.    Yrtit
5.    Salaatti

Kuvagalleria1


*Biolanin teettämä kuluttajakysely puutarhanhoidosta toteutettiin sähköisesti marraskuussa 2018 ja siihen vastasi 1 000 suomalaista, joista 50 prosenttia oli naisia ja 50 prosenttia miehiä.
 


Lue lisää aiheista