Voiko aurinkopuisto olla tulevaisuudessa myös hiilinielu? Biolan ja Better Energy tutkivat turvealueiden kasvittamisen hyötyjä - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Voiko aurinkopuisto olla tulevaisuudessa myös hiilinielu? Biolan ja Better Energy tutkivat turvealueiden kasvittamisen hyötyjä

Voiko aurinkopuisto olla tulevaisuudessa myös hiilinielu? Biolan ja Better Energy tutkivat turvealueiden kasvittamisen hyötyjä

Voiko aurinkopuisto olla tulevaisuudessa myös hiilinielu? Biolan ja Better Energy tutkivat turvealueiden kasvittamisen hyötyjä

Kasvualusta- ja lannoitevalmistaja Biolan ja Better Energy, yksi Pohjois-Euroopan nopeimmin kasvavista aurinkoenergian tuottajista, tutkivat yhdessä, miten aurinkovoimala-alueista saadaan hiilinieluja. Ratkaisua etsitään aurinkopuistojen tehokkaasta kasvittamisesta.

Suomi siirtyy yhä enemmän uusiutuvaan energiaan ja paikallisesti tuotetun uusiutuvan energian kysyntä kasvaa. Tanskalainen Better Energy on rakentanut Pohjois-Eurooppaan yli 1 600 megawatin edestä aurinkoenergiaa, mikä vastaa Olkiluoto 3:n sähkötehoa. Nyt yhtiöllä on suunnitteilla Suomeen yhteensä yli 4 000 hehtaarin alalle aurinkoenergiapuistoja. Niiden tuotanto vastaa keskimäärin 500 000 suomalaisen kotitalouden vuosikulutusta.

− Tavoitteenamme on rakentaa teollisen mittakaavan aurinkoenergiaa Suomessa mahdollisimman vastuullisella tavalla. Tämä edellyttää paikallisen ympäristön, sidosryhmien, maanomistajien, naapureiden ja tulevien sukupolvien huomioon ottamista prosessin alusta alkaen. Pitkän aikavälin tavoitteenamme on saavuttaa negatiivinen hiilitase. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi suunnittelemalla aurinkopuistoalueet toimimaan hiilinieluina, Better Energyn Suomen liiketoimintajohtaja Marcus Stenstrand valottaa yrityksen toimintamallia.

Better Energyn ensimmäinen, vuosituotantokapasiteetiltaan noin 34 GWh puisto valmistuu Vierumäen läheisyyteen Laviassuolle vuoden 2026 aikana. Yhtiön suunnitelmissa on rakentaa ensimmäiset aurinkovoimalansa Suomessa käytöstä poistuneille turvetuotantoalueille.


Entisillä turvetuotantoalueilla tuotetaan aurinkoenergiaa ja sidotaan hiiltä

Merkittävä osa Suomen suopinta-alasta on ihmisen toiminnan muokkaamaa. Better Energy kehittää yhteistyössä Biolanin kanssa turvemaille sijoittuvien aurinkopuistojen kasvillisuussuunnitelmaa.

− Biolanin tavoitteena on löytää uusiutuvia raaka-aineita kasvualustatuotantoon. Olemme vuosia olleet mukana tutkimuksessa, jossa etsitään ratkaisuja uusiutuvan biomassan, kuten rahkasammaleen, kestävään käyttöön, käsittelyyn ja kasvattamiseen. Nyt voimme hyödyntää tätä tietoa myös aurinkovoimaloiden kehittämisessä hiilinieluiksi, Biolanin suoliiketoiminnan johtaja Janne Pitkänen kertoo.

− Tuotannosta poistuneet turvealueet voidaan palauttaa hiilinieluiksi vettämällä, eli nostamalla veden taso takaisin lähelle turpeen pintaa. Tällöin sammalet ja muut suokasvit alkavat kasvaa uudestaan. Samalla kun kasvava biomassa sitoo hiiltä, alueen monimuotoisuus lisääntyy. Kasvillisuus myös pidättää ravinteita ja humusta toimien luonnollisena suodattimena, kertoo Leena Virkki, Better Energyn johtava ympäristö- ja vastuullisuusasiantuntija.  

− Biolanilla teemme tutkimusta ja pitkäaikaisia investointeja löytääksemme ympäristön kannalta kestävimmät raaka-aineet. Aurinkopuistoalueet voisivat myös tarjota mahdollisuuden uusiutuvan biomassan, kuten rahkasammalen, viljelyyn kasvualustoja varten, Biolanin Pitkänen sanoo.

− Emme ole rakentaneet aurinkopuistoja kosteikoille missään muualla Euroopassa. Biolanin asiantuntemus  ja pitkä kokemus siitä, miten soilla toimitaan, auttaa meitä suunnittelemaan monimuotoisia aurinkopuistoja. Olemme löytäneet Biolanista kumppanin, joka jakaa arvomme ja tavoitteen rakentaa kestävämpää tulevaisuutta, toteaa Better Energyn Stenstrand.

 

Lisätietoja:

Janne Pitkänen
Biolanin suoliiketoiminnan johtaja
janne.pitkanen@biolan.fi
puh. 040 560 3382

 

Marcus Stenstrand
Better Energyn Finland Oy:n liiketoimintajohtaja
mst@betterenergy.com
puh. 040 592 3588

 

Biolan on suomalainen perheyritys, jonka 50-vuotinen historia perustuu kiertotalouden luomiseen ja hyödyntämiseen. Biolan pyrkii tuotteillaan vähentämään ihmisen aiheuttamaa ympäristökuormitusta. Biolanin nimi tulee sanoista biologinen lannoitus. Tänä päivänä tuotevalikoima kattaa kierrätysraaka-aineita hyödyntävät puutarha- ja huonekasvituotteet, kuivakäymälät, kompostorit sekä ympäristöystävälliset jätevesijärjestelmät. www.biolan.fi

Better Energy on uusiutuvan energian yritys, joka rakentaa lisäkapasiteettia vihreälle energialle. Kehitämme, rakennamme, omistamme ja operoimme laajamittaisia uusiutuvan energian puistoja keskittymällä arvonluontiin paikallisesti ja alueellisesti sekä sitoutumalla vahvasti luontoon. Olemme yksi Pohjois-Euroopan nopeimmin kasvavista aurinkoenergian tuottajista, ja meillä on suunnitteilla yli 16 300 MWp:n uusiutuvan energian kapasiteetti. Olemme toimineet Suomessa vuodesta 2022 ja tehneet vuoden 2023 aikana yhteistyössä kuntien ja paikallisyhteisöjen kanssa 3 000 MWp:n tuotantokehitysportfolion. www.betterenergy.com