Tomaatin taimikasvatus onnistuu kotona, kylvä nyt - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Tomaatin taimikasvatus onnistuu kotona, kylvä nyt

Tomaatin taimikasvatus onnistuu kotona, kylvä nyt

Tomaatin taimikasvatus onnistuu kotona, kylvä nyt

Tomaatti on yksi suosituimmista hyötykasveista ja se on valittu myös Vuoden vihannekseksi 2022. Tomaatin taimien kasvatus onnistuu kotona valoisalla ikkunalla, ja nyt on aika laittaa siemenet multaan. Puutarhaneuvojan vinkeillä tomaatin taimikasvatus onnistuu aloittelijaltakin.

Tomaattisatoa voi kasvattaa niin parvekkeella, kasvihuoneessa kuin kasvimaallakin. Koska tomaatti viihtyy lämpimässä, paras sato saadaan kasvihuoneesta tai lasitetulta parvekkeelta. Mutta kasvatus onnistuu myös aurinkoisella seinustalla tai suojaisella ja lämpimällä paikalla puutarhassa. Ennen kuin tomaatti voidaan istuttaa kasvupaikalleen, tarvitaan noin kahdeksan viikon esikasvatus sisällä. Liian pitkä taimikasvatusaika saa tomaatin taimet venymään honteloiksi.

‒ Jos istutat taimet kasvihuoneeseen tai lasitetulle parvekkeelle, ajoita kylvö maaliskuun puoliväliin. Jos taimet istutetaan ulos, voi kylvöä viivyttää huhtikuun alkuun, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

‒ Kasvattamalla taimet itse siemenestä asti pääset kokeilemaan monenlaisia lajikkeita. Siemenvalikoima on paljon runsaampi kuin keväällä myytävien taimien valikoima. Ja on palkitsevaa seurata, kuinka pienestä siemenestä kehittyy terhakka taimi, jatkaa Kerttula.

Aloittelijalle sopii amppelitomaatti

Tomaatteja on monenlaisia. Aloittelijalle helpoimpia ovat amppelitomaatit. Ne ovat rentovartisia, mutta matalana pysyviä lajikkeita, joita ei tarvitse tukea eikä niistä tarvitse poistaa varkaita, eli lehtihankoihin kasvavia versoja. Amppelitomaatit sopivat hyvin ruukkukasvatukseen ja myös ulos puutarhaan.

Pensastomaatit ovat pystykasvuisia, pensasmaisia ja lajikkeesta riippuen 50‒100 cm korkeita. Ne tarvitsevat yleensä tukikepin, etenkin, kun satoa kehittyy paljon. Varkaita ei pensastomaateistakaan tarvitse poistaa. Pensastomaatit viihtyvät myös ulkona lämpimällä paikalla.

Sitten, kun halutaan enemmän satoa, kannattaa kasvattaa myös runkotomaatteja. Ne voivat kasvaa kesän aikana jopa 2−3 metriä korkeiksi ja tuottavat huomattavasti suuremman sadon kuin amppelitomaatit. Runkotomaatit sidotaan tukinaruun tai säleikköön ja niistä poistetaan säännöllisesti sivuversot eli varkaat. Paras sato saadaan kasvihuoneesta tai lasitetulta parvekkeelta.

Helpot vinkit kylvöön

Tomaatin siemenet voidaan kylvää pieniin ruukkuihin, lokerikkoihin tai laakeaan astiaan. Mullaksi valitaan kylvöihin ja taimikasvatukseen tarkoitettu multa, koska sen rakenne ja ravinnepitoisuus on taimille sopiva. Kylvömultaan on voitu lisätä myös hyötymikrobeja, jotka nopeuttavat taimien kasvuunlähtöä.

‒ Multa kannattaa kostuttaa ennen kylvöä. Sopiva vesimäärä on noin desilitra vettä multalitraa kohti. Esikostutuksen etuna on, että heti kylvön jälkeen kasteluksi riittää sumuttelu eikä kannusta kaadettava kasteluvesi vie siemeniä mennessään, vinkkaa Biolanin Riikka Kerttula.

‒ Ja jos haluat päästä kylvöpuuhissa alkuun kokonaan ilman multasotkuja, kokeile sammalnappeja. Niihin on puristettu tiiviiksi lannoitettua ja kalkittua rahkasammalta, ja kun napit kastelee, ne turpoavat hetkessä kylvövalmiiksi. Napin päällä olevaan koloon tiputetaan yksi siemen ja näin kylvö on tehty, jatkaa Kerttula.

Tässä vaiheessa kylvöastiaan lisätään nimilappu ja kylvös peitetään löyhästi muovikelmulla, jotta kosteus säilyy tasaisena itämisen ajan. Itäminen nopeutuu lämpimässä, joten kylvöastin voi nostaa esimerkiksi jääkaapin tai kylpyhuoneen lattialämmityksen tai päälle.

‒ Tomaatin itämiseen kuluu aikaa muutamasta päivästä noin viikkoon. Muista tarkkailla kylvöstä päivittäin ja sumuta tarvittaessa, että kosteus säilyy tasaisena. Kun ensimmäiset vaaleat varret alkavat työntyä mullasta, nosta kylvös välittömästi valoon. Hämärässä pikkutaimet venyvät nopeasti honteloiksi, varoittaa puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Älä unohda taimien lannoitusta

Tomaatintaimet koulitaan, eli istutetaan yksittäin isompaan ruukkuun, noin kolmen viikon kuluttua kylvöstä. Jos taimi on venähtänyt, tehdään ruukun multaan taimea varten syvä kolo, johon venynyt varsi voidaan upottaa alimpia lehtiä myöten.

Tomaatin taimet tarvitsevat lannoitusta kasvaakseen tanakoiksi. Jotta lannoitus ei unohtuisi, ruukutusvaiheessa kannattaa tehdä varastolannoitus: Ruukun reunaan tehdään pohjaan asti ulottuva kolo, johon annostellaan pari ruokalusikallista kanankakkarakeita. Lannoiterakeet peitetään kerroksella multaa.

‒ Kanankakalla varastolannoitettuja taimia voidaan kastella koko taimikasvatusaika vedellä. Taimen juuret hakeutuvat lannoitteeseen ja ottavat sieltä ravinteita tarpeen mukaan. Liikalannoituksen riskiä ei ole, kun lannoiterakeita ei sekoiteta ruukun koko multamäärään, opastaa Biolanin Riikka Kerttula.

Vaihtoehtoisesti taimia voidaan lannoittaa kasteluveteen lisättävällä ravinnenesteellä. Jos pakkauksessa ei ole erikseen annosteluohjetta taimille, kannattaa annostus puolittaa.

Tomaatit voi istuttaa lopulliselle kasvupaikalleen kasvihuoneeseen, parvekkeelle tai lämpimälle seinustalle vasta, kun kasvupaikan ilman lämpötila on yölläkin noin 10 astetta. Totuta taimia kirkkaaseen auringonvaloon ja viileämpään lämpötilaan ulkoiluttamalla niitä päivisin kasvuharson alla ennen istutusta. Karaistua varten taimet kannattaa koota tarjottimelle, jonka avulla siirtely on vaivatonta.

 

Lisätietoja:

Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, puh. 040 5795 626, riikka.kerttula@biolan.fi

biolan.fi/tomaatti