Siirry huonekasvien hoitorutiineissa talviaikaan - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Siirry huonekasvien hoitorutiineissa talviaikaan

Siirry huonekasvien hoitorutiineissa talviaikaan

Siirry huonekasvien hoitorutiineissa talviaikaan

7 vinkkiä: näin huonekasvisi selviävät kevääseen

Päivän valoisan ajan lyheneminen muuttaa huonekasvien hoitorutiineja. Lokakuun alussa päivän pituus on painunut alle 12 tuntiin koko maassa. Huonekasveille se tarkoittaa kasvun hidastumista ja talvilepoon valmistautumista. Nyt on se hetki, kun huonekasvien kastelua ja lannoitusta vähennetään. Biolanin puutarhaneuvojan hoitovinkeillä huonekasvit selviytyvät syksyn ja talven pimeiden kuukausien läpi kevääseen.

Lokakuussa huonekasvien kasvu hidastuu valonpuutteen vuoksi. Vuoden pimeimpinä kuukausina, marras-tammikuussa, kasvu on täysin pysähdyksissä. Jos huonekasvien kastelua jatketaan samalla rutiinilla kuin kesäaikaan, kasvit kärsivät liiasta märkyydestä.

− Huonekasvien hoidon yleisin virhe syksyn ja talven aikana on liikakastelu. Ensimmäisenä märkyydestä ottavat nokkiinsa mehevälehtiset ja -vartiset mehikasvit, kuten rahapuu, pylvästyräkki ja kaktukset. Myös muut viherkasvit kituvat märäksi kastelussa mullassa, koska se on ilmaton. Märässä mullassa juuret alkavat ruskettua ja lehdet kellastua. Lopulta koko kasvi voi nuupahtaa ja kuolla, varoittaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Syksyllä ja talvella on turvallisempaa antaa mullan reilusti kuivahtaa kastelujen välillä kuin kastella varmuuden vuoksi. Siksi ennen kastelua tunnustellaan mullan kosteutta tai kokeillaan ruukun painoa.

− Voit opetella mullan kosteuden arviointia painamalla tulitikun ruukun multaan muutaman sentin syvyyteen. Mitä enemmän tulitikkuun jää pikkuruisia multamuruja, sitä kosteampaa multa on. Jos tikku nousee mullasta täysin puhtaana, se on kuivaa ja on aika kastella, vinkkaa Biolanin Riikka Kerttula.

Myös lannoitus voidaan lopettaa marras-tammikuun väliseksi ajaksi, jos kasvit eivät saa lisävaloa. Lannoituksen tilalla annetaan merileväuutetta, joka lisää kasvien elinvoimaisuutta. Merilevää voi antaa joko kastelu- tai sumutusveteen sekoitettuna.

Puhdista pöly kasvien lehdiltä

Nyt on korkea aika siirtää huonekasvit valoisalle ikkunalle. Ikkunan edestä siirretään kaihtimet ja verhot päiväksi sivuun. Kiiltävälehtisten kasvien valonsaantia voi parantaa pitämällä kasvit puhtaana pölystä joko pyyhkimällä kostealla sienellä tai suihkuttamalla kasvit säännöllisesti.

− Tällä hetkellä suosiossa olevat kirjavalehtiset huonekasvit, kuten maijat, kirjorönsylilja, kultaköynnös, ihmepensas ja kirjovehka, ovat herkimpiä valonpuutteelle. Kirjavalehtisillä kasveilla on vähemmän lehtivihreää kuin vihreälehtisillä ja siksi niiden elinvoima hiipuu herkemmin vähässä valossa. Liian vähässä valossa kauniin kirjavat lehdet saattavat muuttua tylsän vihreiksi, muistuttaa puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Kasvivalot parantavat viherkasvien viihtyvyyttä syksyllä ja talvella. Lisävalon avulla kasveja voi pitää myös sisemmällä huoneessa. Kasvivalot kannattaa pitää päällä niin, että kasveilla on noin 12 tuntia vuorokaudessa valoisaa aikaa. 

Ruskettuivatko lehtien kärjet?

Useimmat huonekasvimme ovat kotoisin tropiikista, missä luonnollinen ilmankosteus on suuri. Kun nämä kasvit joutuvat sinnittelemään asuinhuoneessa, jonka suhteellinen ilmankosteus voi lämmityskaudella laskea jopa alle 30 prosenttiin, on riskinä lehdenkärkien ruskettuminen. Kasvit, joilla on isot ja ohuet lehdet, kuten silkkimaija, nukkumatti ja saniaiset, kärsivät pahiten kuivasta huoneilmasta.

− Kasvit viihtyvät paremmin, jos ne kootaan ryhmiksi. Kasvit haihduttavat vettä huoneilmaan ja mitä enemmän kasveja huoneessa on, sitä tehokkaammin ne pystyvät parantamaan kuivaa huoneilmaa. Kuiva ilma on haitallista yhtä lailla myös meille ihmisille. Kasvien avulla sisäilmasta saadaan terveellisempää, muistuttaa Biolanin Riikka Kerttula.

 

7 vinkkiä: näin huonekasvisi selviävät kevääseen

  1. Vähennä kastelua.
  2. Siirrä kasvit valoisalle ikkunalle.
  3. Vähennä lannoitusta.
  4. Lisää ilmankosteutta kokoamalla kasvit ryhmiksi.
  5. Pidä kasvin lehdet puhtaina pölystä.
  6. Anna kasveille merileväuutetta.
  7. Kasvivaloilla voit kompensoida vähäistä auringon valoa.

 

Lisätietoja: Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, 040 5795 626, riikka.kerttula@biolan.fi

www.biolan.fi