Ota kaikki hyöty oman kompostorin mullasta - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Ota kaikki hyöty oman kompostorin mullasta

Ota kaikki hyöty oman kompostorin mullasta

Ota kaikki hyöty oman kompostorin mullasta

Puutarhaneuvojan 7 vinkkiä kompostimullan käyttöön

Biolanin kompostointikyselyn mukaan jo joka toinen suomalainen omakotiasuja kompostoi itse keittiössä syntyvät biojätteet. Kompostoinnin lopputuotteena syntyy ravinteikasta maanparannusainetta, jota voi hyödyntää omassa puutarhassa. Kompostimullan paras käyttöaika on nyt, kun puutarha on heräämässä uuteen kukoistukseen.

Kompostoida voi niin maaseudulla kuin taajamassakin. Omakotiasujien keskuudessa kompostointi on noussut suosituimmaksi tavaksi käsitellä keittiön biojätteet.

− Kun kysyimme pientaloasujilta miksi he kompostoivat, tärkeimmäksi syyksi nousi kompostimulta. Peräti 95 prosenttia vastaajista arvosti sitä, että kompostoimalla saa muutettua omat biojätteet maanparannusaineeksi. Ja onhan se totta, että omakotiasuja saa kompostoinnista tuplahyödyn, kun säästää jätemaksuissa ja lisäksi pystyy kierrättämään arvokkaat ravinteet mullan muodossa omaan puutarhaan, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula sanoo.

Kompostimullan sisältämät ravinteet ovat hitaasti liukenevia ja vaikuttavat maassa pitkään. Ravinteiden lisäksi komposti tuo maahan humusta, joka tekee savi- ja hiekkamaista multavampia. Kompostin käyttö aktivoi myös maan hyödyllisiä pieneliöitä. Koska biojätteistä koostuva kompostimulta sisältää paljon typpeä, paras käyttöaika on keväällä ja alkukesällä.

Katekompostia voi käyttää suoraan kompostorista

Lämpökompostorista tyhjennettävä komposti ei ole vielä täysin kypsää. Hajoaminen on ehtinyt niin pitkälle, että keittiön biojätteet ovat maatuneet, mutta esimerkiksi kuivikkeessa käytettävä puunkuorirouhe erottuu vielä karkeana. Tämä puolivalmis, katekompostiksi kutsuttu komposti on kuitenkin jo käyttökelpoista.

− Suoraan kompostorista tyhjennettävä katekomposti on käynyt läpi kuumavaiheen ja sitä voi turvallisin mielin levittää katteeksi kasvien juurelle. Puille ja pensaille katekompostia laitetaan noin 5−10 sentin kerros, kukkapenkkiin riittää 2−3 senttiä. On tärkeää, että katekomposti jätetään mullan pinnalle eikä sitä sekoiteta maahan, puutarhaneuvoja Riikka Kerttula opastaa.

Jos omaa kompostia haluaa käyttää kasvualustaseoksissa tai laittaa kasvin istutuskuoppaan, sen tulee olla hyvin kypsynyttä. Silloin tarvitaan vuoden jälkikompostointi. Tässä vaiheessa komposti ei enää lämpene, mutta se kannattaa suojata sadevesiltä, etteivät arvokkaat ravinteet huuhtoudu. Paras paikka katekompostin jälkikypsytykseen on puutarhakompostori.

 

Puutarhaneuvojan 7 vinkkiä kompostimullan käyttöön

  1. Lämpökompostorista tyhjennettävä jäte on puolivalmista. Käytä sitä katteena mullan pinnalla, älä sekoita mullan joukkoon.
  2. Kompostikatteen sopiva paksuus on puille 10 cm, pensaille 5 cm ja perennoille 2−3 cm.
  3. Biojätteistä kypsynyt kompostimulta on typpipitoista. Älä anna sitä monivuotisille kasveille enää juhannuksen jälkeen, etteivät ne rehevöidy liikaa ja kärsi pakkasvaurioista seuraavana talvena.
  4. Yksivuotisten kasvien maanparannukseen kompostimultaa voi käyttää koko kasvukauden ajan.
  5. Katekomposti sopii erinomaisesti myös kasvimaalle. Levitä sitä 2−3 cm kerros kurpitsojen, kaalien, purjojen ja maissien tyvelle. Älä laita puolivalmista kompostia kylvösten päälle.
  6. Jos haluat käyttää omaa kompostia kasvualustaseoksissa, jälkikypsytä sitä puutarhakompostorissa vuoden verran.
  7. Kun haluat kompostimullasta täyden hyödyn, älä kypsytä sitä liian pitkään. Komposti ei vanhetessaan parane, vaan päinvastoin menettää elävyyttään ja ravinteitaan.

 

Biolanin kompostointitutkimus toteutettiin tammikuussa 2024 Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa. Kohderyhmänä olivat yli 18-vuotiaat suomalaiset pientaloasujat. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1 064 henkilöä.

Lisätietoja:
Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, 040 5795 626,
riikka.kerttula@biolan.fi
www.biolan.fi/kompostointi