Nyt on tulppaanien istutusaika - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Nyt on tulppaanien istutusaika

Nyt on tulppaanien istutusaika

Nyt on tulppaanien istutusaika

5 vinkkiä ja saat sipulikukat kukoistamaan  

Tulppaanit, narsissit, helmililjat, krookukset ja muut keväällä kukkivat kukkasipulit istutetaan syksyllä. Niiden pitää ehtiä juurtua ennen maan jäätymistä. Keskimääräistä viileämpi syksy aikaistuttaa kukkasipuleiden istutusta. Helmililjojen ja krookusten istutuksella on jo kiire, ja myös viileämpään maahan istutettavien tulppaanien istutusaika on jo alkanut. Biolanin puutarhaneuvojan vinkeillä saat kukkasipulit kukoistamaan.

1. Istuta tulppaanit aurinkoon

Tulppaanit viihtyvät aurinkoisella kasvupaikalla, ja jos piha on varjoinen, ne kukkivat vain ensimmäisenä kesänä. Siksi varjoisalle paikalle kannattaa valita tulppaanin sijaan vähässä valossa kukkivia sipulikukkia, kuten narsisseja, helmililjoja, sinililjoja ja lumikelloja.

Aikaisin kukkivat sipulikukat, kuten lumikellot ja krookukset, viihtyvät jopa pensaiden alla. Ne ehtivät kukkia ennen kuin pensaisiin puhkeaa lehdet. Tulppaanit kukkivat myöhemmin, ja niille paras paikka on perennapenkissä. Hitaasti keväällä kasvuun lähtevät kuunliljat ovat mainio pari tulppaaneille – kun tulppaanien kukinta on ohi, kuunliljojen lehdistö peittää alleen kuihtuvat varret.

2. Kuohkeuta maa ennen istutusta

Kaikki sipulikukat viihtyvät multavassa maassa, johon sadevesi ei jää seisomaan. Tiivis savimaa kuohkeutuu, kun siihen sekoitetaan reilusti uutta kompostimultaa.

– Kukkasipuleiden istutuspaikan maata kannattaa aina parantaa uudella mullalla. Oman kompostorin multa tai kompostia sisältävä puutarhamulta tuovat maahan pitkävaikutteisia ravinteita, jotka sipulit hyödyntävät ensi kesänä. Kompostimullassa on myös paljon humusta, joka aktivoi pieneliöitä ja niiden ansiosta multaan muodostuu ilmava mururakenne, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Lisää kypsää kompostimultaa maan pinnalle noin viiden sentin kerros ja sekoita se olemassa olevaan multaan lapiolla tai talikolla kääntämällä.

3. Kiirehdi krookusten ja lumikellojen istutusta

Pikkusipuleiden, kuten krookusten, lumikellojen ja helmililjojen istutuksella on jo kiire, mutta tulppaaneja voi istuttaa maan pinnan jäätymiseen asti. Paras tulppaanien istutusaika on lokakuussa, kun maan lämpötila on laskenut alle 10 asteen.

– Kukkasipuleiden pitää ehtiä juurtua ennen pakkasia, jotta ne talvehtivat hyvin. Jos istutuksen jälkeen sää kylmenee yllättäen, maan jäätymistä voi hidastaa lisäämällä mullan pinnalle 20 sentin kerroksen puutarhakasvien talvisuojaukseen tarkoitettua katetta. Se eristää hyvin ja antaa lisäaikaa juurtumiselle. Myös syksyn lehdet mullan pinnalla hidastavat maan jäätymistä, vinkkaa Biolanin Riikka Kerttula.

4. Istuta eri lajikkeita yhteen

Sipulikukista muodostuu näyttäviä ryhmiä, kun saman korkuisia, toisiinsa sointuvia värejä sekoitetaan rohkeasti. Sipulit voi yhdistää isoon astiaan jo ennen istutusta, näin värit sekoittuvat luonnollisesti kasvupaikalla. Myös kokonaan eri lajeja, kuten tulppaaneja ja narsisseja, voi istuttaa sekaisin. Välttämättä ne eivät kuitenkaan kuki samaan aikaan.

– Isot tulppaani- ja narsissiryhmät on helpompi istuttaa yhtenäiseen istutuskuoppaan kuin tehdä jokaiselle sipulille oma reikä maahan. Istutuskuopan pohjalle laitetaan muutaman sentin kerros istutusmultaa. Sen päälle laitetaan sipulit noin 10–15 sentin välein ja lopuksi kaikki sipulit peitetään mullalla, opastaa Biolanin Riikka Kerttula.

5. Istutussyvyys on kolme kertaa sipulin korkeus

Tulppaaneista on jalostettu lukuisia värikkäitä ja suurikukkaisia lajikkeita. Ne kukkivat näyttävästi istutuksen jälkeisenä keväänä, mutta kukinta saattaa taantua vuosi vuodelta.

– Yleisin virhe on jättää istutusvaiheessa sipulit liian pintaan. Kukkasipuleille sopiva istutussyvyys on yleensä kolme kertaa sipulin oma korkeus. Tulppaanit voi istuttaa vieläkin syvempään. Noin 20 sentin syvyyteen istutetut tulppaanit muodostavat vähemmän sivusipuleita ja kukkivat siksi komeammin, muistuttaa Biolanin Kerttula.

– Vähemmän tunnettu niksi tulppaanien kukinnan parantamiseksi on mykorritsan eli sienijuuren lisäys istutuspaikan multaan. Mykorritsa saa tulppaanit kasvamaan voimakkaammin ja kukkimaan aurinkoisella kasvupaikalla vuodesta toiseen, jatkaa Kerttula.

Kaikki kukkasipulit istutetaan maahan suippo kärki ylöspäin. Myös mahdollisesti väärinpäin maahan sujahtanut sipuli kasvaa ja kukkii, mutta hieman hitaammin.

 

Istuta aurinkoon

Pärjäävät myös puolivarjossa

tulppaani

krookus

posliinihyasintti

pikarililja

narsissi

helmililja

sinililja

lumikello

 

 

Lisätietoja:

Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula 040 5795 626  riikka.kerttula@biolan.fi