Nurmikko ei säily edustavana ilman hoitoa - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Nurmikko ei säily edustavana ilman hoitoa

Nurmikko ei säily edustavana ilman hoitoa

Nurmikko ei säily edustavana ilman hoitoa

Puutarhaneuvojan kevätvinkit sammaloituneelle nurmikolle

 

Lumen sulamisen jälkeen nurmikko kaipaa ehostusta. Haravointi, lannoitus ja paikkauskylvöt ovat ajankohtaisia huhti-toukokuussa. Anna nurmikon kuitenkin kuivahtaa kunnolla sulamisen jälkeen ennen kuin lähdet kunnostuspuuhiin. Hyvävoimainen nurmikko pärjää kilpailussa niin sammalta kuin rikkakasvejakin vastaan.  

Lumen alta paljastuva nurmikko siistitään talven aikana pudonneista risuista ja kävyistä. Vaikka nurmikko näyttää kuivalta ja kellastuneelta, kaikkea kuollutta kasviainesta ei ole tarpeen rapsutella pois.

Jos nurmikossa on laikkuja, joissa ei kasva mitään, nyt on oikea aika tehdä paikkauskylvö. Paikattavista kohdista rikotaan maan pinta esimerkiksi rautaharavalla ja päälle levitetään 1–2 sentin kerros uutta multaa. Siemenet kylvetään ja haravoidaan kevyesti pintamultaan. Multa tiivistetään vaikka jaloin polkemalla, ja kylvöstä kastellaan kunnes siemenet ovat itäneet.

Sammal valtaa tiivistyneet nurmikot

Vanhojen nurmikkojen yleisin ongelma on sammaloituminen. Sammal ei kestä kulutusta kuten nurmiheinät, siksi siitä monesti halutaan eroon. Nurmikon sammaloitumiseen on monia syitä, yksi on maan tiivistyminen.

− Kun nurmikon maapohja tiivistyy, nurmiheinien juuret eivät viihdy siinä. Vähitellen nurmikon kasvu hiipuu. Sammal puolestaan ei ole moksiskaan maan tiivistymisestä, koska se kasvaa mullan pinnalla. Kun nurmikko ei jaksa kilpailla sammaleen kanssa kasvutilasta, sammal muodostaa lopulta tiiviin kasvuston, valottaa tiivistymisen seurauksia Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Nurmikon maapohjan tiivistymistä voi ehkäistä perustamalla nurmikon riittävän kantavasta mullasta, välttämällä nurmikolla liikkumista märkään aikaan sekä suosimalla orgaanisia lannoitteita.

− Orgaaniset lannoitteet vilkastuttavat maan pieneliötoimintaa. Kun madot hajottavat orgaanista ainesta ja kaivelevat käytäviään, maa pysyy ilmavana. Vilkas pieneliötoiminta myös parantaa maan mururakennetta ja samalla ilmavuutta, kertoo Biolanin Riikka Kerttula

Tiivistyneen nurmikon kasvua voidaan elvyttää lisäämällä nurmikolle noin sentin kerros kompostilannoitettua multaa. Levityksen jälkeen multa haravoidaan, jotta se painuu nurmen tyvelle. Multakatteen alla maan pieneliötoiminta vilkastuu, mistä seuraa maan rakenteen ja ilmanvaihdon paraneminen sekä juuriston voimistuminen.

Kalkki ei tapa sammalta

Yleisin vinkki nurmikon sammaleen torjuntaan on kalkitus. Se on osittain virheellinen: kalkitus ei tapa sammalta. Osa nurmikolla kasvavista sammallajeista viihtyy happamassa, osa emäksisessä maassa.

− Kalkitus ei tapa sammalta, se jopa parantaa tiettyjen sammallajien, kuten keto- ja niittyhavusammaleen sekä lehtoruusukesammaleen kasvua. Ohje nurmikon kalkitsemiseen perustuu siihen, että nurmiheinät viihtyvät kalkitussa maassa. Kun nurmiheinät voivat hyvin, ne kasvavat voimakkaasti eikä sammaleelle jää kasvutilaa, sanoo Biolanin Riikka Kerttula.

Voimakas nurmikko voittaa sammaleen

Kalkituksen lisäksi nurmikko tarvitsee ravinteita. Moni jättää nurmikon lannoittamatta, jotta pääsisi ruohon leikkaamisessa vähemmällä. Tosiasiassa lannoittamatta jättäminen aiheuttaa kituliasta kasvua ja nurmikko häviää vähitellen kilpailussa rikkakasveja ja sammalta vastaan. Jos haluat kasvattaa tiiviin ja elinvoimaisen nurmikon, älä laiminlyö lannoitusta.

− Vanhojen nurmikkojen hoitoon sopivat erikoislannoitteet, jotka lannoitusvaikutuksen lisäksi poistavat sammaleen. Sammalsyöppö on lannoite, jonka korkea kaliumpitoisuus kuivattaa sammaleen, ja samalla se ravitsee nurmiheinät vahvaan kasvun. Lannoiterakeessa on mukana myös hyötymikrobeja, jotka hajottavat kuivuneen sammaleen. Eli kuollutta sammalta ei tarvitse edes haravoida pois, vinkkaa Biolanin Kerttula.

Nurmikon lannoitus kannattaa ajoittaa toukokuulle, kun maa on jo lämmennyt yli 10 asteen ja nurmiheinät ovat lähteneet kasvuun. Silloin myös maan pieneliöt ovat valmiustilassa hajottamaan lannoitetta – ja myös sammalta. Annostele lannoite mahdollisimman tasaisesti, niin nurmikkokin kasvaa tasaisen kauniisti.

 

5 vinkkiä nurmikon kevätkunnostukseen

  1. Anna nurmikon sulaa ja kuivua ennen kevätkunnostusta.
  2. Haravoi oksat ja kävyt nurmikolta.
  3. Paikkaa täysin paljaat kohdat kylvämällä uusia nurmikonsiemeniä.
  4. Lannoita nurmikko; sammaloituneelle nurmikolle on oma erikoislannoitteensa.
  5. Kituliaasti kasvaviin kohtiin haravoidaan lannoituksen jälkeen katteeksi ohut multakatekerros.

 

Lisätietoja: Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, 040 5795 626, riikka.kerttula@biolan.fi

www.biolan.fi/nurmikko