Kysely: Vesivessa ei kuulu mökille - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kysely: Vesivessa ei kuulu mökille

Kysely: Vesivessa ei kuulu mökille

Kysely: Vesivessa ei kuulu mökille

Huussissa istuinreikä ja saavi -viritys on kielletty

Biolanin teettämän kuluttajakyselyn mukaan suomalaisten mökkien pääasiallisin käymälä on edelleen ulkohuussi. Ulkohuussiin haaveillaan kompostoivasta käymälästä. Kuivakäymälöiden ekologisuus ja edullisuus vesivessaan verrattuna houkuttavat mökkiläisiä. Mökin sisävessaksi suomalaiset haluavat polttavan käymälän.

Suomalaiseen mökkeilyyn kuuluu ulkohuussi. Suomessa on yli 500 000 kesämökkiä, ja mökkeilijöistä 76 prosenttia tekee tarpeensa ulkohuussissa.

Kaikista ulkohuusseista 57 prosenttia on päivitetty nykyaikaan. Niihin on asennettu joko kompostoiva käymälä tai kuivikekäymälä. Silti edelleen isossa osassa huusseja on vain perinteinen reikä ja korkeintaan saavi istuinreiän alla.

Käymäläjätteen käsittelyä säätelee jätelaki, ja sen mukaan huussista ei saa päätyä jätöksiä tai nesteitä maaperään. Siksi perinteinen huussi, jossa on vain istuinreikä ja jätöksille avoin tila, on kielletty. Myöskään pohjasta rei’itetty saavi ei täytä nykynormeja.

– Ulkohuussin käyttömukavuus nousee huomattavasti, kun käymälä uudistetaan. Nykyaikaiset kuivakäymälät ovat helppokäyttöisiä ja hajuttomia. Ja etenkin tyhjennysvaiheessa huomaa eron, kun enää ei tarvitse varata miestä väkevämpää tyhjennyskaveriksi. Ja kukapa haluaisi altistaa omaa mökkipihaa ja mahdollisia pohjavesiä huussin aiheuttamalle ravinnekuormitukselle, huomauttaa Biolanin asiantuntija Riikka Kerttula.  

Vesivessa löytyy tällä hetkellä joka viidenneltä mökiltä. 

Suomalaisten mielestä mökille kuuluu kuivakäymälä

Suomalaisista peräti 97 prosenttia on sitä mieltä, että kuivakäymälä on ekologinen, ja lähes yhtä moni arvostaa sitä, että kuivakäymälän ravinteet voidaan kierrättää omaan puutarhaan. Suomalaisista 91 prosenttia pitää kuivakäymälää järkevimpänä vaihtoehtona mökille. Joka toinen ottaisi kuivakäymälän myös vakituiselle asunnolle.

– Kaikilla mökeillä ei suinkaan ole juoksevaa vettä, saati kunnallistekniikkaa. Siksi on kallista ja monesti jopa mahdotonta rakentaa vesivessa. Eikä siinä olisi mitään järkeäkään! Vanhan mökin saneeraus nykypäivään onnistuu edullisesti kuivakäymälän avulla. Sisälle asennettava kuivakäymälä ei tarvitse edes rakennuslupaa, pohtii kuivakäymälöiden suosiota Biolanin Kerttula.

Polttokäymälän tyhjennys ei lomalaista rasita – viikossa kahvikupillinen tuhkaa

Biolan kysyi mökkiläisiltä, että millainen vaihtoehto kiinnostaisi eniten, jos he nyt olisivat hankkimassa käymälää. Vastaajista 54 prosentin ykköstoive on kompostoiva kuivakäymälä ulkohuussiin. Joka kymmenes valitsisi polttavan käymälän sisälle ja lähes yhtä moni haaveilee kompostoivasta käymälästä sisälle. Vesivessa on toivelistalla sijalla neljä polttokäymälän ja kompostoivan sisäkäymälän jälkeen.

– Yllättävää, että mökille ykköstoive on edelleen ulkohuussi! Sen sijaan vesivessan suosion laantuminen mökkikäymälänä on ollut näkyvissä. Kyselymme mukaan 91 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että kuivakäymälä on edullinen vaihtoehto vesivessalle, kertoo Biolanin Kerttula.

Polttokäymälä ei vaadi vesiliittymää tai viemäröintiä. Ja koska polttokäymälästä ei synny jätevesiä, riittää kiinteistöllä harmaiden vesien puhdistus, joka on huomattavasti helpompaa ja edullisempaa kuin mustien vesien käsittely.

– Polttokäymälä tyhjennys on myös helppoa, kun viikossa kertyy noin kahvikupillinen tuhkaa, jonka voi ripotella vaikka puutarhaan, opastaa Riikka Kerttula.

Biolanin teettämä remonttikysely toteutettiin sähköisesti lokakuussa 2018 ja siihen vastasi 1507 suomalaista.

 

Lisätietoja:

Biolanin asiantuntija Riikka Kerttula, 040 5795 626, riikka.kerttula@biolan.fi

 

Tiedostot

Lue alkuperäinen tiedote (pdf)

Kuvat

/media/cision/images/917e4719f5183cc5_org.jpg

/media/cision/images/9858175024588381_org.jpg