Kysely: Sadonkorjuu on parasta – kitkeminen tylsää - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kysely: Sadonkorjuu on parasta – kitkeminen tylsää

Kysely: Sadonkorjuu on parasta – kitkeminen tylsää

Kysely: Sadonkorjuu on parasta – kitkeminen tylsää

Poikkeuksellinen kevät toi puutarhasta pöytään -ilmiön

Kotipuutarhoissa mansikat punertuvat ja herneet pullistuvat, sadonkorjuuaika on alkamassa. Tänä kesänä kiinnostus syötäviin kasveihin on ollut huimassa nousussa. Biolanin tekemän tuoreen kuluttajakyselyn mukaan sadonkorjuu onkin kotipuutarhureiden lempipuuhaa. Sadonkorjuun ohella kukkien istuttaminen ja kompostointi ovat puutarhan suosikkipuuhia. Sen sijaan kasvimaan kitkeminen ja nurmikon kastelu sekä leikkaaminen eivät kotipuutarhureita innosta. Biolan toteutti kyselyn huhtikuussa 2020 ja siihen saatiin 5057 vastausta.

 

Poikkeuksellinen kevät sai aikaan puutarhasta pöytään -ilmiön. Suomalaiset viettivät enemmän aikaa kotona ja innostus syötävien kasvien kasvattamiseen on ollut huimassa nousussa. Kuluvana kesänä oman puutarhan sato koetaan entistä merkityksellisemmäksi. Biolanin kuluttajakyselyn vastaajista 86 prosenttia haluaa kasvattaa kasveja, joista saa satoa. Kun vastaajilta kysyttiin kuinka mieluisia erilaiset puutarhanhoitoon liittyvät askareet ovat, peräti 61 prosenttia nimesi sadonkorjuun yhdeksi lempipuuhakseen puutarhassa.

− Sadonkorjuussa tiivistyy moni puutarhanhoidon tärkeä elementti: näkee konkreettisesti kättensä työn tuloksen, kokee onnistumisen iloa sekä saa puhdasta ja terveellistä syötävää omasta puutarhasta suoraan lautaselle. Näiden valossa on helppo ymmärtää, miksi sadonkorjuu koetaan niin palkitsevana, pohtii tuloksia Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Puutarhanhoito on monipuolinen harrastus, ja syitä hoitaa puutarhaa on monia. Kyselyn mukaan kauneus ja viihtyisyys, jota hoidettu piha tai parveke antaa, motivoivat eniten.

Kesäkukilla saa nopeasti ja helposti koko kesäksi kauneutta niin parvekkeelle, kotiterassille kuin mökillekin. Joka toinen nimesikin kukkien istutuksen lempipuuhakseen. Vastaajista 82 prosenttia kertoi istuttavansa kesäkukkia. Kesäkukkia istutetaan pitkin kesää, ja vielä syksyksi saadaan uutta ilmettä istuttamalla syyskukkijoita ruukkuihin.

Seniorit ovat nuoria tunnollisempia kompostoijia

Puutarhapuuhien kolmen kärkeen mahtuu vielä kompostointi. Yli 60-vuotiaista lähes joka toinen kertoi kompostoinnin kuuluvan lempiaskareisiin puutarhassa. Sen sijaan 30-vuotiaista ja sitä nuoremmista vain 23 prosenttia pitää kompostointia lempipuuhanaan.

− Monissa aikaisemmissakin tutkimuksissa on tullut ilmi, että eläkeläiset ja eläkeikää lähestyvät ovat tunnollisimpia kierrättäjiä ja myös kompostoijia. Nuorimpien ikäluokassa on suhteellisesti eniten niitä, jotka eivät ole edes kokeilleet kompostointia kertoo Biolanin Riikka Kerttula.

− Olen huomannut, että usein aktiiviset kotipuutarhurit harrastavat myös kompostointia. Kompostointi on ekologinen tapa päästä eron puutarhajätteestä, kierrättää ravinteet omassa puutarhassa ja samalla hoitaa maata ja sen pieneliöitä, jatkaa Riikka Kerttula.

Kasvimaan kitkeminen ja nurmikon hoito inhokkilistan kärjessä

Kasvimaan kitkeminen on kyselyn mukaan puutarhapuuhien suosikkilistauksen hännillä. Kaikissa ikäryhmissä inhokkipuuhakseen sen nimeää useampi kuin suosikkipuuhakseen. Vaikka omasta satoa toivotaan, niin perinteinen peltoviljely ei ole kaikkien haaveissa.

− Lavaviljely ja säkkikasvatus ovat lisääntyneet selvästi ja ne mahdollistavatkin hyötykasvien kasvattamisen entistä helpommin. Enää ei ole pakko saada perheelle koko talveksi perunoita omasta maasta, vaan nyt keskitytään kasvattamaan omia lempikasveja monipuolisesti. Riittää, kun saa tuoretta maisteltavaa läpi kesän, ja harvalla enää kellaria onkaan sadon varastointiin, pohtii viljelytapojen muutoksia Biolanin Kerttula.

Nurmikon kastelu ja leikkaaminen ovat monelle säännöllistä pakkopullaa. Pientalopihoista 84 prosentilla on nurmikkoa, vaikka sen leikkaus on harvojen lempipuuhaa. Joka kymmenes nimeää Nurmikon leikkuun inhokkipuuhakseen. Vielä useampi, 15 prosenttia, tunnustaa inhoavansa nurmikon kastelua.

Näitä puutarhapuuhia rakastetaan ja inhotaan

 

Suosikit

Inhokit

Sadonkorjuu

Kukkien istuttaminen

Kompostointi

Kukkien kastelu

Kasvimaan kitkeminen

Nurmikon kastelu

Lehtien haravointi

Nurmikon leikkaaminen

 

 

Biolan toteutti puutarhakyselyn huhtikuussa 2020 ja siihen saatiin 5057 vastausta.

 

 

Lisätietoja:

Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula 040 5795 626, riikka.kerttula@biolan.fi