Kurkkuhuoneesta kerätyllä hukkalämmöllä lämmittäisi lähes 500 omakotitaloa - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kurkkuhuoneesta kerätyllä hukkalämmöllä lämmittäisi lähes 500 omakotitaloa

Kurkkuhuoneesta kerätyllä hukkalämmöllä lämmittäisi lähes 500 omakotitaloa

Kurkkuhuoneesta kerätyllä hukkalämmöllä lämmittäisi lähes 500 omakotitaloa

Puutarha Timo Juntti Oy:n kurkkuhuoneessa on kesäiset olosuhteet, vaikka ulkona paukkuu pakkanen. Satoa kerätään päivittäin suomalaisiin ruokapöytiin. Kasvihuoneen erikoisuus on järjestelmä, joka pystyy hyödyntämään kasvihuoneesta poisjohdettua hukkalämpöä lämmitykseen. Vuosittain hukkalämpöä kerätään jopa 7 000 MWh, ja sillä energiamäärällä lämmittäisi liki 500 omakotitaloa*. Tämän lisäksi järjestelmä pystyy poistamaan kasvihuoneesta ylimääräistä kosteutta, laskemaan lämpötilaa ilman tuuletusta ja mahdollistaa kasvien kasvua parantavan, korkeamman hiilidioksiditason ylläpidon. Normaalia kasvihuonetta parempi ilmastonhallinta nostaa myös satotasoa.

 

Puutarha Timo Juntti Oy kasvattaa kasvihuonevihanneksia Varsinais-Suomessa 20 000 m2 pinta-alalla. Pinta-alasta neljäsosan, 5000 m2, ilmastoa hallitaan Biolan Groupiin kuuluvan Novarbo Oy:n Heat Reuse™ -järjestelmän avulla.

− Kurkun ympärivuotisessa kasvihuoneviljelyssä esimerkiksi valaistus synnyttää paljon hukkalämpöä. Lämmön talteenoton ansiosta olemme pystyneet kattamaan hukkalämmöllä jopa yli 80 prosenttia vuotuisesta lämpöenergian kulutuksesta. Ison osan vuotta kaikki kasvihuoneiden käyttämä lämpö saadaan pisaraverhojärjestelmästä ja nyt talvipakkasillakin noin puolet, kertoo puutarhan toimitusjohtaja Tero Juntti.

− Hukkalämmön hyödyntäminen on järkevää, koska sitä syntyy kasvihuonetuotannossa paljon. Jos sama energiamäärä, mikä nyt saadaan kasvihuoneen hukkalämmöstä, tuotettaisiin esimerkiksi kevyellä polttoöljyllä, tarvittaisiin öljyä noin 0,7 miljoonaa litraa vuodessa. Veden avulla talteenotettu energia on puhdasta ja edullista. Novarbo-ilmastonhallintajärjestelmän avulla kasvihuoneisiin saadaan huomattavia kustannussäästöjä, jatkaa Novarbon tekninen asiantuntija Arttu Lammensalo.

Pakkasilla lämmön talteenoton tueksi tarvitaan lisälämmitystä. Puutarha Timo Juntilla loppu tarvittavasta lämpöenergiasta tehdään nestekaasulla, jonka palokaasuja hyödynnetään myös hiilidioksidilannoituksena.

Kun kasvihuoneesta saadaan poistettua lämpöä ilman, että tuuletusluukkuja tarvitsee avata, voidaan hiilidioksiditasot pitää korkealla. Kurkku hyötyy korkeasta hiilidioksidipitoisuudesta ja se näkyy myös satotasossa. Etenkin kesällä korostuu ilmastonhallinnan vaikutus.

− Ei ehkä uskoisi, mutta keskikesä on vaativin aika viljellä. Normaalissa kasvihuoneessa kaikkia muita olosuhteita on helppo säätää, paitsi poistaa ylimääräistä lämpöä. Kesän hellejaksojen aikana on selvästi nähtävissä, että pisaraverholla jäähdytetyn kasvihuoneen kasvusto säilyy paremmassa kasvukunnossa, ja siitä seuraa myös parempi sato, valaisee Tero Juntti.

Lämmön talteenotto tuo merkittävän energiahyödyn. Lisäksi mahdollisuus hallita kasvihuoneen ilmastoa entistä tehokkaammin parantaa kasvien kasvuolosuhteita ja satoa.

 

*Talteen kerätty energiamäärä vastaa noin 492 omakotitalon vuotuista lämmitystarvetta Etelä-Suomessa (kun lämmitykseen ja lämpimän käyttöveden tuottoon käytetään keskimäärin 14 200 kWh vuosi/kiinteistö).

 

Novarbo Heat Reuse -järjestelmän toimintaperiaate

Järjestelmän sydän on vesipisaroista muodostuva pisaraverho (1), joka kerää kosteutta ja lämpöenergiaa kasvihuoneilmasta. Kasvihuoneessa lämmennyt vesi johdetaan eristettyyn 1 000 kuution ulkoaltaaseen (2), josta se siirretään lämpöpumpun (3) avulla varaajaan (4) ja edelleen lämmityskiertoon. Puutarha Timo Juntilla on saatu Novarbo Heat Reuse -järjestelmällä talteen hukkalämpöä noin 7 000 megawattituntia vuodessa.

Novarbo Heat Reuse -järjestelmä: https://www.novarbo.fi/fi/kasvihuoneteknologia/heat-reuse.html

 

5000 m2 kasvihuoneesta, jossa viljellään kurkkua, talteen saadaan energiaa 7000 MWh/vuosi. Tämän energiamäärän tuottaminen muilla lämmitysmuodoilla:  

       

Lämmitysenergia

Markkinahinta

Hinta (€)

    

Maakaasu

32,2 €/MWh

225 400

    

Kevyt polttoöljy

0,8 €/l = 80 €/MWh

560 000

    

Hake

25 €/MWh

175 000

    

Sähkö

115 €/MWh

895 880

    

Kaukolämpö

63 €/MWh

441 000

    

 

 

Puutarhan nimi Puutarha Timo Juntti Oy

Henkilökunnan määrä 25

Puutarhan pinta-ala 20 000m2

Viljeltävät kasvitkurkku 15 000 m2 ja tomaatti 5 000 m2

Novarbo Heat Reuse™ 5000 m2 kurkkua

 

 

Lisätietoja:

Puutarha Timo Juntti Oy

Tero Juntti

toimitusjohtaja

040 532 0173

 

Novarbo Heat Reuse -järjestelmä

Arttu Lammensalo

tekninen asiantuntija

Novarbo Oy

040 846 9086

arttu.lammensalo@novarbo.fi

 

 

Puutarha Timo Juntti Oy on 1960-luvulla perustettu kurkun viljelyyn erikoistunut kauppapuutarha. Kurkkua viljelemme nykyisin Kaarinan Piikkiössä Varsinais-Suomen vehreissä maisemmissa. Uudet modernilla teknologialla varustetut kasvihuoneemme takaavat erinomaisen kurkun kasvun ja laadukkaan sadon. Viljelemme luontoa kunnioittaen, ja meille on kunnia-asia tuottaa suomalaisille kuluttajille puhdasta, raikasta ja maukasta lähiruokaa. www.puutarhatimojuntti.fi

 

Novarbo Oy osa suomalaista Biolan Groupia. Ammattiviljelijän kumppanina tarjoamme asiakkaillemme laadukkaat kasvualustat sekä luomu- että tavanomaiseen tuotantoon sekä luomulannoitteet puutarha- ja peltoviljelyyn. Kasvihuoneteknologiassa tarjoamme Vertical Farming -kerrosviljelyratkaisuja sekä energiaa säästäviä ja satoa lisääviä kasvihuoneen ilmastonhallintaratkaisuja. Valikoimistamme löytyvät myös lannoitteet viheralueille kuten golf- ja urheilukentille. www.novarbo.fi