Kotitalouksien muovijäte onkin arvokasta multapussin pakkausmateriaalin raaka-ainetta - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kotitalouksien muovijäte onkin arvokasta multapussin pakkausmateriaalin raaka-ainetta

Kotitalouksien muovijäte onkin arvokasta multapussin pakkausmateriaalin raaka-ainetta

Kotitalouksien muovijäte onkin arvokasta multapussin pakkausmateriaalin raaka-ainetta

Kotitalouksien leipäpussit, muovikassit ja kosmetiikkapakkaukset saavat uuden elämän Biolanin multapussien pakkausmateriaalin raaka-aineena. Suomalaisten kotitalouksista erilliskerätyllä muovipakkausjätteellä korvataan neitseellistä muovia. Uusi tuotantotapa varmistaa, että multapakkauksista tulee 100-prosenttisesti Fortumin kierrätysprosessin läpäisevä. Biolan pakkaa kevään aikana multaa 1,4 miljoonaan pussiin, jonka valmistuksessa on hyödynnetty Fortum Circo® -kierrätysmuovia.

Pakkauksen tärkein tehtävä on suojata tuote ja estää sen laadun heikkeneminen. Kostealle orgaaniselle tuotteelle, kuten mullalle, jota vielä säilytetään ulkona, on haastavaa löytää muovia korvaava pakkausmateriaali. Tehokas muovin kierrätys ja muovituotteiden hyvä suunnittelu ovat avaintekijöitä muovin ympäristövaikutusten pienentämisessä. Ympäristön kannalta arvokkaimmat materiaalit on suunniteltu kestäviksi. Mitä useammin materiaali kestää kiertää kiertoa, sitä arvokkaampi se on.

Muovi on mainio materiaali kun se saa kiertää

Jo aiemmin Biolanin lannoitepakit on valmistettu kierrätysmuovista. Nyt uudistusvuorossa ovat multatuotteiden pakkausmateriaalit.

Suomessa kerätyt kuluttajamuovipakkaukset käsitellään Fortumin Riihimäen muovijalostamolla. Pakkaukset lajitellaan, pestään ja niistä valmistetaan Fortum Circo -kierrätysraaka-ainetta suomalaisen muoviteollisuuden käyttöön.

− Fortum Circo on mahdollisuuksien vastuullinen muoviraaka-aine. Tiedämme, että suomalaisten kotitalouksien erilliskerättyjen pakkausten matka uusiomuoviksi on optimoitu Fortumin tuotannossa siten, että laadusta tai vastuullisuudesta ei ole tarvinnut tinkiä. Muovi on mainio materiaali silloin, kun se saa kiertää, sanoo Biolanin hankintapäällikkö Mikko Leed.

Kevään aikana Biolan pakkaa multaa 1,4 miljoonaan kierrätyspussiin

Suomalaiset kotitaloudet ovat lähteneet hienosti mukaan muovin kierrättämiseen. Kotitalouksien pakkausmuovia alettiin kerätä vuonna 2016. Silloin vuoden aikana saatiin takaisin kiertoon noin 2500 tonnia pakkausmuovia. Vuonna 2019 kotitalouksista kerättiin jo noin 18 000 tonnia kierrätysmuovia. Kierrätysmuovin ilmastovaikutus hiilidioksidiekvivalenttina on vain noin puolet neitseellisen muovin ilmastovaikutuksesta. Kierrätysmuovin käyttö kuluttaa fossiilisia raaka-aineita alle kymmenesosan verrattuna neitseelliseen muoviin.  

− Uuden pakkausmateriaalin kehittäminen vaatii innovatiivisuutta myös yhteistyökumppaneiltamme. Onneksi pitkäaikainen kumppanimme RKW Finland on ottanut haasteen ilolla vastaan. Olemme jo aikaisemmin yhdessä optimoineet pakkauksissa käytettävän muovikalvon paksuutta ja sitä kautta vähentäneet muovin kulutusta. Olemme myös siirtyneet ekologisempaan GreenerPrinting-painatukseen. Nyt RKW Finland kehittää Biolania varten muovikalvon, jonka valmistuksessa käytetään jo vähintään kerran kiertänyttä Fortum Circo -muovia. Pakkauksen sisäpinnan väri on muutettu mustasta harmaaksi, jolloin pakkauksen uudelleen kierrätettävyys paranee. Pakkaussuunnitelulla on keskeinen merkitys muovin kierrätettävyydessä, kertoo Biolan Oy:n Mikko Leed.

Tulevaisuudessa kierrätysmuovilla on laajat käyttömahdollisuudet. Ominaisuuksiltaan kierrätetty muovi on samanlaista kuin neitseellinen muovi. Kuluttajapakkauksista valmistettua kierrätysmuovia ei kuitenkaan saa lainsäädännöllisistä syistä käyttää suorassa elintarvikekontaktissa, lääkepakkauksissa tai lasten leluissa. Biolan pakkaa kevään aikana multaa 1 400 000 pussiin, jonka valmistuksessa on hyödynnetty Fortum Circo -kierrätysmuovia. Alkuvaiheessa multapussi näyttää päällepäin samalta kuin ennenkin, mutta sen sisäosa on mustan sijaan harmaata muovia.  

Keskiviikkona 18.3. on kansainvälinen kierrätyspäivä, Global Recycling Day. Sen järjestää International Bureau of Recycling (BIR), joka on määritellyt yhdeksi keskeisimmistä haasteista yhteistyön teollisuuden kanssa kierrätysmateriaalin käytön lisäämiseksi. Kierrätys on tärkeä osa kiertotaloutta ja auttaa säästämään luonnonvarojamme. www.globalrecyclingday.com

 

Lisätietoja:

Biolan Oy:n hankintapäällikkö Mikko Leed, puh. 040 7431702, mikko.leed@biolan.fi