Kotisirkan lanta kasvattaa mehevät yrtit - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kotisirkan lanta kasvattaa mehevät yrtit

Kotisirkan lanta kasvattaa mehevät yrtit

Kotisirkan lanta kasvattaa mehevät yrtit

Biolan tuo markkinoille EU-alueen ensimmäisen sirkkatuotantoon perustuvan lannoitteen

Tällä hetkellä Suomessa tuotetaan ravinnoksi noin 2,5 miljoonaa kotisirkkaa vuodessa. Kasvatuksen sivutuotteena syntyy sirkkalantaa, josta Biolan valmistaa ekologista kierrätyslannoitetta puutarhaharrastajille. Uudella lannoitteella kasvavat niin yrtit, taimet kuin kukatkin. Hyönteistalouteen perustuvan lannoitteen kehitys on vaatinut tiivistä viranomaisyhteistyötä.

Biolan on ensimmäinen yritys EU:n alueella, joka on lähtenyt jalostamaan hyönteiskasvatuksen sivutuotteena syntyvää lantaa lannoitteeksi.

− Biolanin koko liikeidea perustuu kiertotalouteen. Olemme kierrättäneet ravinteita ja erilaisia sivuvirtoja jo 45 vuotta. On luonnollista, että seuraamme kehitystä ja olemme mukana myös hyönteistalouden sivuvirtojen kierrättämisessä, kertoo tuotepäällikkö Tuomas Pelto-Huikko Biolanin tuotekehityksestä.

1,2 miljoonan sirkan pakastettua lantaa taimille ja yrteille

Biolanille sirkkalanta tulee Siikosten tilalta Tammelasta. Tilalla kasvatetaan vuosittain noin 1,2 miljoonaa kotisirkkaa. Pakastetut sirkat toimitetaan elintarvikkeeksi.

Kotisirkkojen kasvatuslaatikoissa ei käytetä kuiviketta, joten lannoite on lähes pelkkää lantaa. Joukossa on myös kasviperäistä sirkkojen rehua sekä kitiinipitoisia kotisirkkojen kuoria, koska sirkat luovat kuorensa 8−9 kertaa viiden viikon kasvatuksen aikana.

Sirkkojen lanta pakastetaan tilalla, jotta voidaan olla varmoja, ettei lannan mukana tilalta lähde aikuisia sirkkoja tai sirkan muita kehitysasteita. Kuten kaikki muukin eläinperäinen lanta, myös sirkkalanta kuumennetaan Biolanilla yli +70 °C vähintään tunnin ajaksi. Näin varmistutaan tuotteen hygieenisyydestä. Kuumennuksen jälkeen lanta jauhetaan.

− Sirkkalannasta valmistettu lannoitejauhe soveltuu erinomaisesti esimerkiksi tomaatin ja chilin taimien sekä yrttien, salaattien ja parvekekukkien lannoitukseen. Kasvatuskokeissa olemme huomanneet, että sirkkojen lannalla kasvaneet taimet ovat olleet verrokkitaimia vihreämpiä väriltään. Lannan sisältämä kitiini parantaa kasvien vastustuskykyä, kehuu Biolanin Pelto-Huikko.

Uuden lannoitteen kehitys on vaatinut viranomaisyhteistyötä

Hyönteisten myynti ihmisravinnoksi tuli Suomessa sallituksi vuosi sitten ja sen jälkeen kasvatus on lisääntynyt voimakkaasti. Sekä tuottajat että viranomaiset olivat uuden edessä. Hyönteisten kasvatukselle ja lannan käsittelylle tarvittiin ohjeita.

− Vaikka Biolanilla on pitkä kokemus lannoitevalmistelainsäädännön piirissä toimimisesta, tämän uuden lannoiteraaka-aineen kanssa tarvittiin uudenlaista selvitystyötä ja viranomaisyhteistyötä. Ruokavirasto (31.12.2018 asti Evira) teki suuren työn selvittäessään mitä uudelta tuotteelta vaaditaan, että se täyttää lannoitevalmisteelle asetetut vaatimukset, kertoo Biolanin Tuomas Pelto-Huikko.

EU:n alueella ei ole päätetty yhtenäisistä vaatimuksista sirkkatuotannon sivuvirtojen käsittelylle. Suomen Ruokavirasto loi oman kansallisen ohjeen, joka perustuu tuotantoeläinten lannan käsittelyn vaatimuksiin.

Hyönteisfaktat:

  • hyönteisten myynti ihmisravinnoksi tuli Suomessa sallituksi vuoden 2018 alussa

  • suosituimpia syötäviä selkärangattomia on kotisirkka (Acheta domesticus)

  • yksi sirkka painaa noin 2 g

  • kiloon tarvitaan 500 sirkkaa

Biolan Yrtti- ja taimilannoite on valmistettu kotisirkkojen kasvatuksessa syntyvästä sivuvirrasta, joka sisältää sirkan lannan lisäksi kasviperäistä rehua. Lannoitejauhe soveltuu yrteille, salaateille

sekä taimikasvatukseen. Yrtti- ja taimilannoite sisältää kaikkia kasvin tarvitsemia ravinteita luonnollisessa muodossa. Annostele lannoitejauhetta tomaatin ja chilin taimikasvatusruukkuihin 2 rkl/taimi. Yrteille koko kesän ravinnemäärä saadaan 0,5 dl/taimi.

Hinta: 1 litran ämpäri noin 8

Jälleenmyyjät: Puutarhatuotteiden myyntipaikat

Tiedostot

Lue alkuperäinen tiedote (pdf)

Kuvat

/media/cision/images/8a40513f3263d7c8_org.jpg

/media/cision/images/92e234ee85148e65_org.jpg

/media/cision/images/aefb2108aff07f77_org.jpg

/media/cision/images/a0f703604b3fb590_org.jpg