Kompostori rakastaa lämmintä joulukinkun rasvaa - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kompostori rakastaa lämmintä joulukinkun rasvaa

Kompostori rakastaa lämmintä joulukinkun rasvaa

Kompostori rakastaa lämmintä joulukinkun rasvaa

Kompostoriin nakattavaa rasvaa ei tarvitse jäähdyttää, paketoida, kuljetella eikä heittää sekajätteeseen

Nyt on vuotuisen kinkunrasvaongelman aika. Ongelmaksi joulupöydän herkun paistorasva muuttuu, jos sen kaataa viemärin tukkeeksi ja rottien iloksi. Työläs vaihtoehto on jäähdyttää ja paketoida rasva erilliseen purkkiin laitettavaksi sekajätteeseen. Sen sijaan kompostorin pieneliöt odottavat joulukinkun rasvaa vesi kielellä. Samalla lämmin rasva tuo kompostoriin talvella tarvittavaa lämpöenergiaa.

Joulukinkun rasvan hävittämisestä syntyy jokajouluinen pohdinta. Valitettavan moni yhä edelleen, kaikesta tiedotuksesta huolimatta, kaataa rasvat viemäriin.

– Rasva ei kuulu viemäriin. Se voi jäähtyessään tukkia putkistoja ja pahimmassa tapauksessa nostaa jätevesiä lattiakaivoista, pesualtaista ja vessanpytyistä lattioille. Siinä meni sitten joulusiivoukset hukkaan, puhumattakaan hajusta, jolla ei ole mitään tekemistä ihanien joulutuoksujen kanssa. Samalla jouluruoalle voi tulla lisäkustannuksia putkimiesten saapuessa avaushommiin, Biolanin tuoteasiantuntija Katja Havukainen toteaa.

Kinkun paistorasvan voi laittaa myös sekajätteeseen. Yksi syy miksi moni jättää rasvan laittamatta sekajäteastiaan on käsittelyn hankaluus. Ensin kuuma rasva pitää varovaisesti kaataa erilliseen astiaan. Tiiviinä astiana voi käyttää vaikkapa maitopurkkia, joka pitää sulkea teipillä. Tällä varmistetaan, että rasva pysyy purkin sisällä eikä leviä jäteastiaan pitkin ja poikin. Paistorasvan voi laittaa myös biojäteastiaan, mutta siinäkin tapauksessa se tulee ensin jäähdyttää. Näin monivaiheiset hävitysoperaatiot saattavat valitettavasti jäädä ehtoiselta emännältä tai isännältä muiden joulukiireiden jalkoihin.

Kompostori rakastaa lämmintä joulukinkun rasvaa

Kinkun paistorasvan hyvä kaveri on kompostori. Kun muilla hävitystavoilla rasva pitää ensin jäähdyttää, kompostorin kanssa toimitaan päinvastoin. Kun lämpimän rasvan nakkaa suoraan paistopelliltä kompostoriin, niin pieneliöt kiittävät. Kompostin lämpö syntyy pieneliöiden hajottaessa tuoretta jätettä.

– Kompostori rakastaa lämmintä joulukinkun rasvaa. Laitteen toimivuuden edellytys on lämpöenergia. Kompostorin pieneliöillä on oma jouluruoka, kun ne pääsevät hajottamaan tuoretta rasvaa. Ainoa asia mikä kannattaa muutoinkin muistaa talvikompostoinnissa, on että kompostia ei saa päästä liian märäksi, Havukainen muistuttaa.

Talvella kompostoriin kannattaa viedä uutta jätettä 3–4 kertaa viikossa. Kompostin pitää olla kostea, mutta ei liian märkä. Mitä märempi komposti, sitä herkemmin se jäähtyy ja jäätyy. Siksi riittävä kuivikkeen lisääminen on tärkeää. Kun joulukinkun paistorasva on kaadettu kompostoriin, kannattaa sen päälle laittaa uutta kuiviketta. Se toimii eristeenä ja suojaa lämmintä kompostimassaa.

Tämän joulun kinkkurasvasta saa jo ensi keväänä multaa

Kompostoria pitää tyhjentää myös talvella. Jatkuvatoimisen kompostorin pohjalla on vanhin osa kompostimassaa. Se on käynyt läpi kuuman vaiheen ja on jo jäähtynyt. Kun kompostista tyhjennetään jäähtynyttä massaa, kompostin toiminta yleensä piristyy. Kerralla tyhjennetään korkeintaan kolmasosa tilavuudesta.

– Tämän joulun kinkkurasvat ilahduttavat esimerkiksi marjapensaita jo ensi keväänä. Nopeimmillaan kompostorista saa karkeaa katekompostia noin kahden kuukauden kuluttua täytöstä. Lämpökompostorista tyhjennettävä katekomposti sopii levitettäväksi esimerkiksi marjapensaille ja isoille, lehteville perennoille. Ensi kesänä kuunlilja ja nauhukset aloittavat vahvan kasvun tämän joulun kinkun ansiosta, Biolanin Katja Havukainen päättää.

Lisätietoja:
Biolan Oy
Katja Havukainen, tuoteasiantuntija
puh. 040 1350 323, katja.havukainen@biolan.fi

Tiedostot

Lue alkuperäinen tiedote (pdf)

Kuvat