Kompostointi onnistuu myös pakkasella - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kompostointi onnistuu myös pakkasella

Kompostointi onnistuu myös pakkasella

Kompostointi onnistuu myös pakkasella

Kompostoitumisen onnistumiseksi tärkeintä on valita lämpöeristetty kompostori, joka on tarkoitettu Suomen olosuhteisiin. Myös kompostorin kannen ja pohjan pitää olla hyvin eristetty, jotta lämpö säilyy kompostorissa pakkasellakin.

− Kompostin lämpö syntyy pieneliöiden hajottaessa biojätettä. Kun kompostoriin viedään säännöllisesti uutta jätettä, hajottajilla riittää ruokaa omiin elintoimintoihinsa ja ne tuottavat lämpöä. Siksi on tärkeää pitää hajottajat tyytyväisinä, sanoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Hajottajat tarvitsevat myös happea. Jotta kompostorin sisältö säilyy riittävän ilmavana, biojätekerrosten väliin lisätään kuiviketta, vähintään kolmasosa viedyn jätteen määrästä.

− Hyvä kuivike sisältää turvetta ja karkeaa puuainesta. Turve imee nesteitä itseensä ja tasaa kompostimassan kosteutta. Kun kuivikkeen laittaa tuoreen jätteen päälle, se eristää samalla lämpöä. Tämä on hyvä muistaa etenkin talvella, vinkkaa Biolanin Riikka Kerttula.

Jos biojätettä kertyy vähän, hajottajien elintoiminnot hidastuvat ja ne saattavat siirtyä lepotilaan. Silloin kompostorin lämpötila laskee. Tämän voi estää lisäämällä jätteen joukkoon kompostiherätettä tai käyttämällä energiaa ja typpeä sisältävää talvikuiviketta. Nämä saavat pieneliöt virkistymään.

Herätä jäätynyt kompostori kuumavesikanisterilla

Pitkään jatkunut pakkaskausi saattaa hyydyttää kotikompostorin. Jos kompostointi aloitetaan talvella, myös silloin biojäte ehtii yleensä jäätyä kompostisäiliössä ennen kuin kompostoituminen alkaa.

Vaikka kompostorin sisällä oleva kompostimassa olisi jäässä, kompostoria voidaan käyttää normaalisti. Jäätymisestä ole mitään haittaa syntyvälle kompostimullalle. Jos kompostori ei käynnisty itsekseen, se on syytä herätellä viimeistään siinä vaiheessa, kun tila alkaa loppua. 

− Turvallinen keino herättää jäähtynyt kompostori on täyttää kanisteri tai muovipulloja kuumalla vedellä ja haudata ne pintajätteen joukkoon. Kuumavesiastiaa kannattaa vaihtaa muutaman päivän ajan. Lämpö herättää pieneliöt horroksestaan ja kompostoituminen alkaa, kertoo Biolanin Riikka Kerttula.

Kompostoria ei kannata kastella kuumalla vedellä, ettei se kostu liikaa. Märkä komposti on ilmaton ja alttiimpi jäätymään uudelleen.

6 vinkkiä talvikompostointiin:

  1. Valitse kompostori, joka on kauttaaltaan lämpöeristetty.
  2. Vie kompostoriin biojätettä useita kertoja viikossa.
  3. Lisää päälle kuiviketta vähintään 1/3 viedyn jätteen määrästä.
  4. Jos kompostorin lämpötila laskee, lisää kompostiherätettä tai talvikuiviketta.
  5. Tyhjennä kompostoria myös talvella.
  6. Sulata mahdollisesti jäätynyt kompostori hautaamalla kuumalla vedellä täytetty kanisteri pintajätteeseen.

Lisätietoja: Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula 040 5795 626 riikka.kerttula@biolan.fi 

Tiedostot

Lue alkuperäinen tiedote (pdf)

Kuvat

/media/cision/images/91bc316f06905ea8_org.jpg

/media/cision/images/a1f421548f498d0f_org.jpg