Helle jatkuu, kuinka puutarhakasvit säilyvät hengissä? - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Helle jatkuu, kuinka puutarhakasvit säilyvät hengissä?

Helle jatkuu, kuinka puutarhakasvit säilyvät hengissä?

Helle jatkuu, kuinka puutarhakasvit säilyvät hengissä?

Puutarhaneuvojan vinkit hellepuutarhaan

Poikkeuksellisen pitkä hellekausi rasittaa kasveja. Lämmin ilma, tuuli ja sateettomuus ovat kuluttaneet maan vesivarastot ja nyt kuivuus hidastaa kasvien kasvua ja vähentää satoa. Kuivuudesta kärsivät kasvit ovat alttiimpia myös tuholaisten ja tautien hyökkäyksille. Kipeimmin apua kuivuuteen kaipaavat tänä kesänä istutetut kasvit.

Ensimmäiseksi kuumasta ja kuivasta kesäsäästä alkavat kärsiä lehtevät kasvit, jotka haihduttavat paljon vettä. Myös hiljattain istutetut puut, pensaat ja kukat kaipaavat kastelua, koska niiden juuret eivät vielä ole syvällä maassa. Hälyttävä merkki kastelutarpeesta on, jos kasvit alkava nuutua iltaa kohti. Kasvit, jotka ovat kasvaneet samalla paikalla useita vuosia, eivät ole herkkiä pitkillekään poutakausille.

‒ Sadonmuodostusvaiheessa olevat herukat, vadelmat ja pensasmustikat kaipaavat nyt kastelua. Jos maassa on niukasti vettä, yksittäiset marjat eivät pullistu ja sato jää pieneksi, vaikka kukinta olisi ollut runsas, muistuttaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Myös nurmikko saattaa kärsiä helteestä. Ruohonleikkurin terien korkeutta kannattaa nyt nostaa, jotta nurmikko ei palaisi. Jos nurmikko alkaa kellastua, se kaipaa vettä.

Älä houkuttele kotiloita kastelemalla

Yleisin kasteluvirhe on liian vähäinen vesimäärä. Kasvit eivät hyödy siitä, että mullan pinta kostuu. Päinvastoin, toistuvat niukat kastelut saavat kasvin juuret kasvamaan kohti mullan pintaa, jossa ne ovat entistä herkempiä kuivumaan. Kun päätät kastella, kastele kerralla kunnolla. Kerralla kastellaan vähintään 30 litraa neliön alueelle. Isojen alueiden kastelu hoituu helpoiten sadettimella.

‒ Paras aika kasteluun on aamu. Päivällä iso osa sadetetusta vedestä haihtuu ilmaan kasvin ulottumattomiin. Illalle ajoitettu kastelu puolestaan jättää puutarhan märäksi yön ajaksi. Niillä alueille, joilla esiintyy paljon kotiloita, iltakastelu saa yöllä kulkevat kotilot villiintymään, varoittaa Biolanin Riikka Kerttula.

Siirrä piharuukut varjoon

Pihan ja parvekkeen ruukkuja kastellaan koko kesä säännöllisesti, mutta helteellä kastelu saattaa tuntua erittäin työläältä. Kuumimmiksi päiviksi ruukut voi siirtää varjoisampaan paikkaan. Paahteessa kasveja rasittaa myös ruukun mullan kuumeneminen. Etenkin pienissä tummissa ruukuissa mullan lämpötila voi muuttua hellepäivänä kasville tukalaksi.

‒ Jos hellekaudelle osuu loma, eikä ruukkuja kastella päivittäin, voi osan kukista ja yrteistä leikata lyhyemmiksi. Näin ne haihduttavat vähemmän. Esimerkiksi orvokki ja petunia tykkäävät leikkaamisesta ja ovat taas muutaman viikon päästä leikkaamisesta täydessä kukassa, rohkaisee kokeilemaan puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Kuivuudesta kärsivä kasvi on alttiimpi tuholaisten ja tautien hyökkäyksille. Tänä kesänä kirvoja on runsaasti ja helpoiten ne iskevät kuivuudesta kärsiviin kasveihin. Siksi on tärkeää huolehtia puutarhakasvien riittävästä vedensaannista.

 

5 vinkkiä hellepuutarhaan

  1. Kastele kasvit aamulla.
  2. Kastele kerralla runsaasti, vähintään 30 litraa neliölle.
  3. Nosta nurmikon leikkauskorkeutta vähintään 5 senttiin, ettei nurmikko pala.
  4. Siirrä piharuukut varjoon.
  5. Avaa parvekkeen lasit ja kasvihuoneen tuuletus kokonaan. 

 

Lisätietoja: Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, 040 5795 626, riikka.kerttula@biolan.fi