Ensi kevään narsisseilla on jo kiire - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Ensi kevään narsisseilla on jo kiire

Ensi kevään narsisseilla on jo kiire

Ensi kevään narsisseilla on jo kiire

Kukkasipulin pitää ehtiä juurtua ennen pakkasia

Kukkasipuleiden oikea istutusaika vaihtelee sään mukaan. Tänä syksynä keskimääräistä lämpimämmät päivät antavat lisää istutusaikaa. Pikkusipuleiden ja narsissien istutuksella on jo kiire, mutta tulppaaneja voi istuttaa maan pinnan jäätymiseen asti. Istutusajankohdan lisäksi oikea istutussyvyys ja kasvupaikka vaikuttavat kukinnan onnistumiseen. Biolanin puutarhaneuvojan vinkeillä tulppaanit kukoistavat pitkään.

Paras syyskukkasipuleiden istutusaika on syys-lokakuussa, kun maan lämpötila on laskenut alle 10 asteen. Etelä-Suomessa ehtii vielä istuttaa tulppaanien lisäksi myös narsisseja, krookuksia, helmililjoja, lumikelloja ja muita pikkusipulikukkia.

– Kukkasipuleiden pitää ehtiä juurtua ennen pakkasia, jotta ne talvehtivat hyvin. Jos istutuksen jälkeen sää kylmenee pakkasen puolelle, maan jäätymistä voi hidastaa lisäämällä mullan pinnalle 20 sentin kerroksen puutarhan talvisuojaukseen tarkoitettua turvetta. Se eristää hyvin ja antaa lisäaikaa juurtumiselle, vinkkaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Kuohkeuta istutuspaikan maa

Kaikki sipulikukat viihtyvät kuohkeassa ja hyvin vettä läpäisevässä maassa. Tiiviin savimaan ja karun hiekkapitoisen maan humuspitoisuutta on helppo lisätä uudella mullalla.

– Kompostimulta sisältää paljon pitkävaikutteisia ravinteita ja sopii erinomaisesti kaikille sipulikasveille. Myös biohiilen lisäys multaan parantaa savisten ja hiekkapitoisten kasvupaikkojen rakennetta ja vesitaloutta. Sipuleiden juurtumisen ajan maan tulisi olla kosteaa. Huokoinen hiili imee vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasville mullan kuivuessa ja edistää näin juurtumista, kertoo Biolanin Riikka Kerttula.

Estä tulppaanin kukinnan taantuminen

Tulppaaneista muodostuu näyttäviä ryhmiä, kun saman korkuisia, toisiinsa sointuvia värejä sekoitetaan rohkeasti.

– Tulppaaniryhmille kannattaa kaivaa yhtenäinen istutuskuoppa, jonka pohjalle laitetaan muutaman sentin kerros istutusmultaa. Sen päälle laitetaan sipulit noin 15 sentin välein ja lopuksi kaikki sipulit peitetään mullalla, opastaa Kerttula.

Monet jalostetut tulppaanilajikkeet kukkivat näyttävästi istutuksen jälkeisenä keväänä, mutta kukinta taantuu vuosi vuodelta.

– Yleisin virhe on jättää istutusvaiheessa sipulit liian pintaan. Kukkasipuleille sopiva istutussyvyys on yleensä kolme kertaa sipulin oma korkeus. Tulppaanit voi istuttaa vieläkin syvempään. Noin 20 sentin syvyyteen istutetut tulppaanit muodostavat vähemmän sivusipuleita ja kukkivat siksi komeammin, kertoo Biolanin Kerttula.

Tulppaanit viihtyvät aurinkoisella kasvupaikalla. Jos piha on varjoinen, kannattaa valita muita sipulikukkia: narsisseja, helmililjoja, sinililjoja ja lumikelloja.

– Vähemmän tunnettu niksi tulppaanien kukinnan parantamiseksi on mykorritssan eli sienijuuren lisäys istutuspaikan multaan. Mykorritsa saa tulppaanit kasvamaan voimakkaammin ja kukkimaan aurinkoisella kasvupaikalla vuodesta toiseen, vinkkaa Biolanin Kerttula.

Mykorritsan avulla kasvit saavat vettä ja ravinteita omaa juuristoaan laajemmalta alueelta ja mykorritsa myös suojaa kasvia taudeilta. Puutarhamaassa mykorritsoja ei välttämättä ole ja siksi sen lisäys jo istutusvaiheessa nopeuttaa juurtumista ja kasvuunlähtöä.

 

6 vinkkiä onnistuneeseen tulppaanin istutukseen

  1. Odota, että maa on viilentynyt alle 10 asteen.
  2. Valitse aurinkoinen kasvupaikka.
  3. Lisää istutuspaikalle uutta multaa ja mykorritsoja.
  4. Tee sipulille 20 cm syvä kuoppa.
  5. Istuta sipuli kärki ylöspäin.
  6. Myöhäisissä istutuksissa peitä maan pinta lehdillä tai puutarhan talvisuojaukseen tarkoitetulla turpeella.

 

 

Lisätietoja:  

Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula 040 5795 626  riikka.kerttula@biolan.fi