Ehosta talven riuduttamat viherkasvit - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Ehosta talven riuduttamat viherkasvit

Ehosta talven riuduttamat viherkasvit

Ehosta talven riuduttamat viherkasvit

Puutarhaneuvojan täsmävinkeillä onnistut

Maaliskuun alussa koko Suomessa päivän pituus on venynyt yli yhdeksään tuntiin. Pidentyvä päivä herättelee viherkasvit talvilevosta, ja on aika elvyttää talven riuduttamat kasvit uuteen kukoistukseen. Nyt puhdistetaan pölyt lehdiltä, siistitään leikkaamalla, vaihdetaan mullat ja aloitetaan lannoitus. 

Puhtaat lehdet pyydystävät kaiken saatavilla olevan auringonvalon tehokkaammin kasvin käyttöön. Siksi keväthuolto kannattaa aloittaa viemällä viherkasvit suihkuun. Puhtaat kasvit myös parantavat tehokkaammin sisäilmaa.

Talven aikana viherkasvien alimmat lehdet ovat saattaneet kellastua tai lehtien kärjet ruskettua. 

‒ Kellastuneet lehdet poistetaan kokonaan ja ruskettuneet lehdenkärjet siistitään leikkaamalla saksilla ruskettuneet osat pois. Myös pitkäksi venähtäneet versot lyhennetään. Köynnöstävät kasvit, kuten hopeaköynnös, juorut ja kultaköynnös saattavat kasvattaa talvella pitkiä versoja, joissa on vain vähän lehtiä. Kun versot lyhennetään nyt, kasvu tuuheutuu, vinkkaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Myös liian pitkäksi kasvaneen jukkapalmun tai traakkipuu lyhentämiselle on nyt oikea aika. Poisleikatun latvaosan voi laittaa maljakkoon ja istuttaa multaan sitten, kun siihen on kasvanut juuret.

Nuutunut kasvi saattaakin kaivata mullanvaihtoa eikä vettä

Näkyvä merkki mullanvaihdon tarpeesta on juuria täyteen kasvanut ruukku. Mutta ruukun jääminen pieneksi on vain yksi syy vaihtaa multa. Ruukussa multa maatuu vähitellen ja samalla se tiivistyy. Tiivistyneessä mullassa kasvin juuret eivät saa happea ja ne voivat kuolla.

‒ Harva tulee ajatelleeksi, että myös kasteluvedestä ja lannoitteista kerääntyy multaan vähitellen haitallisia määriä kalkkia ja suoloja. Kun mullan suolapitoisuus nousee, kasvi ei enää saa riittävästi vettä. Tällainen kasvi roikottaa lehtiään nuutuneena, vaikka se olisi juuri kasteltu. Myös lehdenkärjet saattavat ruskettua. Tässä tapauksessa kasvin pelastus on uusi multa, sanoo Biolanin Riikka Kerttula. 

Viherkasvit hyötyvät mullanvaihdosta eniten, kun se tehdään heti kevättalvella uuden kasvun alkaessa. Vuosittainen mullanvaihto takaa, että kasvin juuret säilyvät elinvoimaisina. Vain kaktusten ja muiden hitaasti kasvavien kasvien mullanvaihto voidaan tehdä harvemmin kuin kerran vuodessa.

Ei ole sama mihin multaan kasvisi istutat

Uusi multa kannattaa valita kasvin tarpeiden mukaan. Yleismullat sopivat useimmille kasveille. Kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, kuten peikonlehti, maijat ja kultaimarre, tarvitsevat paljon kastelua. Siksi ne hyötyvät mullasta, joka varastoi vettä. Pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit, kuten anopinkieli, kaktukset ja rahapuu, taas haihduttavat vähemmän. Siksi ne eivät tarvitse niin paljoa kastelua ja niiden multakin saa kuivua nopeammin. 

‒ Jos olet innokas kastelija, istuta kaikki kasvit ruukkuihin, josta ylimäärinen vesi pääsee valumaan aluslautaselle. Tyhjennä aluslautanen, jos siinä on vettä vielä vartin kuluttua kastelusta. Ruukun pohjalle kannattaa ruukutusvaiheessa laittaa kerros kevytsoraa salaojaksi. Kaktukset kannattaa istuttaa nopeasti kuivuvaan, hiekansekaiseen kaktusmultaan, opastaa Biolanin Kerttula.

‒ Sen sijaan laiskan kastelijan kannattaa valita kasveilleen altakasteluruukku, jossa on vesivarasto jopa viikoiksi. Uudet biohiiltä ja rahkasammalta sisältävät viherkasvimullat helpottavat kastelua, koska ne varastoivat paljon vettä kasvin käyttöön, mutta säilyvät silti ilmavina, jatkaa Kerttula.

Älä näivetä viherkasvejasi ravinteiden puutteeseen

Viherkasvit käyttävät ruukussa olevan mullan ravinteet nopeasti loppuun. Ilman säännöllistä lannoitusta kasvit kärsivät ravinteiden puutteesta ja alkavat vähitellen näivettyä. 

‒ Aloittelevat viherkasviharrastajat laiminlyövät lannoituksen liian usein. Jos kasvilla ei ole käytössä ravinteita, kasvu pysähtyy ja alkaa henkiinjäämistaistelu. Huonekasvien lannoituksen voi hoitaa kasteluveteen lisättävällä ravinnenesteellä tai ruukun multaan kerran kuukaudessa laitettavilla ravinnepuikoilla. Laiskalle lannoittajalle suosittelen ravinnepuikkoja, koska niiden lannoitusvaikutus on pitkä ja kasteluun saa aina käyttää pelkkää vettä, vinkkaa Biolanin Riikka Kerttula. 

Huonekasviravinteiden annosteluohjeet kannattaa aina lukea pakkauksesta ja noudattaa niitä. Lannoitusta jatketaan valoisa vuodenaika eli lokakuun loppuun asti.  

 

Lisätietoja: 
Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula 040 5795 626, riikka.kerttula@biolan.fi
www.biolan.fi/artikkelit/huonekasvien-hoito-opas