Vältä yleisimmät mokat joulukukkien hoidossa - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Vältä yleisimmät mokat joulukukkien hoidossa

Vältä yleisimmät mokat joulukukkien hoidossa

Vältä yleisimmät mokat joulukukkien hoidossa

Takka tai jouluomenat voivat olla kukille kohtalokkaita

Kukat kuuluvat suomalaiseen joulukotiin ja ovat myös toivottuja lahjoja. Kun osaat välttää muutamat vaaranpaikat, joulukukkien hoito on helppoa. Biolanin puutarhaneuvojan vinkeillä joulukukista on iloa pitkään.

Kuljetus kaupasta kotiin on ensimmäinen riski joulukukkien menestymiselle. Yhä enemmän kukkia myydään marketeissa, joissa kukkien pakkaaminen jää ostajan vastuulle. Kiusaus on suuri kiikuttaa kasvi muiden ostosten lomassa pakkaamatta autoon.

− Joulutähti ja joulukaktus ovat kaikkein herkimmät kylmälle ja vedolle. Niitä ei koskaan saa kuljettaa pakkaamatta eikä niitä saa pakattunakaan jättää autoon. Joulukaktus tiputtaa nuppunsa ja joulutähti nuupahtaa helposti kylmässä. Joulukukista hyasintti, sypressi ja tulppaani sietävät parhaiten kylmää, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Älä laita joulukukkia takan viereen

Sipulikukat, kuten hyasintti, ritarinkukka ja tulppaani, viihtyvät normaalia huonelämpötilaa viileämmässä. Lämpimässä kukinta on nopeasti ohi ja sipulikukat kasvattavat myös suhteettoman pitkän varren. Myös atsalea, jouluruusu ja syklaami nuupahtavat helposti lämpimässä. Siksi näitä kasveja ei kannata laittaa lähelle takkaa, lämpöpumppua tai patteria.

− Lämmön lisäksi myös liika kastelu aiheuttaa sipulikukkien varren venymistä. Pitkä kukkavarsi voi katketa tai kaataa koko kasvin kumoon. Venähtänyt varsi kannattaakin leikata ajoissa maljakkoon; hyasintti ja ritarinkukka jatkavat kukintaansa leikkokukkanakin, vinkkaa Biolanin Riikka Kerttula.

Jouluomenat lakastuttavat kukat

Harvalle tulee mieleen, että jouluomenat voivat olla syynä joulunajan kukkien nopeaan lakastumiseen. Kypsät hedelmät erittävät huoneilmaan etyleeniä, joka saa monet kukat vanhenemaan nopeasti.

− Etyleeni on normaali kasvin hengityksessä muodostuva kaasu, joka saa hedelmät kypsymään. Valitettavasti se nopeuttaa myös kukkien vanhenemista. Leikkokukat ja joulun ruukkukasveista esimerkiksi atsalea ja tulilatva ovat herkkiä etyleenin vaikutukselle. Yllättävää on, että joulukaktus ja orkidea saattavat pudottaa jopa nuppunsa etyleenin vaikutuksesta, varoittaa Biolanin Riikka Kerttula.

Jouluomenat kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauaksi joulukukista, jotta kukinta jatkuisi pitkään. Siksi myöskään kukka-asetelmissa ei kannata käyttää hedelmiä koristeena.

Jäädytä aukinaiset kukat lyhdyksi

Viileässä viihtyvien sipulikukkien, kuten hyasinttien, kukintaa voi pidentää viemällä ne yöksi viileään eteiseen tai jääkaappiin.

− Joulukukista voi pakkasella nauttia todella pitkään, jos auenneista joulukukista askartelee jäälyhtyjä. Leikkotulppaanit sekä hyasintin ja jouluruusun kukat jäätyvät kauniisti ja ihastuttavat niin päivällä kuin kynttilän valossakin, vinkkaa Biolanin Riikka Kerttula.

Näin teet kukkivan jäälyhdyn:

 1. Kiinnitä kukkien varret läpinäkyvällä teipillä kuivan ämpärin reunaan kukinnot alaspäin.
 2. Lisää ämpäriin kylmää vettä ja nosta ulos.
 3. Lyhty jäätyy 10 pakkasasteessa noin vuorokaudessa.
 4. Ota ämpäri hetkeksi sisälle, jotta lyhty irtoaa helpommin.
 5. Kumoa lyhty varovasti ja riko ämpärin pohjalle tullut ohut jääkerros.
 6. Kaada jäätymätön vesi pois.
 7. Vie lyhty ulos pakkaseen ja nauti kukinnasta.

Joulukukkia ei kannata heittää loppiaisena kompostiin, vaan niiden kasvatusta voi jatkaa ruukkukasvina. Monesti joulukoreissa on joulukukkien lisäksi myös viherkasveja, jotka kannattaa ottaa talteen. Joulukaktus viihtyy huonekasvina ja on suhteellisen helppo kukittaa uudelleen seuraavina vuosina. Myös joulutähden värittyneet ylälehdet säilyvät jopa kuukausia ja sen jälkeenkin joulutähteä voi kasvattaa viherkasvina. Jouluruusun voi puolestaan istuttaa keväällä puutarhaan. 

6 vinkkiä, joilla nautit joulukukista pitkään

 1. Älä kuljeta joulukukkia kaupasta kotiin pakkaamattomina.
 2. Varo etyleeniä − sijoita kukat kauaksi hedelmistä.
 3. Älä laita kukkia takan tai muun lämmönlähteen viereen.
 4. Kastele sipulikukkia maltilla, etteivät varret veny.
 5. Hyödynnä avonaiset kukinnot jäälyhdyissä.
 6. Istuta jouluasetelmista viherkasvit ruukkuihin.

 

Lisätietoja: Riikka Kerttula, puutarhaneuvoja, Biolan Oy, 040 5795 626, riikka.kerttula@biolan.fi