Syksy on jopa parempi istutusaika kuin kevät - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Syksy on jopa parempi istutusaika kuin kevät

Syksy on jopa parempi istutusaika kuin kevät

Syksy on jopa parempi istutusaika kuin kevät

Marjapensaat ja omenapuut ehtivät vielä juurtua ennen talvea

 

Syyskuu on uusien istutusten aikaa. Tänä vuonna hyötykasvien suosio nousi ennätyslukemiin ja kevätsesongissa monet satoa tuottavien kasvien taimet loppuivat hetkellisesti myymälöistä. Usein unohdetaan, että syksy on jopa parempi istutusaika kuin kevät. Nyt on hyvä hetki istuttaa marjapensaita, omenapuita ja muita monivuotisia kasveja. Syksyn viilenevä sää helpottaa uusien istutusten hoitoa. Biolanin puutarhaneuvojan ohjeilla vältät syysistutuksen yleisimmät virheet.

 

Haave omasta sadosta houkuttaa ja siksi moni haluaa nyt istuttaa herukoita, karviaisia, pensasmustikoita, omenoita, päärynöitä ja kirsikoita. Ruukuissa myytäviä puiden, pensaiden, perennojen ja monivuotisten köynnösten taimia voidaan istuttaa aina, kun maa on sula. Syyskuun aikana istutetut taimet ehtivät juurtua vielä ennen talvea ja ne lähtevät aikaisin keväällä kasvuun.

Älä istuta omenapuuta varjoon

Monivuotisia puita ja pensaita istutettaessa kannattaa paikka valita huolella. Sekä hedelmäpuut että marjapensaat viihtyvät aurinkoisella, suojaisalla ja lämpimällä paikalla. Varjossa kukinta ja sitä myöten sato jää heikoksi. Myöskään kasvualustan paksuudessa ei kannata säästää. Pensaat tarvitsevat vähintään 50 sentin ja hedelmäpuut 80 sentin kerroksen ravinteikasta multaa.

− Taimen istutuskuoppaan kannattaa lisätä laadukasta istutusmultaa, joka sisältää juurtumista nopeuttavia mykorritsoja. Mitä nopeammin kasvi juurtuu, sitä paremmin se kestää talven kylmyyttä, vinkkaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Muista hyötykasveista poiketen pensasmustikka viihtyy happamassa maassa. Pensasmustikan kasvupaikan maata parannetaan havukasveille tarkoitetulla mullalla, joka on vähemmän kalkittua kuin tavallinen puutarhamulta.

Useimmat hedelmä- ja marjalajikkeet ovat kestäviä Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä paremmin kasvien tulisi sietää kylmää.

− Puuvartisille kasveille on määritelty menestymisvyöhykkeet, I-VIII. Kuopion ja Seinäjoen pohjoispuolella kannattaa tarkistaa, että istutettavan taimen lapussa menestymisvyöhyke on V-VIII, kun taas etelärannikolla voi kokeilla I-vyöhykkeen kasveja. Jos istutettava kasvi on menestymisensä äärirajoilla, se kannattaa istuttaa hyvissä ajoin ennen pakkasia, että juurtumisaikaa jää mahdollisimman paljon, opastaa Biolanin Riikka Kerttula.

Muista kastella myös syksyllä

Ennen istutusta taimi kastellaan kunnolla. Sen lisäksi istutuskuoppaan kaadetaan köynnöksille 10 litraa, pensaille 20 litraa ja puille 30–40 litraa vettä. Vesi imeytyy ympäröivään multaan ja houkuttelee kasvia kasvattamaan juuret syvemmälle.

– Maan vesivarastoa voidaan kasvattaa lisäämällä istutusmultaan biohiiltä. Huokoinen hiili imee vettä moninkertaisesti painonsa verran ja luovuttaa sitä vähitellen kasvien käyttöön. Etenkin hiekka- ja savimailla biohiililisäys parantaa maan rakennetta ja vesitaloutta, Biolanin Riikka Kerttula vinkkaa.

Alkukesän paahteeseen verrattuna syksyn viileät ja kosteat säät helpottavat uusien istutusten hoitoa, kun kastelutarve vähenee. Silti syksyn kaste ei korvaa kastelua − jos ei sada, myös syksyn istutuksia kastellaan vähintään kerran viikossa.

 

Tyypillisimmät istutusmokat – vältä nämä

  • Ihastut kasvin ulkonäköön tai herkulliseen satoon, muttet selvitä millä kasvuvyöhykkeellä se menestyy.
  • Istutat kasvin sinne missä on tilaa välittämättä kasvupaikan valoisuudesta.
  • Et kitke rikkakasveja istutuspaikalta ja uusi taimi jää pian rikkakasvien varjoon.
  • Istutat kasvin liian ohueen multakerrokseen – omenapuu tarvitsee vähintään 80 cm multaa.
  • Et muista kastella enää istutuksen jälkeen: kasvi juurtuu hitaasti ja kituu.

 

 

Lisätietoja:

Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula 040 5795 626  riikka.kerttula@biolan.fi