Suomessa alkaa ainutlaatuinen tutkimus rahkasammaleen kasvatuksesta - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Suomessa alkaa ainutlaatuinen tutkimus rahkasammaleen kasvatuksesta

Suomessa alkaa ainutlaatuinen tutkimus rahkasammaleen kasvatuksesta

Suomessa alkaa ainutlaatuinen tutkimus rahkasammaleen kasvatuksesta

– alustavia tuloksia luvassa syksyllä, Biolan osarahoittajana

 

Suomessa alkaa maailman mittakaavassa ainutlaatuinen tutkimus rahkasammaleen kasvatuksesta. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa kasvualustana käytettävää rahkasammalta ei kerättäisi koskemattomilta suoalueilta, vaan jo ojitettuja soita voitaisiin käyttää rahkasammaleen viljelyyn.

Tutkimuksen soiden ennallistamisen vaikutuksesta rahkasammaleen kasvuun toteuttaa Itä-Suomen yliopisto. Tutkimus kohdentuu Metsähallituksen omistamille soille, jotka on ennallistettu kymmenen vuotta sitten. Tutkimuskysymyksenä on selvittää kuinka paljon rahkasammal kasvaa näillä soilla 10 vuodessa. Tutkimus toteutetaan gradutyönä ja Biolan on palkannut tutkimustyöhön Amanda Laatikaisen.

“Jo aiemmista tutkimuksista tiedetään, että rahkasammal kasvaa nopeasti ennallistetuilla soilla, mutta vaihteluakin on jonkin verran. Haluamme nyt selvittää kuinka paljon rahkasammalmassaa muodostuu, ja mitkä kaikki tekijät määrään vaikuttavat”, sanoo gradun ohjaaja, yliopistotutkija ja kasviekologian dosentti Teemu Tahvanainen. Aiemmin tutkimusta rahkasammaleen kasvatuksesta on tehty lähinnä Saksassa ja Kanadassa, mutta toimintaympäristö siellä on erilainen kuin Suomessa. Vain Suomessa on runsaasti metsäojitettuja soita, jotka ovat erityislaatuisia rahkasammalten kasvatuskohteina.

Uusi rahkasammalikko muodostuu jopa vain kymmenessä vuodessa

Tutkimus on Biolanille erityisen kiinnostava, koska yritys haluaa löytää ratkaisuja kasvuturpeen korvaamiseksi kiertotalouden ja uusiutuvien raaka-aineiden avulla. “Me Biolanilla haluamme tehdä kasvattamisesta kestävää. Etsimme jatkuvasti keinoja turpeen korvaamiseen, ja rahkasammal on monista tutkimistamme vaihtoehdoista yksi. Rahkasammaleen kasvuominaisuudet ovat turpeeseen verrattuna erinomaiset, eikä sitä tarvita multaseoksiin yhtä paljon kuin turvetta”, sanoo Biolanin tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell.

Alustavien tietojen valossa rahkasammal vaikuttaa kasvavan paljon nopeammin kuin on kuviteltu. Jo kymmenessä vuodessa ennallistetulla suolla kasvavan rahkasammaleen paksuus alkaa olla riittävä keräämiseen. Luonnollisten rahkasammalkasvustojen uusiutumiseen on arvioitu menevän jopa noin kolmekymmentä vuotta.

Kestävän kasvatuksen ytimessä on ajatus siitä, että rahkasammaleen viljelyn täytyy tapahtua niin, että se parantaa suokokonaisuuden tilaa. “Suomessa on noin viisi miljoonaa hehtaaria ojitettuja soita, joten mahdollisuuksia rahkasammalten kasvatukseen nyt tarkastellulla tavalla riittää. Toiminnan ytimessä tulee olla luonnonsuojelu ja ilmastovaikutusten huomioon ottaminen. Soiden ennallistamisessa käytettyjen tekniikoiden käyttäminen voisi tuottaa raaka-aineen lisäksi myös muita hyötyjä, kuten palauttaa suokokonaisuuksien vesitaloutta ja suojata turpeen hiilivarastoa”, Teemu Tahvanainen sanoo.

Alustavia tutkimustuloksia odotetaan jo syksyllä 2021.


Lisätietoja:

Hannamaija Fontell

Biolanin tuotekehitysjohtaja

hannamaija.fontell@biolan.fi

puh. 040 503 6746