Suomalainen sammalkasvualusta Berliinin messujen innovaatiokilpailun finaaliin - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Suomalainen sammalkasvualusta Berliinin messujen innovaatiokilpailun finaaliin

Suomalainen sammalkasvualusta Berliinin messujen innovaatiokilpailun finaaliin

Suomalainen sammalkasvualusta Berliinin messujen innovaatiokilpailun finaaliin

Biolan Groupiin kuuluvan Novarbo Oy:n kehittämä ja suomalaista rahkasammalta hyödyntävä Mosswool-kasvatuslevy on valittu 90 ehdokkaan joukosta kansainvälisen Innovation Award 2020 -kilpailun finaaliin. Kilpailussa etsitään innovatiivisia ratkaisuja tuoretuotteiden kasvatukseen. Kilpailu käydään tänään alkavilla Fruit Logistica -messuilla Berliinissä.

Tuomaristo on valinnut suomalaisen, ammattiviljelyssä käytettävän Mosswool-levyn kymmenen parhaan joukkoon. Kaikkiaan kilpailuun osallistui huikeat 90 innovaatiota ympäri maailmaa. Mosswool on uudenlainen kasvualustalevy kasvihuoneviljelyyn. Sen valmistuksessa käytetään aidosti uusiutuvaa ja ekologista rahkasammalta. Novarbo hyödyntää valmistuksessa VTT:n ja Luonnonvarakeskuksen (Luken) patentoimaa tuotantoteknologiaa.

Mosswool-kasvualusta on kompostoituva ja sillä voidaan korvata perinteisiä kasvualustamateriaaleja, jotka eivät ole biohajoavia. Kasvihuonevihannesviljely on siirtymässä kohti entistä ympäristöystävällisempää tuotantoa.

− Mosswool-kasvualustaan tarvittava rahkasammal kerätään suomalaisilta soilta, jotka eivät ole enää luonnontilassa. Nämä ovat niin sanottuja kitumaan soita, joilla ojitus metsämaaksi on epäonnistunut. Sammalta ei korjata luonnontilaisilta tai luonnonsuojelusoilta vaan niiltä, jotka ovat luontoarvojaan menettäneitä joutomaita, kertoo Novarbon tuote- ja viljelyneuvoja Tuulia Valkama.

Mosswool toimii hyvin nykyaikaisessa viljelymenetelmässä. Koska Mosswool säilyttää ilmavuutensa myös märkänä, kasvin juuristosta kehittyy vahva ja terve. Lisäksi rahkasammal on antiseptinen, eli sillä on luontaisia mekanismeja suojautua lahottajasieniltä ja siten myös torjua kasvitauteja.

Luke on testannut Mosswool-levyjä kurkun kasvatukseen Piikkiön koekasvihuoneella. Testissä verrattiin sammalvillaisen ja kivivillaisen kasvualustan satotuottoa. Kasvutulos tässä testissä oli parempi kuin kivivillalla. Kun kivivillan vertailumääräksi otettiin 100 kg, niin Mosswool-kasvualustalla tuotettu vastaava kurkkusato oli parhaimmillaan 107 kg.

− Ympäristöystävällisyys on äärimmäisen tärkeää. Kun siihen pystytään vielä yhdistämään parempi tuottavuus, päästään nopeammin ratkaisuihin, joilla vähennetään ihmisen tuottamaa ympäristökuormaa, summaa Tuulia Valkama.

Innovation Award 2020 -kilpailun lopullisen voittajan äänestävät messukävijät. Fruit Logistica -messuilla vierailee vuosittain yli 78 000 vierasta yli 135 maasta. Tänä vuonna messut järjestetään 5.-7. helmikuuta ja voittaja julkistetaan viimeisenä messupäivänä.   

 

Lisätietoja: Tuulia Valkama, Novarbon tuote- ja viljelyneuvoja, puh. 0401706647, tuulia.valkama@novarbo.fi

 

Kilpailun kaikki finalistit: https://www.fruitlogistica.com/Events/InnovationAwardFLIA/

Lisää Mosswoolista: https://www.novarbo.fi/fi/kasvualustat/mosswool.html

Biolan Groupiin kuuluva Novarbo Oy on ammattikasvihuoneviljelijän kumppani korkeatasoisten tuotteiden ja ratkaisujen toimittajana. Laadukkaat raaka-aineet, syvällinen asiantuntijuus ja asiakaslähtöinen palvelu ohjaavat toimintaamme. Myös ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys ovat Novarbolle arvoja, jotka ovat mitattavissa myös lopputuotteista. 

 

Mosswoolin kehittäminen on saanut rahoitusta Euroopan Unionin Horisontti 2020 tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta avustusnumerolla 778341. Tämä tiedote heijastaa vain Novarbon näkemystä ja EASME ja Komissio eivät ole vastuussa mistään sen sisältämistä tiedoista.