Nyt alkaa syksyn istutusaika - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Nyt alkaa syksyn istutusaika

Nyt alkaa syksyn istutusaika

Nyt alkaa syksyn istutusaika

Marjapensaat ja omenapuut ehtivät vielä juurtua ennen talvea

Syyskesä on kotipuutarhassa kukkaloistosta nauttimisen ja sadonkorjuun aikaa. Jos kevätkiireessä jäi omenapuu istuttamatta tai kukkapenkki laajentamatta, vielä ehtii. Loppukesä on jopa parempi istutusaika kuin kevät. Alkavan syksyn kostea sää parantaa kasvuunlähtöä ja helpottaa uusien istutusten hoitoa. Biolanin puutarhaneuvojan ohjeilla onnistut syysistutuksissa.

Tänä vuonna alkukesä oli vähäsateinen ja jopa vanhat puut, pensaat ja nurmikot kärsivät kuivuudesta. Nyt, kun sademäärät ovat kasvaneet, on otollinen aika monivuotisten kasvien istuttamiselle.

Oman sadon kasvattaminen kiinnostaa ja siksi moni haaveilee herukoiden, pensasmustikoiden, omenoiden, päärynöiden tai kirsikoikoiden istuttamisesta. Ruukuissa myytäviä monivuotisten kasvien taimia voidaan istuttaa aina, kun maa on sula. Elo-syyskuun aikana istutetut taimet ehtivät juurtua vielä ennen talvea ja ne lähtevät aikaisin keväällä kasvuun. Jo ensi kesänä päästään maistelemaan omaa satoa.

Istuta marjapensaat ja omenapuut aurinkoon

Monivuotisia puita ja pensaita istutettaessa kannattaa paikka valita huolella. Sekä hedelmäpuut että marjapensaat viihtyvät aurinkoisella, suojaisalla ja lämpimällä paikalla. Varjossa kukinta, ja sen seurauksena myös sato, jää heikoksi. Myöskään kasvualustan paksuudessa ei kannata säästää. Pensaat tarvitsevat vähintään 50 sentin ja hedelmäpuut 80 sentin kerroksen ravinteikasta multaa.

− Taimen istutuskuoppaan kannattaa lisätä laadukasta istutusmultaa, joka sisältää juurtumista nopeuttavia mykorritsoja. Mitä nopeammin kasvi juurtuu, sitä paremmin se kestää talven kylmyyttä, vinkkaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Muista hyötykasveista poiketen pensastikka viihtyy happamassa maassa. Pensasmustikan kasvupaikan maata parannetaan havukasveille tarkoitetulla mullalla, joka on vähemmän kalkittua kuin tavallinen puutarhamulta.

Useimmat hedelmä- ja marjalajikkeet ovat kestäviä Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä paremmin kasvien tulisi sietää kylmää.

− Puuvartisille kasveille on määritelty menestymisvyöhykkeet, I-VIII. Lapissa kannattaa tarkistaa, että istutettavan taimen lapussa menestymisvyöhyke VIII, kun taas etelärannikolla voi kokeilla I-vyöhykkeen kasveja. Jos istutettava kasvi on menestymisensä äärirajoilla, se kannattaa istuttaa hyvissä ajoin ennen pakkasia, että juurtumisaikaa jää mahdollisimman paljon, opastaa Biolanin Riikka Kerttula.

Älä unohda kastella uusia istutuksia

Ennen istutusta taimi kastellaan kunnolla. Sen lisäksi istutuskuoppaan kaadetaan köynnöksille 10 litraa, pensaille 20 litraa ja puille 30–40 litraa vettä. Vesi imeytyy ympäröivään multaan ja houkuttelee kasvia kasvattamaan juuret syvemmälle.

– Maan vesivarastoa voidaan kasvattaa biohiilen avulla. Multa, joka sisältää biohiiltä, pystyy varastoimaan huomattavasti enemmän vettä kuin tavallinen multa. Huokoinen hiili nimittäin imee vettä moninkertaisesti painonsa verran ja luovuttaa sitä vähitellen kasvien käyttöön. Etenkin hiekka- ja savimailla biohiililisäys parantaa maan rakennetta ja vesitaloutta, Biolanin Kerttula vinkkaa.

Alkukesän paahteeseen verrattuna syksyn viileät ja kosteat säät helpottavat uusien istutusten hoitoa, kun kastelutarve vähenee. Silti syksyn kaste ei korvaa kastelua − jos ei sada, myös syksyn istutuksia kastellaan vähintään kerran viikossa.

 

Puutarhaneuvojan muistilista istuttajalle

  • Tarkista viihtyykö kasvi auringossa vai varjossa. Marja- ja hedelmäkasvit tuottavat satoa varmimmin aurinkoisella kasvupaikalla.
  • Älä valitse kasvia pelkän ulkonäön tai herkullisen sadon perusteella, vaan selvitä millä kasvuvyöhykkeellä se menestyy. Vyöhykkeen VIII kasvit menestyvät koko Suomessa, kun taas I-vyöhykkeen kasvit vain suojaisilla paikoilla aivan eteläisimmässä Suomessa.
  • Älä nuukaile kasvualustan paksuudessa; omenapuu tarvitsee vähintään 80 cm multaa ja marjapensaatkin vähintään 50 cm.
  • Puhdista istutusalueelta rikkakasvit ennen taimien istuttamista.
  • Istuta taimi niin, että juuripaakun päälle tulee ohut kerros multaa.
  • Kastele kasvi kunnolla istutuksen yhteydessä ja jatka säännöllistä kastelua myös istutuksen jälkeen.

 

 

Lisätietoja:

Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, puh. 040 5795 626,  riikka.kerttula@biolan.fi