Lannoita puutarha nyt eikä silloin, kun lehdet tekevät jo kuolemaa - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Lannoita puutarha nyt eikä silloin, kun lehdet tekevät jo kuolemaa

Lannoita puutarha nyt eikä silloin, kun lehdet tekevät jo kuolemaa

Lannoita puutarha nyt eikä silloin, kun lehdet tekevät jo kuolemaa

Syyslannoitus onkin loppukesän lannoitus

Puutarhan monivuotisille kasveille riittävän aikaisin annettu syyslannoitus parantaa ensi kesän kukintaa ja satoa sekä kasvien kestävyyttä tulevan talven kylmyyttä vastaan. Vaikka puutarhan kukkaloisto on parhaimmillaan ja marjapensaissa vasta kypsyy mehukas sato, nyt on viimeinen hetki antaa syyslannoitus. Loppukesällä annettava lannoite eroaa kevään lannoitteista. Syyslannoite ei saa sisältää typpeä, koska syksyllä typpeä saaneet kasvit paleltuvat helposti talvella.  

Heinä-elokuussa annettu syyslannoitus parantaa kasvien talvenkestävyyttä sekä lisää seuraavan vuoden kukintaa ja satoa.

– Tyypillisin virhe syyslannoituksessa on antaa se liian myöhään. Jos kasvin lehdissä näkyy syksyn värejä, ollaan auttamatta myöhässä. Ruskainen lehti on jo matkalla kohti kuolemaa eikä tällainen lehti yhteytä ja käytä ravinteita. Siksi syyslannoitus annetaan kukkeimman kesän aikaan, kun kasvit ovat vielä vihreitä ja hyvässä kasvussa eli viimeistään nyt. Syyslannoitus onkin oikeasti loppukesän lannoitus, muistuttaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.  

Loppukesällä annettava lannoite eroaa kevään lannoitteista. Syyslannoite ei saa sisältää typpeä, koska se innostaa vihreät osat kasvamaan ja kasvin talvilepoon siirtyminen häiriintyy. Liikaa typpeä saaneet kasvit paleltuvat helposti talvella. Syksyllä annettava lannoite sisältää runsaasti kaliumia ja fosforia, ja syyslannoite edesauttaa kukkasilmujen muodostumista.

– Monivuotisten kasvien ensi kesän kukkasilmut muodostuvat jo nyt elokuussa. Siksi on tärkeää, että omenat, päärynät, herukat, karviaiset ja mansikat sekä monivuotiset koristekasvit saavat syyslannoituksen riittävän aikaisin. Mitä enemmän kukkasilmuja nyt muodostuu, sitä enemmän ensi kesänä on odotettavissa kukkia ja myös satoa, opastaa Biolanin Riikka Kerttula.

Syyslannoitteen sisältämä kalium nostaa kasvien solunesteen väkevyyttä ja samalla jäätymispistettä. Kalium toimii ikään kuin pakkasnesteenä ja parantaa siten myös kasvien kestävyyttä kylmyyttä vastaan.

Älä lopeta kesäkukkien ja vihannesten lannoitusta

 

Typpipitoisten lannoitteiden käyttökielto loppukesällä ei koske yksivuotisia kasveja. Puutarhan ja parvekkeen yksivuotisten kukkien ja vihannesten lannoitusta jatketaan koko kesä.

– Yksivuotiset kasvit, kuten kesäkukat, tomaatti, kurkku, kesäkurpitsa ja muut vihannekset, pyritään pitämään lannoituksen avulla vahvassa kasvussa koko kesän ajan. Näin ne jaksavat kukkia ja tuottaa satoa pakkasiin asti. Ja koska niiden ei tarvitse valmistautua talveen, voi lannoitukseen käyttää typpipitoisia lannoitteita, sanoo Biolanin Kerttula.

 

7 vinkkiä syyskesän puutarhaan

  1. Lannoita marjapensaat ja muut monivuotiset kasvit typettömällä syyslannoitteella.
  2. Jatka yksivuotisten kasvien lannoitusta pakkasiin asti.
  3. Kerää satoa ja säilö sitä myös talven varalle.
  4. Kompostoi naatit ja lehdet mullaksi.
  5. Jos luvataan kylmää, peitä arat yksivuotiset kasvit hallaharsolla.
  6. Istuta uusia monivuotia kasveja puutarhaan.
  7. Sytytä lyhdyt ja nauti pimenevistä illoista.

 

Lisätietoja:

Riikka Kerttula, puutarhaneuvoja, Biolan Oy, puh. 040 5795 626, riikka.kerttula@biolan.fi www.biolan.fi