Kysely: Mökille ei kaivata vesivessaa - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kysely: Mökille ei kaivata vesivessaa

Kysely: Mökille ei kaivata vesivessaa

Kysely: Mökille ei kaivata vesivessaa

Mökkikeittiön biojätteiden hajuista halutaan eroon kompostoimalla

 

Biolan selvitti kyselyllä millaisia asioita mökkiläiset arvostavat ja kuinka mökillä vietetään aikaa. Mökki koetaan ensisijaisesti rentoutumispaikkana, jossa nautitaan luonnon läheisyydestä. Mökillä arvostetaan biojätteiden kompostointimahdollisuutta, omaa rantaa ja sähköä. Osasta mukavuuksia ollaan valmiita tinkimään. Vastaajista lähes kolme neljästä pitää vesivessaa mökillä turhana. Sen sijaan nykyaikaisen kuivakäymälän huussiin haluaa peräti 78 prosenttia vastaajista. Biolanin mökkikysely toteutettiin kesäkuussa 2021 ja siihen saatiin 3 173 vastausta.   

Koronan aikaan mökkien käyttöaste on kohonnut ja useimmat toivovat, että mökki soveltuisi ympärivuotiseen käyttöön. Etätyömahdollisuutta toivoo 40 prosenttia vastaajista. Lähes kaikki vastaajat pitävät mökkiä tärkeänä rentoutumispaikkana ja yhdeksän kymmenestä nauttii erilaisesta puuhailusta. Saunan lämmitys on mielekkäin mökkipuuha ja miehet lähtevät naisiakin innokkaammin saunan lämmitykseen. Muita mökkiläisten lempipuuhia ovat sadonkorjuu, ruuanlaitto ja kompostointi.

Peräti 92 prosenttia vastaajista pitää tärkeänä, että mökillä voi kompostoida biojätteet. Kompostointimahdollisuus koetaan yhtä tärkeäksi niin omistus- kuin vuokramökeilläkin.

Mökillä biojätettä kertyy yhtä paljon kuin kotona, ja biojätteen kompostointi ehkäisee roska-astian haisemista. Lähes kaikki vastaajat iloitsevat siitä, että kompostoimalla pääsee helposti eroon keittiön biojätteestä ja sivutuotteena saa ilmaista multaa mökkipuutarhaan. Kompostointi on ehdottomasti myös ekoteko, innostuu Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Huussi kuuluu suomalaiseen mökkeilyyn – kunhan se ei ole hajuhirvitys

Vain 28 prosenttia mökkiläisistä haikailee vesivessan perään. Peräti 78 prosenttia pitääkin tärkeänä, että mökkihuussista löytyy nykyaikainen kuivakäymälä. Haju ei enää ole este kuivakäymälän hankkimiselle. Vastaajista 93 prosenttia on vakuuttunut, että nykyaikainen kuivakäymälä ei haise ja 79 prosenttia pitää sen tyhjentämistä siistinä puuhana.

‒ Joillakin saattaa vielä olla mielikuva perinteisestä mökkihuussista, jossa leijaili sekä voimakas virtsan haju että parvi kärpäsiä. Nykyaikaiset kuivakäymälät eivät haise ja tyhjennyskin on helppoa. Jos jonkun mökin pihan perällä vanhanaikainen hajuhirvitys vielä on, niin nyt olisi korkea aika laittaa huussiasiat kuntoon; sekä ympäristö että mökkeilijät kiittävät uudistusta, kannustaa Biolanin Kerttula.

‒ Vaivattomin käymälälaite huussiin on kompostoiva käymälä, jonka säiliö on lämpöeristetty. Eristys takaa sen, että tyhjennysvaiheessa jätökset ovat kompostoituneet multamaiseksi ja hajuttomaksi kompostiksi. Lämpöeristyksen ansiosta käymälässä voi kompostoida myös keittiön biojätteet, jatkaa Kerttula.

Kuivakäymälä ei tarvitse vettä, mikä vähentää jätevesien määrää ja puhdistustarvetta. Oikein käsiteltynä käymäläkomposti on hyvää lannoitetta mökkipihaan.

Koska nykyaikainen kuivakäymälä ei haise, se kannattaa sijoittaa juuri sinne, missä se palvelee perheen tarpeita parhaiten. Ulkoleikeistä, puutarhapuuhista, grillipaikalta tai ulkosaunasta on mukava piipahtaa asioille hajuttomaan ulkohuussiin.

 

Mikä on tärkeää mökillä?

Lempipuuha mökillä

1.    Biojätteiden kompostointimahdollisuus 92 %

2.    Oma ranta 84 %

3.    Sähköt 79 %

4.    Nykyaikainen kuivakäymälä huussissa 78 %

5.    Kukkaistutukset 67 %

1.    Saunan lämmitys 57 %

2.    Sadonkorjuu 46 %

3.    Kompostointi 34 %

4.    Ruuanlaitto 32 %

5.    Kasvien kastelu 26 %

 

Biolanin mökkikysely toteutettiin kesäkuussa 2021 ja siihen saatiin yhteensä 3 173 vastausta.