Jätelakiuudistus: Pientaloasujat kiinnostuivat kompostoinnista - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Jätelakiuudistus: Pientaloasujat kiinnostuivat kompostoinnista

Jätelakiuudistus: Pientaloasujat kiinnostuivat kompostoinnista

Jätelakiuudistus: Pientaloasujat kiinnostuivat kompostoinnista

Nyt myös taloyhtiöt voivat kompostoida itse biojätteensä

Uudistunut jätelaki velvoittaa omakotiasujat ja alle viiden asunnon taloyhtiöt laajentamaan biojätteen kierrätystä yli 10 000 asukkaan taajamissa. Lain vaatimukset voi täyttää biojätteen erilliskeräyksellä tai kiinteistöllä tapahtuvalla kompostoinnilla. Biolanin kyselyn mukaan kompostoinnin aloittaminen kiinnostaa pientaloasujia enemmän kuin biojätteen erilliskeräykseen siirtyminen. Biolanin biojätekysely toteutettiin marraskuussa 2022 ja siihen saatiin 6 042 vastausta.

Lajitteluvelvoitteet kiristyvät kaikissa yli 10 000 asukkaan taajamissa viimeistään ensi vuoden heinäkuussa. Silloin kaikkien kotitalouksien on lajiteltava biojätteensä, ja lajitellun biojätteen voi joko kompostoida tai laittaa biojätteen erilliskeräykseen.

Biolanin kyselyn mukaan lähes joka toinen omakotiasuja aikoo aloittaa kompostoinnin täyttääkseen uuden lain vaatimuksen ja alle viiden asunnon taloyhtiöissä asuvistakin lähes kolmasosa on kiinnostunut kompostointivaihtoehdosta.

Nyt myös taloyhtiöt voivat kompostoida itse biojätteensä

Monissa suuremmissa taloyhtiöissä lajiteltu biojäte on jo pitkään erilliskerätty. Nyt myös alle viiden asunnon yhtiöt joutuvat miettimään kuinka biojätteen kierrätysvelvoite hoidetaan.

– Kiinteistöllä tapahtuva biojätteiden kompostointi kiinnostaa nyt todella paljon ja etenkin pienten taloyhtiöiden kompostointi-innostus on yllättänyt. Taloudellisesti haastavina aikoina mietitään säästökohteita ja kyllähän kompostointi vähentää rajusti jätehuoltokustannuksia, sanoo Biolanin tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell.

– Markkinoilla ei ole ollut taloyhtiöille sopivaa kompostorimallia, niinpä kehitimme ja otimme tuotantoon 500 litran Pikakompostorin, jossa voi helposti kompostoida viiden talouden biojätteet. Se sopii mainiosti pienien taloyhtiöiden, koulujen ja päiväkotien käyttöön, jatkaa Fontell.

Jos taloyhtiön pihassa on käyttöä kompostorissa syntyvälle mullalle, kompostoinnin hyöty on entistä suurempi. Biolanin biojätekyselyyn vastanneista talouksista enemmän kuin joka toinen kertoi, että kompostoinnissa motivoi nimenomaan se, että omat biojätteet saa muutettua maanparannusaineeksi. 

Kompostorikimppa vähentää aloituskuluja

Samoin kuin biojätteen erilliskeräyksestä voidaan naapurustossa perustaa biojätekimppa, myös kompostori voi olla myös useamman kiinteistön tai huoneiston yhteinen.

– Isompaa, noin 500 litran lämpökompostoria voi hyvin käyttää jopa 20 asukasta ja siksi kompostorikimppa vähentääkin huomattavasti alkuinvestoinnin suuruutta taloutta kohti. Toki kompostointi vaatii käyttäjiltä enemmän sitoutumista kuin erilliskeräys, sanoo tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell.

Kimppakompostorille kannattaa valita vastuuhenkilö, joka huolehtii kompostorin toiminnasta ja tekee myös kompostointi-ilmoituksen jätehuoltoviranomaiselle.

Biolanin biojätekysely toteutettiin marraskuussa 2022 ja siihen saatiin 6 042 vastausta.

 

Lisätietoja:
Hannamaija Fontell, tuotekehitysjohtaja, Biolan Oy, 040 5036 746, hannamaija.fontell@biolan.fi