Istuta kesäkukat nyt ja nauti kukoistuksesta koko kesä - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Istuta kesäkukat nyt ja nauti kukoistuksesta koko kesä

Istuta kesäkukat nyt ja nauti kukoistuksesta koko kesä

Istuta kesäkukat nyt ja nauti kukoistuksesta koko kesä

Vältä nämä 5 hoitomokaa

Kesäkukat värittävät terasseja, parvekkeita ja mökkipihoja. Tänä keväänä poikkeuksellisen viileäkevätsää on jarrutellut parvekkeiden ja terassien kukittamista. Viileää säätä sietäviä kukkia voi jo istuttaa ulos ruukkuihin, mutta hallayön uhatessa ruukut nostetaan sisälle. Kesäkuun puolella voi ulos istuttaa myös kylmänarkoja kasveja. Muutamalla yksinkertaisella vinkillä vältät ruukkuistutusten näivettymisen ja saat nauttia kukkaloistosta koko kesän.  

Kesäkukat ovat yksivuotisia koristekasveja, jotka viihtyvät ulkona ruukuissa ja amppeleissa. Niitä voi kasvattaa niin kerrostalon parvekkeella kuin omakotitalon terassillakin ja ne voi napata vaikka mukaan mökille loman ajaksi. Oikealla hoidolla kesäkukat kukkivat tauotta keväästä syksyyn.  

− Tänä keväänä viileä sää on viivyttänyt kesäkukkien istutusta, mutta onneksi lämpenevää on luvassa. Orvokki ei pelästy edes pakkasta, mutta viileitä öitä sietävät myös esimerkiksi marketta, neilikka ja pelargoni. Jos luvassa on pakkasyö, ruukut nostetaan sisälle. Lasitetuilla parvekkeilla ja -terasseilla on suojaista ja kesäkukkakausi alkaa aikaisemmin, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula opastaa.

Pelargoni viihtyy auringossa, ahkeraliisa varjossa

Suurin osa kesäkukista viihtyy auringossa tai paikassa, johon paistaa edes osan päivää aurinko. Täydessä varjossa monien lajien kukinta jää heikoksi.

− Kyllä varjoonkin löytyy kukkijoita, vaikka niitä onkin selvästi vähemmän kuin auringossa viihtyviä. Esimerkiksi ahkeraliisa, begonia, lumihiutale ja verenpisara kukkivat vähäisemmässäkin valossa. Myös erilaiset heinät, kesäsypressi, lehtibegonia ja muratti kasvattavat kauniin lehdistön varjon istutuksissa, Biolanin Riikka Kerttula vinkkaa.

Kuuma eteläparveke tai muuten paahteinen kasvupaikka on myös haastava. Auringossa kukat tarvitsevat runsaasti kastelua.

− Paahteisella parvekkeella kukka voi kuolla päivässä, jos siltä loppuu vesi. Siksi kannattaa suosia altakasteluruukkuja ja -altaita, joissa vettä on varastossa useamman päivän tarpeeseen. Myös multa, joka sisältää biohiiltä, helpottaa kastelua, koska kastelun jälkeen biohiili imee itseensä vettä ja luovuttaa sitä kasville mullan kuivuessa, Biolanin Riikka Kerttula kertoo.

Satunnaisesta mullan kuivumisesta toipuvat varmimmin amppeliolkikukka ja samettikukka. Kesäkukat, joilla on nukka- tai vahapintaiset lehdet, haihduttavat vähemmän vettä ja ne pärjäävät paremmin täydessä auringossa tai lasitetun parvekkeen lämmössä. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi hopeakäpälä, portulakka ja timanttikukka.

Lannoituksen puute näivettää kasvit

Oikean kasvivalinnan ja säännöllisen kastelun lisäksi kesäkukkien kukoistuksen takaa riittävä lannoitus. Ilman lannoitusta kesäkukkien kasvu pysähtyy ja kukinta hiipuu. Huonokuntoiset kasvit ovat alttiita myös tuholaisten hyökkäyksille.

 − Helpoin tapa huolehtia kesäkukkien lannoittamisesta on istutuksen yhteydessä tehtävä varastolannoitus. Varastolannoitteesta riittää ravinteita koko kesän kasvulle eikä lannoitusta tarvitse sen koommin muistella, Biolanin Kerttula vinkkaa.  

Istutettujen taimien väliin tehdään multaan kolo, johon lannoite annostellaan pakkauksen ohjeen mukaan. Varastolannoitukseen soveltuvat vain hidasliukoiset orgaaniset lannoitteet, kuten kanankakkarakeet. Juuret kasvavat vähitellen kiinni lannoiteosioon ja hakevat sieltä ravinteita tarpeensa mukaan. Jos multaan ei laiteta varastolannoitusta, kesäkukkia lannoitetaan kasteluveteen lisättävillä lannoitteilla koko kesän ajan.

Mikä kesäkukka pärjää viileässä, mikä taas paahteessa tai varjossa?

 

Sietävät viileitä öitä

Viihtyvät paahteessa

Pärjäävät varjossa

hopeavillakko
kaunokainen
marketta
muratti
neilikka
orvokki
pelargoni
verbena

amppeliolkikukka
hopeakäpälä
petunia
pelargoni
portulakka
samettikukka
timanttikukka
tulikruunu

ahkeraliisa
begonia
kesäsypressi
kirjoliisukka
lehtibegonia
lumihiutale
muratti
verenpisara

 

Vältä kesäkukkien tyypillisimmät hoitomokat

  1. Et muista lannoittaa – kasvu pysähtyy ja kukinta hiipuu. Huonosti kasvavat kasvit ovat alttiita esimerkiksi kirvojen hyökkäyksille.
  2. Pieni ruukku ja turvepitoinen multa – kasvi käyttää mullan vesivarastot nopeasti loppuun ja nuutuu auringossa.
  3. Unohdat aurinkoisella säällä avata parvekelasit – lämpötila voi nousta yli 40 asteen. Kasvit kärsivät tai jopa kuolevat. Kasveja vioittavat vihannespunkit viihtyvät kuumassa.
  4. Istutat paahteiseen paikkaan varjossa viihtyvän kasvin – lehdet palavat vaaleiksi ja kasvi nuutuu helposti.
  5. Istutat varjoisalle kasvupaikalle auringossa viihtyvän kasvin –kukinta loppuu vähitellen.

 

Lisätietoja:
Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula 040 5795 626, riikka.kerttula@biolan.fi