Helteen jälkeen: Elvytä puutarhan kasvit uuteen kasvuun - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Helteen jälkeen: Elvytä puutarhan kasvit uuteen kasvuun

Helteen jälkeen: Elvytä puutarhan kasvit uuteen kasvuun

Helteen jälkeen: Elvytä puutarhan kasvit uuteen kasvuun

Mikä askarruttaa kotipuutarhureita juuri nyt?

Kellastuiko nurmikko, ränsistyivätkö orvokit tai ilmestyikö tomaatin hedelmiin tummia laikkuja? Kesäkuun helle ja vähäiset sateet ovat kiusanneet puutarhan kasveja. Ilman lämpötilan laskeminen ja kosteuden lisääntyminen vähentävät kasvien stressiä. Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula antaa vinkit helteen vikuuttamien kasvien elvytykseen.

Poikkeuksellisen kuiva kesäkuu on lisännyt puutarhojen kastelutarvetta. Ja jos kasvit eivät ole saaneet riittävästi vettä, kasveissa näkyy monenlaisia vioituksia.

Monilla paahteisilla pihoilla nurmikko on kellastunut veden puutteesta. Nurmikko toipuu kunnon sateiden jälkeen melko hyvin itsekseenkin, mutta jos joka kohta ei enää viherry, tarvitaan paikkauskylvö.

− Huonosti kasvavasta kohdasta maan pinta rikotaan esimerkiksi rautaharavalla voimakkaasti haravoiden. Päälle levitetään noin sentin kerros uutta multaa ja siemenet kylvetään sen päälle. Kylvös kannattaa tiivistää vaikka jaloin polkemalla, jotta siemen saa tiiviin kosketuksen multaan. Kylvökohta pidetään kastelemalla kosteana niin kauan, että ruoho on taimettunut, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula. 

Kituliaasti kasvava nurmikko tarvitsee myös lannoitusta innostuakseen uuteen kasvuun. Levitä sateen jälkeen nurmikkolannoitetta puolet kevätlannoitukseen suositellusta annostelumäärästä.

Älä päästä kesäkukkia näivettymään

Paahteisella parvekkeella kesäkukat voivat kuolla päivässä, jos niiltä loppuu vesi. Mutta jo pelkkä korkea lämpötila riittää ränsistyttämään esimerkiksi orvokin: varsi venyy, kukinta hiipuu ja väri haalistuu.  

− Nyt on mainio aika leikata keväällä istutetut orvokit alas. Eli ota rohkeasti sakset käteen ja leikkaa kasvusto noin 10 sentin korkuiseksi. Siirrä ruukku varjoon ja kastele laimealla lannoiteliuoksella. Muutaman viikon kuluttaa orvokit kukkivat jälleen, vinkkaa Biolanin Riikka Kerttula.

Tähän aikaan kesästä kesäkukkien kasvun pysähtymisen ja kukinnan vähenemisen syynä on yleensä ravinteiden loppuminen.

 − Jos kesäkukille ei ole istutuksen yhteydessä annettu varastolannoitusta tai hidasliukoisia lannoitteita multaan, ne tarvitsevat säännöllistä hoitolannoitusta. Lisää siis aina kasteluveteen kesäkukkalannoitetta pakkauksen annosteluohjeen mukaan. Ainoastaan silloin, jos kasvi on päässyt niin kuivaksi, että se on nuutunut, kastellaan pelkällä vedellä. Terhakkaat ja hyvässä kasvussa olevat kasvit kestävät paremmin myös tuholaisten hyökkäykset, muistuttaa Biolanin Kerttula.

Kirvat ja punkit ovat tuholaisia, joita ilmestyy helteellä herkästi niin kesäkukkiin kuin vihanneksiinkin. Turvallinen ensihoito tuholaisten häätämiseksi on suihkuttaa kasvit vedellä vaikka päivittäin.

 

Mikä askarruttaa kotipuutarhureita juuri nyt?

1. Miksi kesäkurpitsan hedelmien alut mätänevät eivätkä kehity hedelmiksi?

Todennäköinen syy kurpitsan alkujen mätänemiseen on huono pölyttyminen. Varmista pölytyksen onnistuminen siirtämällä hedekukkien siitepölyä emikukille. Se onnistuu pensselin avulla. Vaihtoehtoisesti voit irrottaa hedekukan, poistaa sen teriön ja sivellä kukan keskiosalla emikukkia. Hedekukat kasvavat ohuen varren päässä, emikukat puolestaan ovat pieniä pullistuneita kurpitsan alkuja.

2. Kylvin salaattia, mutta yksikään siemen ei itänyt – mitä tein väärin?

Lehtisalaatin siemen itää parhaiten viileässä, noin 16–20 asteessa. Jos lämpötila kohoaa yli 25 asteen, salaatin siemen saattaa vaipua lepotilaan. Hellejaksolla etenkin kasvihuoneessa ja lasitetulla parvekkeella lämpötila nousee salaatin itämiselle liian korkeaksi. Helteellä salaatti kannattaa esikasvattaa sisällä ja istuttaa kasvupaikalleen pikkutaimena.

3. Mitä ovat tummat laikut tomaatin hedelmissä?

Tomaatin hedelmien kärkeen ilmaantuvat ruskeat laikut ovat latvamätää. Latvamätä ei ole kasvitauti, vaan kalsiumin puutteesta johtuva kasvuhäiriö. Kalsium liikkuu kasvissa veden mukana. Jos kasvi kärsii edes hetkellisesti veden puutteesta, voi kehittyvien hedelmien solukot kehittyä vajavaisesti ja mustua. Paras tapa välttää latvamätää, on varmistaa tomaatin mullan tasainen kosteus.

 

Lisätietoja:

Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula 040 5795 626  riikka.kerttula@biolan.fi
www.biolan.fi