Kompostoi kesämökillä - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kompostoi kesämökillä

Kompostoi kesämökillä

Mökillä keittiön biojätteet, kuivakäymälän jätökset sekä puutarhan kasvijätteet on helppo kompostoida mullaksi ja siten kierrättää ravinteet omassa mökkipuutarhassa.

Kompostoi kesämökillä

Mökillä keittiön biojätteet, kuivakäymälän jätökset sekä puutarhan kasvijätteet on helppo kompostoida mullaksi ja siten kierrättää ravinteet omassa mökkipuutarhassa.

Kompostoimalla sekajätteen määrä vähenee

Keittiön biojätteitä kompostoitaessa kompostorissa on oltava tiivis kansi ja pohja, etteivät jyrsijät pääse kompostoriin. Ruuantähteitä kompostoitaessa jatkuvatoiminen kompostori on kätevä: Kompostorin päällä on kansi, josta uutta jätettä laitetaan kompostoitumaan ja vanhin, maatunein jäte on pohjalla. Kompostorissa on eri-ikäisiä kerroksia eikä koskaan tarvitse odotella, että koko kompostorin sisältö ehtisi kypsyä. Jatkuvatoimista kompostoria voidaan tyhjentää pienissä erissä aina, kun tarvitaan lisää tilaa. Kun biojätettä kertyy paljon, kierto on vain nopeampi kuin jos kompostoitavaa kertyy vähän. Biolan Pikakompostori ja Biolan Mökkikompostori ovat jatkuvatoimisia kompostoreja.

Kuvagalleria1

Kompostorin hoito on helppoa, kun kompostorin sisällä on ilmanjakokanava, kuten Mökkikompostorissa ja Pikakompostorissa. Näin kompostimassaan joukkoon saadaan happea, vaikka kompostimassaa ei sekoitettaisikaan säännöllisesti.

Mökeillä, joilla ei olla talvella, ei välttämättä tarvita lämpöeristettyä kompostoria. Biolan Mökkikompostorin runko on eristetty, mutta kansi on eristämätön.

Biojätteen voi mökillä käsitellä myös Biolan Bokashilla. Bokashoimalla keittiön biojäteet voidaan käsitellä helposti ja ekologisesti keittiössä. Bokashi-astiaan lisätään biojätteet ja Bokashi-rouhetta ohjeiden mukaan. Kun astia täyttyy, massa jälkikäsitellään esimerkiksi kompostorissa, ja lopputuloksena on ravinteikasta multaa.

Kompostoi kuivakäymäläjätökset

Monella mökillä on ulkohuussi, jossa on kuivakäymälä. Kuivakäymäläjätteet on kompostoitava. Kuivakäymälän jätöksiä kompostoitaessa on varmistuttava, että kompostista ei valu maahan ravinnepitoisia nesteitä. Siksi kompostorissa pitää olla kansi, pohja ja mielellään vielä mahdollisuus kerätä ylimääräiset nesteet letkua pitkin kanisteriin, kuten Biolan Mökkikompostorissa. Etenkin pakastavan käymälän jätöksiä kompostoitaessa suotonestettä voi valua pois muodostua runsaasti. 

Kompostikäymälässä, jossa on lämpöeristetty säiliö, jätökset kompostoituvat jo käymälälaitteessa eikä erillistä jälkikompostointia välttämättä tarvita. Jos käymäläkompostia käytetään syötäville kasveille, suositellaan vähintään vuoden jälkikompostointia.

Lämpöeristetyssä Biolan Kompostikäymälässä voi kompostoida myös mökkikeittiössä syntyvät biojätteet eikä niille tarvita erillistä lämpökompostoria. 

Kuvagalleria2

Puutarhajäte vaatii suuren kompostorin

Puutarhasta tulee pitkin kesää monenlaista kompostoitavaa materiaalia, kuten ruohosilppua, rikkakasvien kitkentäjätteitä, kukkineita kukkia ja naatteja kasvimaalta. Syksyllä vuorossa on haravointijäte, jota saattaa tulla hyvinkin suuria määriä. Siksi puutarhakompostorin on oltava riittävän suuri. Biolan Puutarhakompostorissa jätteiden kompostointi onnistuu siististi. Se on reilun kokoinen, 900 litraa, ja kestää hyvin säävaihtelut.  

Kuvagalleria3

Puutarhajätettä voi kompostoida eristämättömässä kompostorissa, lautakehikossa tai kasakompostina. Lautakehikon ja kasan haittana on, että rankkasateet pääsevät huuhtelemaan ravinteita, tuulen mukana leviävät rikkakasvin siemenet pääsevät lentämään syntyvään kompostimultaan ja tuuli kuivattaa kompostimassaa. Kun kompostoidaan muovisessa puutarhakompostorissa, kompostoituminen on myös nopeampaa kuin pelkässä kehikossa. Puutarhajätteen kompostointi on helpointa, jos kompostoreita on kaksi. Toista täytetään ja toinen saa kypsyä rauhassa. Puutarhajätteen kompostoituminen mullaksi vie noin 2‒3 vuotta. 


Lue lisää aiheista