Kattopuutarha tuottaa elämyksiä ja vähentää ilmastonmuutoksen haittoja - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kattopuutarha tuottaa elämyksiä ja vähentää ilmastonmuutoksen haittoja
Kattopuutarha tuottaa elämyksiä ja vähentää ilmastonmuutoksen haittoja

Kattopuutarha tuottaa elämyksiä ja vähentää ilmastonmuutoksen haittoja

Tampereen ydinkeskustassa vanhan tiilirakennuksen katolla on puutarha, jossa kasvaa sekä silmänruokaa että luomusatoa kattokahvilan tarpeisiin.

Kattopuutarha tuottaa elämyksiä ja vähentää ilmastonmuutoksen haittoja

Tampereen ydinkeskustassa vanhan tiilirakennuksen katolla on puutarha, jossa kasvaa sekä silmänruokaa että luomusatoa kattokahvilan tarpeisiin.

Kiinnostus kattopuutarhoja kohtaan lisääntyy, ja Finlaysonin alueen kattopuutarha onkin yksi suunnannäyttäjistä Suomessa. Kattopuutarhoilla on suuri merkitys kaupunkiympäristön viihtyisyyden ja luonnon monimuotoisuuden lisääjinä sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamien haittojen torjunnassa. Biolan on kehittänyt kattopuutarhaan ekologisen kasvualustan, jonka raaka-aineena hyödynnetään kotimaista, nopeasti uusiutuvaa rahkasammalta sekä kosteudenvaihteluja tasaavaa biohiiltä.

Videolla Finlaysonin alueen tehdaspuutarhahankkeesta vastaava Omatarhurin Santeri Urhonen kertoo kuulumisia kattopuutarhasta.

Finlaysonin alueella, Media 54:n katolla, kasvaa kaikkien tamperelaisten ja kaupungissa vierailevien saavutettavissa oleva vihreä keidas, jossa on mukava nauttia kesäpäivästä kahvikupposen ääressä. Kattopuutarhan katseenvangitsija on pääosin kukkivista kasveista koostuva väriympyrä, Elämänkehä, joka kukkii koko kesän. Hyötypuutarhassa kasvavat esimerkiksi yrtit, salaatit ja mustikat.

Kuvagalleria1

Kattopuutarhat osaksi ilmastonmuutoksen hallintaa 

Kattopuutarha tarjoaa virkistystä ja luontokokemuksia rakennetun ympäristön keskellä, mutta sillä on merkittävä rooli myös ilmastonmuutoksen hallinnassa. 

Katolla oleva kasvualusta ja kasvillisuus pidättävät tehokkaasti sadevettä ja hillitsevät rankkasateiden aiheuttamia tulvia kaupungissa. Finlaysonin kattopuutarhan kasvualustaan on lisätty biohiiltä, joka pystyy varastoimaan vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasville kasvualustan kuivuessa. Biohiili toimii luonnonmukaisena kastelukiteenä ja tulvien torjujana.

Kattojen vihreyttäminen tasaa lämpötiloja: Kasvillisuus viilentää lämmintä ympäristöä helteellä ja talvella katolla olevan kasvusto puolestaan toimii eristeenä. Kasvien varjossa on miellyttävää oleskella helteelläkin. Katolla kasvavat kasvit myös parantavat ilmanlaatua ja vaimentavat melua.  

Huoli hyönteisten häviämisestä on lisännyt kiinnostusta kaupunkien vihreyttämiseen ja pölytäjille sopivien kasvustojen perustamiseen. Finlaysonin katollea asuu mehiläisyhdyskunta, joka pääsee ruokailemaan kattopuutarhassa kukkiville kasveille.

Kuvagalleria2

 

Kasvualusta sisältää kierrätettyjä ja nopeasti uusiutuvia raaka-aineita

Kattopuutarhan kasvien kasvualustana on Biolanin kehittämä luomumulta, jonka raaka-aineena on hyödynnetty kiertotaloudesta peräisin olevia raaka-aineita sekä kotimaista, nopeasti uusiutuvaa rahkasammalta . 

Rahkasammal on kasvien kannalta ihanteellinen, koska se pystyy sitomaan paljon vettä, mutta säilyttää silti ilmavuutensa, mikä on juurien hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Sammal on myös kattoviljelyyn sopivan kevyttä eivätkä homeet viihdy siinä.

Kattopuutarhan multa on valmistettu kompostoimalla. Kompostoinnin aikana multaan on sitoutunut hidasliukoisia ravinteita, jotka vapautuvat vähitellen kasvien käyttöön. Kattopuutarhassa suositaankin aina hidasliukoisia lannoitteita, jotta rankkasateet eivät huuhtoisi ravinteita hulevesien mukana vesistöihin.

Kattopuutarhan puutarhakokonaisuuden suunnittelusta on vastannut vihertaiteilija Anni Rapinoja, joka ilmaisee ympäristöaktivismia taiteen kielellä. Kasviteokset ovat osa Finlayson Art Area -tapahtumaa. Kasviteokset on toteuttanut ja niitä hoitaa Omatarhuri

Kuvagalleria4


 


Lue lisää aiheista