Puutarhainnostus nousussa - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Puutarhainnostus nousussa

Puutarhainnostus nousussa

Poikkeuksellinen kevät muutti suomalaisten arkea ja vapaa-ajanviettoa. Omassa pihassa ja parvekkeilla puuhaillaan nyt enemmän kuin ennen.

Puutarhainnostus nousussa

Poikkeuksellinen kevät muutti suomalaisten arkea ja vapaa-ajanviettoa. Omassa pihassa ja parvekkeilla puuhaillaan nyt enemmän kuin ennen.

Biolanin tekemän tuoreen kuluttajakyselyn vastaajista 56 prosenttia kertoo, että puutarhaharrastukseen käytetty aika on lisääntynyt edellisiin vuosiin verrattuna. Puutarhanhoito on monelle rakas harrastus ja vastaajista vain pari prosenttia vääntäytyy hommiin pakkopullatunnelmissa. Biolan toteutti kyselyn huhtikuussa 2020 ja siihen saatiin 5057 vastausta.

Kuluneena keväänä puutarhanhoidon suosio nousi huimasti. Biolanin kuluttajakyselyssä useampi kuin joka toinen ilmoittaa, että oma kiinnostus puutarhanhoitoon on lisääntynyt verrattuna edellisiin keväisiin. Kaikkein suurinta puutarhainnostuksen nousu on nuorten, 30-vuotiaiden tai sitä nuorempien, ikäryhmässä. Heistä peräti kolme neljästä kertoo kiinnostuksen puutarhaharrastukseen lisääntyneen edellisiin keväisiin verrattuna. 

Myös puutarhanhoitoon käytetty aika on lisääntynyt: kaikista vastaajista 56 prosenttia kertoo käyttäneensä puutarhanhoitoon tänä keväänä enemmän aikaa kuin aikaisempina vuosina. Nuorista jopa 60 prosenttia on käyttänyt puutarhaharrastukseen enemmän aikaa kuin ennen.

Puutarhassa myllätään omaksi iloksi 

Puutarhanhoito on monipuolinen harrastus ja syitä hoitaa puutarhaa on useita. Tärkeimmäksi motivaatioksi nousee kauneus ja viihtyisyys, jota hoidettu piha tai parveke antaa, kuten myös ilo, jota puutarhanhoidosta saa. Kyselyn vastaajat kertovat, että puutarhapuuhailua tehdään ensisijaisesti omaksi iloksi. Vain 10 prosenttia vastaajista miettii lähiympäristön yhtenäisyyttä tai naapuruston mielipiteitä. Alle pari prosenttia vastaajista toteaa puutarhahommien olevan pakkopullaa.  

Yhdeksän kymmenestä kyselyn vastaajista pitää tärkeänä sitä, että puutarhanhoito tarjoaa myös hyötyliikuntaa ja pitää virkeänä. Tämä korostuu etenkin vanhemmissa ikäryhmissä. Yhdeksän kymmenestä vastaajasta kokee, että puutarhassa oleilu rauhoittaa mieltä, mikä osaltaan saattaa selittää puutarhanhoidon lisääntymistä viime aikoina.

Tänä keväänä vastauksissa nousee korkealle myös oman sadon arvostus. Vastaajista 86 prosenttia haluaa kasvattaa kasveja, joista saa omaa satoa. Itsekasvatettu ja puhdas ruoka kiinnostaa aivan uudella tavalla. Kyselyn mukaan säästö ruokalaskussa ei ole motivoiva tekijä kasvattamiseen, vaan ruoan alkuperän tunteminen ja turvallisuus koetaan tärkeiksi.

Kuvagalleria1


Melkein kaikilla on nurmikko – syötävistä kasveista haaveillaan

Parvekkeilla, kotipuutarhoissa ja mökeillä kasvatetaan eniten kesäkukkia. Kesäkukat ovat kiitollisia kasvatettavia, koska ne kukkivat taukoamatta koko kesän, kun vaan muistetaan riittävä lannoitus ja säännöllinen kastelu. Toiseksi suosituin kasviryhmä on perennat, eli monivuotiset kukat, jotka tuottavat iloa vuodesta toiseen. Kestävimmät perennat voivat talvehtia myös parvekkeella suuressa ruukussa.

Kolmanneksi suosikkilistalla yltää nurmikko, jota löytyy 84 prosentilta pientalopihoja. Samaisen kyselyn mukaan kaikkien epämieluisimpien puutarhapuuhien top neljään mahtuu kaksi nurmikonhoitotoimenpidettä: nurmikon kastelu ja nurmikon leikkaus. 

Vaikka pääosa pihoilla nyt kasvatettavista kasveista on koristekasveja, niin suunta on selvästi muuttumassa. Ne kasvit, joista haaveillaan, ovat syötäviä: juurekset, tomaatti ja muut vihannekset, mansikka ja salaatti. Ja onneksi hyötykasvien kasvatus onnistuu myös pikkupihassa ja parvekkeella. 

Kuvagalleria2

 

Kotipuutarhojen suosikkikasvit

Mitä kasvatetaan Mistä haaveillaan Mistä nuoret haaveilevat
1. Kesäkukat 1. Juurekset 1. Juurekset
2. Perennat  2. Tomaatti 2. Mansikka
3. Nurmikko 3. Muut vihannekset 3. Salaatti
4. Marjapensaat 4. Mansikka 4. Muut vihannekset
5. Koristepensaat 5. Salaatti 5. Tomaatti

        
 Biolan toteutti kuluttajakyselyn puutarhanhoidosta huhtikuussa 2020 ja siihen saatiin 5057 vastausta.

 


Lue lisää aiheista