Innovaatiomme mahdollistavat vihreämmän ruuantuotannon - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Innovaatiomme mahdollistavat vihreämmän ruuantuotannon

Innovaatiomme mahdollistavat vihreämmän ruuantuotannon

Tuote- ja viljelyneuvoja Tuulia Valkama nauttii työssään siitä, että voi olla toisille avuksi. Hän on ylpeä saadessaan työskennellä yrityksessä, joka on vahvasti mukana uusiutuvien ja kierrätettyjen kasvualustaraaka-aineiden kehittämisessä.

Innovaatiomme mahdollistavat vihreämmän ruuantuotannon

Tuote- ja viljelyneuvoja Tuulia Valkama nauttii työssään siitä, että voi olla toisille avuksi. Hän on ylpeä saadessaan työskennellä yrityksessä, joka on vahvasti mukana uusiutuvien ja kierrätettyjen kasvualustaraaka-aineiden kehittämisessä.

Tuulia työskentelee Biolan Groupiin kuuluvassa Novarbo Oy:ssä, joka palvelee ammattiviljelijöitä. Novarbon tuotevalikoimaan kuuluu kasvualustoja sekä luomu- että tavanomaiseen tuotantoon sekä luomulannoitteita puutarha- ja peltoviljelyyn. Kasvihuoneteknologiassa Novarbo on kehittänyt tilaa ja energiaa säästäviä Vertical Farming  -vertikaaliviljelyratkaisuja sekä energiaa säästäviä ja satoa lisääviä kasvihuoneen ilmastonhallintaratkaisuja. Yrityksen slogan on ”Creating greener growth”, ja tosiaan, kaikki innovaatiot luovat vihreämpää kasvua.

Kansainvälisyys tuo työhön lisää mielenkiintoa

Tuulia työskenteli Biolan Groupissa ensimmäisen kerran vuosina 2011–2012, kun hän oli harjoittelijana ja teki myös hortonomiopintojensa lopputyön Novarbolle. Tuolloin Tuulia yllättyi kuinka mielenkiintoista kasvualustojen kehittäminen ja valmistaminen voi olla. 

Valmistumisensa jälkeen Tuulia muutti Saksaan ja työskenteli pari vuotta monipuolisesti sekä kasvihuone- että avomaanviljelmillä niin vihannesten, kukkien kuin taimistokasvienkin parissa. Saksassa Tuulia jatkoi puutarhatalouden opintoja yliopistossa.

”Saksassa oli jo tuolloin havahduttu, että tulevaisuudessa sekä kuluttajille myytäviin kasvualustoihin että ammattiviljelmille tarvitaan turvetta korvaavia raaka-aineita. Itsekin koin asian tärkeäksi ja lopputyönäni kartoitin rahkasammalta sisältävän Novarbo Mosswool -kasvualustan markkinoita maailmalla. Novarbolainen olen ollut taas vuodesta 2018 lähtien.” 

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että Biolan Groupin Novarbolla on asiakkaita noin 50 maassa ja sitä myöten Novarbo osallistuu hyvin monenlaiseen ruuantuotantoon, tomaatista sitruunaan. Neuvontatyön ohella Tuulia ylläpitää tuotetietoja ja tuoteselosteita, päivittää nettisivuja, tuottaa markkinointimateriaalia sekä sisältöä Novarbon somekanaviin ja vastaa messujen järjestämisestä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Kasvualustojen kehitys on pitkäjänteistä työtä

Biolan Groupissa on tehty pitkäjänteistä työtä kierrätysraaka-aineiden hyödyntämiseen kasvualustatuotannossa koko yrityshistorian ajan. Myös uusiutuvien raaka-aineiden käyttöä on tutkittu ja kokeiltu pitkään. Uusien kasvualustamateriaalien testaaminen ja käyttöönotto kasvihuoneviljelmillä vie vuosia ja vaatii viljelytekniikan sopeuttamista.

”Olemme mukana kotimaisessa hankkeessa, jossa alan toimijat pyrkivät löytämään uusia kotimaisia kasvualustamateriaaleja ammattimaiseen viljelykäyttöön korvaamaan turvetta kasvualustoissa. Viljelijät ovat olleet kiinnostuneita aiheesta ja minulle myös henkilökohtaisesti on tärkeää, että saan työskennellä yrityksessä, joka on vahvasti mukana uusiutuvien ja kierrätettyjen kasvualustaraaka-aineiden kehittämisessä.”  

Uusille vaihtoehdoille on tarvetta, sillä Suomessa ammattimainen kasvihuoneviljely pohjautuu vahvasti turpeeseen ja valtaosa esimerkiksi kasvihuonevihanneksista viljellään tällä hetkellä kasvuturpeessa. Ennusteiden mukaan kasvuturpeen tarve kasvaa maailmanlaajuisesti tulevina vuosina. Siksi jo huoltovarmuuden kannalta on tärkeää, että kehitämme kotimaisia vaihtoehtoisia raaka-aineita. 

Yksi iso kehitysaskel on Biolanin parhaillaan rakentama biokuitulaitos, joka mahdollistaa uusiutuvien raaka-aineiden, kuten puukuidun ja rahkasammaleen, entistä laajemman hyödyntämisen kasvualustoissa.  

Tätä et ehkä tiennyt Tuuliasta

Työasioista Tuulia nollaa ajatuksiaan lähtemällä metsälenkille 5-vuotiaan mäyräkoiransa kanssa. Koira päätyi Tuulialle puolivahingossa, kun hän kertoi töissä aamukahvipöydässä koirakuumeestaan. Silloinen kollega vinkkasi tästä heidän kasvattamastaan kodinvaihtajasta. ”Haluankin lähettää erityisterveiset Marko Jaakkolalle. Koirani on juuri niin ihanan itsepäinen kuin mäyräkoira olla voi, mutta niin rakas.” 

 

Tuulia haastaa seuraavaksi haastateltavaksi Biolan Ekoasumisen Samuli Sievi-Kortteen. ”Aurinkoenergia on nyt tosi ajankohtainen aihe, niin haluaisin kuulla siitä lisää Samulin haastattelun muodossa.”
 


Lue lisää aiheista