Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Hyödynnä ravinteikas käymäläjäte puutarhassa

Hyödynnä ravinteikas käymäläjäte puutarhassa

Kesän aikana kuivakäymälästä syntyy sekä kiinteää jätettä että nesteitä. Mihin käymäläjätteet tyhjennetään ja miten niitä voi hyödyntää?

Hyödynnä ravinteikas käymäläjäte puutarhassa

Kesän aikana kuivakäymälästä syntyy sekä kiinteää jätettä että nesteitä. Mihin käymäläjätteet tyhjennetään ja miten niitä voi hyödyntää?

 

Kiinteä käymäläjäte sopii maanparannukseen

Kompostikäymälästä tyhjennettävä jäte on niin sanottua puolivalmista kompostia, jota voi levittää koristekasvien katteeksi suoraan käymälästä. Kun käymäläkompostia annetaan ravintokasveille, suositellaan vähintään vuoden jälkikompostointia. Jälkikompostoinnin aikana komposti jäätyy vähintään kerran ja samalla hygienisoituu. Jälkikompostoinniksi riittää yksinkertaisimmillaan seisotus kasalla, joka on suojattu sadevesiltä. Turvallisinta jälkikompostointi on Puutarhakompostorissa tai Maisemakompostori Kivessä.

Kuivakäymälöissä, joissa jätteen joukkoon sekoitetaan kuiviketta, mutta jäte ei varsinaisesti kompostoidu, jäte on aina jälkikompostoitava. Käymäläjätettä voi kompostoida yksinään Mökkikompostorissa tai Maisemakompostori Kivessa. Käymäläjätettä voi kompostoida puutarhajätteeseen sekoitettuna Puutarhakompostorissa tai Maisemakompostori Kivessä. Kompostoitumisaika on vähintään vuosi.

Kuivakäymälöiden, joissa jätteen joukkoon ei sekoiteta kuiviketta, jätteiden kompostointi vaatii eniten vaivannäköä. Tällaisia käymälöitä ovat esimerkiksi pakastavat käymälät. Niistä tyhjennettävä jäte on aina kompostoitava ja kompostointivaiheessa jätteen joukkoon lisätään kuiviketta. Käymäläjätettä voi kompostoida myös puutarhajätteen seassa. Kompostoitumisaika on vähintään vuosi.

Muista käymäläjätettä kompostoidessa:
  • Käymäläjätekompostista ei saa valua ravinteita pohjamaahan – suojaa sateelta!
  • Käymäläkompostin sopiva käyttömäärä kasveille on 2–5 cm kerros eli 20–50 l/m².
  • Paras levitysajankohta on keväällä, mutta maahan muokattaessa kompostia voidaan käyttää maanparannusaineena myös syksyllä.

 

Käymälän nesteet käytetään lannoitteena tai kompostiherätteenä

Kuivakäymälästä syntyvä neste voi olla puhdasta virtsaa tai kiinteän jätteen läpi suotautunutta suotonestettä.
Virtsa on steriiliä ja sitä on turvallista käyttää lannoitukseen. Puhdasta virtsaa tulee huomattavasti enemmän kuin suotonestettä. Yhden ihmisen tuottama virtsamäärä on noin 1–1,5 litraa vuorokaudessa. Laimentamatonta virtsaa saa levittää 1–1,5 litraa neliömetrille vuodessa. Virtsaa voi levittää jopa laimentamattomana, mutta turvallinen suhde on 1 osaa virtsaa ja 2 osaa vettä. Mitä enemmän virtsaa laimentaa sitä suurempi riski on typpihäviöille.

Virtsa levitetään mieluiten aamulla tai illalla. Virtsan käyttö lopetetaan hyötykasveilla kuukautta ennen sadonkorjuuta. Perheen oman käymälän virtsaa voi käyttää heti; yleisökäymälöiden virtsalle suositellaan vähintään kolmen kuukauden seisotusta.

Suotonestettä syntyy huomattavasti vähemmän kuin virtsaa, koska sitä imeytyy kiinteään jätteeseen ja kompostoivissa käymälöissä sitä haihtuu vesihöyrynä kompostoitumisen seurauksena. Suotoneste saattaa sisältää ulosteperäisiä mikrobeja, siksi lannoitekäytössä suositellaan vuoden seisotusta. Suotonesteen sopiva laimennussuhde on 1 osa suotonestettä ja 4 osaa vettä.

 

Muista käymälänesteiden hyötykäytöstä:
  • Sekä virtsa että suotoneste soveltuvat kompostiherätteeksi. Ne kiihdyttävät kompostin toimintaa ja nesteen sisältämät ravinteet sitoutuvat syntyvään kompostimultaan.
  • Sekä virtsa että suotoneste soveltuvat lannoitteeksi.
  • Monivuotisille kasveille ei typpipitoista virtsaa tai suotonestettä enää loppukesästä, ettei kasvien talvehtiminen kärsi!

Aiheeseen liittyviä tuotteita

Biolan Kompostikäymälä eco

Suomen suosituin kuivakäymälä! kiinteän jätteen tehokkaasti kompostoiva kompostoi myös talousbiojätettä suotonesteen talteenottava lämpöeristetty...

Biolan Mökkikompostori

Käymälä- ja keittiöjätteen kompostointiin kesäaikana Lämpöeristetty runko, eristämätön kansi Tehokas ilmanvaihto Tiivis rakenne estää haittaeläinten...

Maisemakompostori Kivi

Katseet kestävä kompostori puutarhaan! tarkoitettu puutarha-, käymälä- ja keittiöjätteen kompostointiin reilu koko, 450 litraa luonnonkiven värinen ...

Puutarhakompostori

Tilava kompostori  tarkoitettu erityisesti puutarhajätteen kompostointiin   vahvatekoinen, kestää erinomaisesti säävaihtelut ja pakkasen  kompostorin...

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kompostointi -opas

Kompostoimalla säästät luontoa ympärilläsi ja myös selvää rahaa. Mikäli voit käyttää syntyvän mullan omassa pihapiirissäsi, sinun kannattaa ehdottomasti itse...

Toimiva kuivakäymälä -opas

Nykyaikainen hyvin toimiva kuivakäymälä on käytössä hajuton ja viihtyisä ja mukava käyttää. Jotta kuivakäymälä olisi toimiva, on sen rakentamisessa,...