Basilika: kasvatus ja hoito - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Basilika: kasvatus ja hoito

Basilika: kasvatus ja hoito

Basilika on mehevä ja aromikas yrtti, joka kruunaa monen aterian. Basilikan kasvatus onnistuu siemenestä tai valmiista taimista. Valitse basilikalle aurinkoinen ja lämmin kasvupaikka. 

Basilika: kasvatus ja hoito

Basilika on mehevä ja aromikas yrtti, joka kruunaa monen aterian. Basilikan kasvatus onnistuu siemenestä tai valmiista taimista. Valitse basilikalle aurinkoinen ja lämmin kasvupaikka. 

Basilika Ocimum basilicum on suosittu mauste tomaattiruokiin, mutta se soveltuu mainiosti tuomaan aromia myös salaatteihin, pastaruokiin ja keittoihin. Kokeile yhdistää basilikan maku myös munaruokiin tai vaikka jälkiruokaan mansikan kaveriksi!

Basilikan suuret ja pehmeät lehdet ovat joko vihreät tai viininpunaiset. Lehtiä voi käyttää tuoreeta, pakastettuna tai kuivatuna.

Basilikan kasvatus siemenestä 

Maalis-huhtikuussa on sopiva aika kylvää basilikan siemenet. Jos esikasvatat taimet lokerikoissa, valitse mullaksi hienojakoinen Biolan Kylvö- ja taimimulta. Jos taas kylvät siemenet suoraan ruukkuun, valitse kasvualustaksi Biolan Yrttimulta. Kostuta multa ennen kylvöä, paina siemenet kevyesti pintamultaan ja kostuta vielä sumuttamalla. 

Voit aloittaa taimikasvatuksen helposti myös ilman multaa. Biolan Sammalnappi on rahkasammaleesta puristettu kasvualusta, joka kasteltaessa turpoaa hetkessä käyttövalmiiksi. Sammalnappeihin varastoituu alkukastelussa runsaasti vettä, ja siemen säilyy kosteana napin pinnallakin. Biolan Pienoiskasvihuoneessa ilmankosteus säilyy hyvin ja taimettuminen on nopeaa.

Lokerikossa ja Sammalnapeissa kasvaneet taimet istutetaan noin 3−4 viikon kuluttua kylvöstä ruukkuihin. Ilmava ja vettä pidättävä multa ruukkuihin on Biolan Yrttimulta.

 

Katso videolta miten helppoa basilikan kasvatus on Biolan Sammalnapeissa ja Pienoiskasvihuoneessa:

Aloita kasvatus taimista

Basilikan kasvatus on nopeinta valmiista taimista. Taimia voi hankkia puutarhoilta tai kaupan vihannesosastolta. Vihannesosastolla kannattaa valita matalat taimet, jotka kasvavat suuressa, vähintään 10 cm halkaisijaltaan olevassa, ruukussa. Ostetut taimet kannattaa kotona istuttaa isompaan ruukkuun, jotta kastelu on helpompaa.

Basilikan kasvatuksen voi aloittaa siemenestä tai taimista.

Lannoita ruukutuksen yhteydessä

Kun istutat basilikan taimia ruukkuun, anna samalla varastolannoitus. Tee taimen viereen kolo, johon laitat 2 rkl Biolan Yrtti- ja taimilannoitetta. Peitä lannoite mullalla. 

Basilikan juuret kasvavat vähitellen kiinni varastolannoitteeseen ja ottavat siitä ravinteita tarpeensa mukaan. Osa juurista kasvaa laimeammassa kasvualustaosassa ja sieltä kasvi ottaa tarvitsemansa veden. Varastolannoitettua kasvia voit kastella pelkällä vedellä eikä tarvitse murehtia joutuuko lannoitevettä syötäville lehdille. Voit uusia varastolannoituksen loppukesällä.

Basilika viihtyy lämpimällä kasvupaikalla

Basilika viihtyy aurinkoisella ja suojaisella kasvupaikalla. Se vaatii paljon kastelua, mutta Yrttimullassa oleva biohiili ja kasvualustasammal pystyvät sitomaan vettä itseensä kastelun yhteydessä ja luovuttavat sitä kasville mullan kuivuessa. Tämän ansiosta kasteluväli pitenee ja basilikan hoito helpottuu. 

Basilika on herkkä kylmälle ja alkukesällä se voi paleltua, vaikka lämpötila ei laskisi pakkasen puolelle. Siirrä basilika ulos vasta kesäkuussa.

Basilika viihtyy lämpimällä paikalla.
 


Lue lisää aiheista