Kasvata kotona - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kasvata kotona - vinkkejä perheille

Biolan kannustaa yhdessä Marttojen kanssa perheitä kompostoimaan sekä kasvattamaan kotona  hyötykasveja. Annamme helppoja ja ekologisia kasvatus- ja kompostointivinkkejä.  Yhdessä tekeminen opettaa viljely- ja kompostointitaitoja sekä lisää ymmärrystä ruoan alkuperästä ja ravinteiden kierrätyksestä. 

Näiltä sivuilta löydät helppoja ja hyödyllisiä vinkkejä, jotka on helppo toteuttaa yhdessä lasten kanssa. Voit jakaa itse pienetkin viljelykokemuksesi meille ja muille Facebookissa tai Instagramissa #biolan #martat #marttailu #kasvatakotona #lapsiperheviljelee.
 

Kompostointi kannattaa

Kompostointi on luonnonmukainen tapa palauttaa eloperäinen, maatuva jäte ravinteineen takaisin luonnon kiertokulkuun. Se on myös helppo tapa päästä eroon biojätteestä. 

Kotona voi  kompostoida niin keittiön biojätteet kuin puutarhassakin syntyvän kasvijätteen. Katso videolta Biolanin ja Marttojen asiantuntijoiden vinkit kompostoinnin aloittamiseen. 


Kompostoi keittiön biojätteet lämpökompostorissa 

Kotitalousjätteestä noin kolmannes on biojätettä, ja se kannattaa kompostoida. Keittiöstä kompostoriin kelpaavat kaikki eloperäiset jätteet, kuten hedelmien ja juuresten kuoret, kahvinporot suodatinpusseineen, teepussit ja huonekasvien kuivat lehdet. 

Koska keittiöstä biojätettä syntyy ympäri vuoden, sen kompostointiin tarvitaan kauttaaltaan hyvin lämpöeristetty kompostori. Kompostorin pitää olla myös riittävän tiivis, jotta haittaeläimet eivät pääse sen sisään.

Katso videolta Biolanin ja Marttojen vinkit keittiön biojätteen kompostointiin. 

Puutarhajätteen kompostointi 

Kotipuutarhassa syntyy paljon kasvijätettä. Osan voi jättää maatumaan maahan ja osan kannattaa kompostoida. Puutarhajätettä voi kompostoida eri tavoin; kasassa, kompostikehikossa tai kompostorissa.

Katso videolta asiantuntijoiden vinkit miten onnistut puutarhajätteen kompostoinnissa. 

Kompostimullan käyttö puutarhassa

Kompostimulta on arvokasta maanparannusainetta. Kompostin sisältämät ravinteet ovat hitaasti liukenevia ja vaikuttavat maassa pitkään. Kompostin lisääminen aktivoi maan pieneliötoimintaa ja kartuttaa humusta.  

Katso videolta asiantuntijoiden vinkit kompostimullan käyttöön omassa puutarhassa. 

Helpot kasvatusvinkit

Maukkaat tomaatit

Oletko koskaan maistanut tomaattia suoraan kasvihuoneesta tai omalta pihalta poimittuna? Itse kasvatetut tomaatit maistuvat parhailta! Eikä niiden kasvattaminen ole niin vaikeaa kuin monesti luullaan. Kokeile rohkeasti.

 

Katso ohjeet

Kasvata versoja

Oletko jo kokeillut versojen kasvatusta? Terveellisten versojen kasvattaminen eli versotus on helppo tapa saada itsekasvatettuja herkkuja. Versotukseen sopivat lähes kaikki syöväksi tarkoitetut kasvit. Versot paitsi maistuvat hyviltä, ne sisältävät paljon myös vitamiineja.

 

Kokeile versojen kasvatusta

 

Kylvä ja kasvata syötäviä kasveja

Kasvien kasvun seuraaminen on kivaa ja opettavaista. Kylvä vihanneksia, yrttejä, salaattia tai kesäkukkia, kuten krasseja tai samettikukkia. Oikealla hoidolla kasvit menestyvät.  

 

Katso ohjeet ja vinkit

    

Viljele omat salaatit ja yrtit

Salaatit ja yrtit tuottavat nopeasti satoa ja antavat makua ruokiin. Niitä voi kasvattaa vaikka ruukussa ikkunalaudalla! 

 

Vinkit ja ohjeet helppoon kasvatukseen

 

Hauskat kurpitsat

Kurpitsoissa on monen näköisiä ja kokoisia lajikkeita niin kasvimaalle kuin parvekeviljelyyn. Kurpitsoista saa myös hauskoja koristeita vaikkapa syksyn Halloween-juhliin. 

 

Lue lisää kurpitsoista ja niiden kasvatuksesta

 

Ihastuttavat kesäkukat 

Kun aurinko kesäkuussa alkaa todella lämmittää, on kesäkukkien aika.  Kesäkukat tuovat nopeasti väriä pihalle tai parvekkeelle. Sommittele mieleisesi istutus itse valitsemistasi kukista.

 

Katso vinkit istutukseen ja hoitoon

 

Kasvata kotona - Yhteistyössä: 

       ​​​​​​​