Vinkit syysistutukseen - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Vinkit syysistutukseen

Vinkit syysistutukseen

Syysistutuksiin sopivat niin perennat, pensaat kuin puutkin. Astia- ja paakkutaimia voi istuttaa koko kesän maan routaantumiseen asti. Syksyllä ilmankosteuden lisääntyminen ja syyssateet parantavat uusien istutusten kasvuunlähtöä. Syysistutuksilla varmistat, että puutarhasi herää nopeasti kukoistukseen talven jälkeen. Valitse kasvit syysistukseen huolella, istuta ne oikein laadukkailla tuotteilla ja saat palkinnoksi upean loiston puutarhaasi heti keväällä.

Vinkit syysistutukseen

Syysistutuksiin sopivat niin perennat, pensaat kuin puutkin. Astia- ja paakkutaimia voi istuttaa koko kesän maan routaantumiseen asti. Syksyllä ilmankosteuden lisääntyminen ja syyssateet parantavat uusien istutusten kasvuunlähtöä. Syysistutuksilla varmistat, että puutarhasi herää nopeasti kukoistukseen talven jälkeen. Valitse kasvit syysistukseen huolella, istuta ne oikein laadukkailla tuotteilla ja saat palkinnoksi upean loiston puutarhaasi heti keväällä.

Syysistututuksen ABC

 1. Laita istutettava taimi istutuskuoppaan.
 2. Täytä istutuskuoppa löyhästi uudella mullalla.
 3. Tee kuopan reunaan taimipaakun syvyinen kolo.
 4. Annostele koloon Syksyn PK-lannoitetta.
 5. Peitä lannoite noin 5 cm kerroksella multaa.
 6. Kastele.

Valitse kasvi istutuspaikan mukaan

Tärkein edellytys kasvien viihtymiselle on valita kasvi istutuspaikan mukaan, joten kiinnitä syysistutuksia tehdessä huomiota kasvin kasvupaikkaan. Paahteiseen paikkaan istutetaan auringossa viihtyviä lajeja ja tontin varjoisiin istutusryhmiin istutetaan syksylläkin varjon kasveja. Kun valoisuus on huomioitu, kasvualustaa parantamalla voidaan jokaiselle lajille luoda hyvä kasvupaikka.

 

Mykorritsa ja biohiili nopeuttavat kasvuunlähtöä syysistutuksissa

Syysistutuksia varten istutuspaikan maaperää tulee huoltaa. Tulevan istutuspaikan vanha kasvualusta kalkitaan ja lannoitetaan ja paikalta hävitetään rikkakasvit. Jos rikkakasveja on paljon, kannattaa vanha maa-aines kuoria pois ennen syysistutuksia ja tuoda tilalle kokonaan uutta multaa.

Hyvässä istutusmullassa on syysistutuksille sopivasti ravinteita ja istutettavalle kasville oikea happamuus. Lähes kaikki puutarhakasvit viihtyvät pH-alueella 6–7 ja niille sopii Biolan IstutusmultaTurpeeton Puutarhamulta tai Puutarhan Musta Multa. Happaman maan kasvit, kuten alppiruusut, havut ja pensasmustikat, istutetaan syksylläkin Biolan Havu- ja rodomultaan.

Istutusmulta sisältää biohiiltä ja mykorritsaa. Mykorritsa on kasvin juuren ja sienen muodostama symbioosi, josta molemmat hyötyvät. Mykorritsa tehostaa kasvien ravinteiden- ja vedenottoa. Mykorritsa myös suojaa kasvia taudinaiheuttajilta ja parantaa kasvin stressinsietokykyä.

Istutusmullan biohiili aktivoi pieneliöstöä ja parantaa kasvualustan rakennetta. Biohiili pystyy sitomaan vettä itseensä ja luovuttamaan sitä hitaasti kasvien käyttöön. Näin se ehkäisee tehokkaasti maan liettymistä ja tiivistymistä sekä vähentää kastelutarvetta kuivina kausina. 

Kuvagalleria1

Lue lisää maanparannuksesta

Oikea istutussyvyys 

Muista syysistutuksia tehdessä kiinnittää huomiota oikeaan istutussyvyyteen. Useimmat astiataimet istutetaan liki entiseen syvyyteen niin, että paakun yläreuna peittyy mullan alle. Poikkeuksen muodostavat vartetut pensas- ja ryhmäruusut sekä isokukkaiset jalokärhöt, jotka istutetaan aina selvästi syvemmälle.

Ruusuilla vartekohta, josta oksat haaroittuvat, tulee jopa 20–30 cm maanpinnan alapuolelle. Jalokärhöt istutetaan Etelä-Suomessa 20–30 cm syvyyteen ja Pohjois-Suomessa jopa 40 cm syvyyteen. Syysistutuksessa juuriston päälle asetettu paksu maakerros suojaa juuristoa pakkaselta sekä maanpinnan jäätymisen ja sulamisen vaihteluilta.

Kaikki puut istutetaan niin, että juurenniska eli tyven levein kohta jää maanpinnan yläpuolelle. Muutamat perennat, kuten pioni ja kääpiökurjenmiekka, ovat tarkkoja istutussyvyydestä eikä niitä saa haudata liian syvälle, jotta kukinta ei kärsi.

Kasvualustan paksuus

 • kivikkokasvit: 10–20 cm
 • keskikokoiset perennat: 30–40 cm
 • suurikokoiset perennat: 50 cm
 • ryhmäruusut: 40–60 cm
 • pensaat: 50 cm
 • köynnökset: 40–60 cm
 • pienet puut: 60–80 cm
 • suuret puut: 80–100 cm

Kastele riittävästi myös syysistutuksia

Taimet kastellaan hyvin ennen syysistutusta. Kasvi ei saa olla nuutunut istutushetkellä. Tarvittaessa taimia varjostetaan ennen istutusta.

Syysistutuksen jälkeen jokaiselle taimelle annetaan riittävästi vettä, köynnöksille 10 litraa, pensaille 20 litraa ja puille 30–40 litraa. Kastelua jatketaan istutuksen jälkeen vähintään kerran viikossa.

Kuvagalleria3

 

Mikä on oikea aika syysistutuksille?

Loppukesällä ja syksyllä istutettavia taimia ei tarvitse kastella yhtä paljon kuin kevätistutuksia. Syysistutuksen oikeaa ajankohtaa säätelee maan jäätyminen. Mitä aremmasta lajista on kysymys, sitä varhaisimmin syysistutukset on tehtävä ja sitä enemmän taimelle on varattava aikaa juurtua ennen maan jäätymistä.

Kestäviä maatiaisperennoja voi siirtää maan routaantumiseen saakka. Sen sijaan jalokärhöt, köynnöshortensiat, ryhmäruusut, alppiruusut, atsaleat, hedelmäpuut ja muut talvenarat kasvit istutetaan mahdollisimman aikaisin. Myös myöhään syksyllä kukkivien perennojen, kuten nauhuksien ja astereiden, ja arkojen havukasvien talvehtiminen on varminta kevätistutuksissa.

Myöhäisiinkin syysistutuksiin soveltuvat esimerkiksi:

 • herukka
 • karviainen
 • vadelma
 • pensasangervot
 • heidet
 • kuunlilja
 • esikot
 • kurjenpolvet
 • päivänlilja
 • tyräkit

Lannoitus syysistutuksen yhteydessä

Syysistutuksen yhteydessä tärkeintä on kasvien juurtuminen, siksi ei kannata antaa helppoliukoisia lannoitteita, jotka voivat hidastaa juurtumista. Syysistutusten lannoitukseen soveltuvat hidasliukoiset ja vähän tai ei lainkaan typpeä sisältävät lannoitteet. Tällainen lannoite on Biolan Syksyn PK-lannoite. Perennoille Syksyn PK-lannoitetta levitetään syysistutuksen yhteydessä 10–25 litraa/100 m². Puille ja pensaille Syksyn PK-lannoite voidaan antaa syysistutuksen yhteydessä myös suoraan istutuskuoppaan. Lannoiterakeet jätetään yhtenäiseksi keoksi taimen juuripaakun viereen istutuskuopan reunaan. Sopiva lannoitemäärä on 0,5 litraa/puu tai 0,2 litraa/pensas. Lannoiteosiosta vapautuu ravinteita vielä istutusta seuraavana kesänäkin. 

Kuvagalleria2

 


Lue lisää aiheista