Näin valmistelet lämpökompostorin talveen - Katso Biolanin vinkit! - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Valmistele lämpökompostori talveen

Valmistele lämpökompostori talveen

Lämpökompostorissa keittiön biojätteiden kompostointi onnistuu ympäri vuoden. Nyt on aika varmistaa, että kompostori on valmis talven tuloon. Muutama Biolanin asiantuntijoiden vinkki auttaa pitämään kompostoitumisen vauhdissa säiden kylmetessä.

Valmistele lämpökompostori talveen

Lämpökompostorissa keittiön biojätteiden kompostointi onnistuu ympäri vuoden. Nyt on aika varmistaa, että kompostori on valmis talven tuloon. Muutama Biolanin asiantuntijoiden vinkki auttaa pitämään kompostoitumisen vauhdissa säiden kylmetessä.

Kompostin lämpö syntyy kompostin pieneliöiden hajottaessa tuoretta jätettä. Kauttaaltaan hyvin eristetyssä lämpökompostorissa pieneliöiden tuottama lämpö säilyy kompostorissa vuoden ympäri. Siksi lämpökompostorin rakenteen tulee olla tiivis. Lämpökompostorin käyttöä helpottaa, jos kompostorissa on ilmanjakokanava, joka tuo hapekasta ulkoilmaa kompostimassan joukkoon.

Hyvä ja helppokäyttöinen lämpökompostori 1–6 henkilän käyttöön on Biolan Pikakompostori 220eco. Suuremmille biojätemäärille sopii samoilla ominaisuuksilla varustettu Biolan Pikakompostori 500, joka pystyy käsittelemään jopa 20 henkilön biojätteet.

Tarkista tyhjennystarve nyt

Koska jätettä syntyy ympäri vuoden, kompostoria on myös tyhjennettävä säännöllisesti vuoden ympäri. Jatkuvatoimisen kompostorin, kuten Biolan Pikakompostorin, pohjalla on kaikkein vanhin osa kompostimassaa. Se on käynyt läpi kuuman vaiheen ja on jo jäähtynyt. Kun kompostista tyhjennetään tätä jäähtynyttä kompostimassaa, kompostin toiminta yleensä piristyy. Kerralla tyhjennetään korkeintaan 1/3 tilavuudesta. 

Ota käyttöön Tehokuivike

Kompostorin tärkeät hajottajaeliöt säilyvät virkeinä, kun ne saavat säännöllisesti uutta ravintoa. Biojätettä kannattaa viedä kompostoriin 3–4 kertaa viikossa. Peitä viety biojäte aina kuivikkeella. Kuivike tasaa kompostimassan kosteuseroja ja pinnalla se myös eristää lämpöä ja suojaa kompostimassaa mahdollisesti kannesta tippuvalta kylmältä kondenssivedeltä. Kuiviketta lisätään vähintään kolmasosa viedyn jätteen määrästä. Viileällä säällä typpeä ja energiaa sisältävä Biolan Tehokuivike kiihdyttää kompostoitumista ja nostaa kompostimassan lämpötilaa. Tehokuivikkeen biohiili sitoo hajuja itseensä ja aktivoi myös pieneliöiden toimintaa.

Lämpökompostorissa on käyttössä Tehokuivike

Säädä ilmanvaihtoa pienemmälle

Venttiili on pienimmillään, kun säätimen nuoli osoittaa lukua 20.Pikakompostorin sisällä on ilmanjakokanava, jota pitkin hapekasta ulkoilmaa pääsee kompostimassan keskelle. Se takaa tehokkaan kompostoitumisen ja vähentää sekoitustarvetta. Nyt ilmojen viiletessä kannattaa lämpömittarin alapuolella olevaa tuloilmaventtiiliä kääntää hieman pienemmälle, niin kylmää ulkoilmaa pääsee kompostoriin vähemmän. Venttiili on pienimmillään, kun säätimen nuoli osoittaa lukua 20.

Älä sekoita pakkasella usein

Kylmällä säällä sekoittaminen jäähdyttää kompostoria. Siksi syksyllä ja talvella riittää, että kompostia möyhitään kolmen, neljän viikon välein. Sekoitus onnistuu helpoiten Kompostimöyhentimellä. Koska ei ole tarkoitus sekoittaa kompostin eri-ikäisiä osia keskenään, riittää, että sekoitetaan noin 40 sentin pintakerrosta. 

Hajotustoiminta jatkuu, vaikka kompostorin lämpötila laskisi lähelle nollaa. Viileässä hajoaminen vain hidastuu. Jos haluat piristää kompostorin pieneliöitä nopeasti, hautaa muutaman päivän ajan kuumalla vedellä täytettyjä pulloja pintäjätteeseen.

 

Näin kompostoit puutarhajätteestä multaa

 


Lue lisää aiheista