Tuhat vuotta vanha ja vain kaksi lehteä - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Tässä Welwitschiassa näkyvät käpymäiset rakenteet ovat juurikin käpyjä. Onhan kyseessä (eräänlainen) havupuu! Kuva: Thomas Schoch / Creative Commons
Tässä Welwitschiassa näkyvät käpymäiset rakenteet ovat juurikin käpyjä. Onhan kyseessä (eräänlainen) havupuu! Kuva: Thomas Schoch / Creative Commons

Tuhat vuotta vanha ja vain kaksi lehteä

Tuhat vuotta vanha ja vain kaksi lehteä

Outo kasvifakta 9

Namibian ja Angolan rutikuivilla autiomailla voi nähdä jopa ihmisen korkuisia sotkuisia pitkänomaisista lehdistä koostuvia kasoja. Kyseessä on Welwitschia mirabilis. Nimen jälkimmäinen osa tarkoittaa ihmeellistä, ja kasvi onkin totta tosiaan nimensä veroinen.

Welwitschia kasvaa paikoilla, joilla juuri mikään muu kasvi ei pysty elämään. Uudet Welwitschiat pystyvät vain harvoin itämään ja kasvamaan aikuisiksi kasveiksi näissä olosuhteissa, mutta kun kasvi on kerran saavuttanut aikuisuuden, voi se elää jopa 2000 vuotta. Koko elämänsä aikana kasvissa on vain kaksi lehteä. Siis kaksi. Vanhan Welwitschian valtavat lehtikasat saattavat näyttää useammilta, mutta kyseessä on vain kahden lehden halkeaminen pituussuunnassa useiksi riekaleiksi. Lehdet kasvavat juurestaan koko kasvin pitkän elämän ajan kuihtuen samalla kärjistään.

Welwitschia on outo myös kasvitieteellisesti. Welwitschia mirabilis on Welwitschia-suvun ainoa laji. Welwitschia-suku on puolestaan Welwitschiaceae-heimon ainoa suku. Ja tottakai Welwitschiaceae on Welwitschiales-lahkon ainoa heimo. Kasvilla ei siis ole lainkaan lähisukulaisia, vaan se edustaa yksinään muista kasveista monilla oudoilla tavoilla poikkeavaa tyyppiä. Radikaalist poikkeavasta ulkomuodostaan huolimatta Welwitschia on kuitenkin etäisesti sukua männylle. Joskus se luokitellaankin havupuuksi, jolla tosin on muutamia kukkakasvien piirteitä.

 


Lue lisää aiheista