Tomaatin ja pesusienikurkun kylvö - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Tomaatin ja pesusienikurkun kylvö

Tomaatin ja pesusienikurkun kylvö

Tomaatin ja pesusienikurkun kylvö

Siementen kylvö maaliskuun puolivälissä

Menneistä keväistä viisastuneena viivytin tomaatin kylvöä nyt maaliskuun puoliväliin. Kyllä tomaatintaimet ehtivät silti tuottaa satoa. Tomaatille riittää kahden kuukauden taimikasvatusaika ennen varsinaiselle kasvupaikalle siirtämistä.

Olisi kiva kokeilla joka vuosi jotakin uutta lajiketta, mutta kun tilaa on rajallisesti, tänä vuonna saa riittää luottolajike Gardeners Delight. Se on erittäin satoisa kirsikkatomaatti, jolla on maukkaat punaiset hedelmät.

PesusienikurkkuLuffa aegyptiaca, on erikoisuus, jota olen kerran aikaisemmin kokeillut. Sillä on kaunis lehdistö ja kiinanruusumaiset kukat.  Pesusienikurkun hedelmiä ei syödä vaan niistä saa luonnonmukaisia pesusieniä.

Kylvöihin valitaan siihen tarkoitukseen kehitetty erikoismulta. Biolan Kylvö- ja taimimulta on luomusti lannoitettu hienojakoinen kasvualusta, joka sisältää hiekkaa. Se soveltuu käytettäväksi myös lokerikoissa ja pienissä ruukuissa.

Multa kannattaa esikostuttaa ennen kylvöä. Sopiva määrä on desilitra vettä multalitraa kohti. Pesuvadissa multa on helppo sekoittaa tasakosteaksi. Oikeassa kosteudessa olevasta mullasta pystyy puristamaan pallon, mutta mullasta ei valu puristettaessa vettä.


Mullan esikostutus

Tänä vuonna kylvin tomaatit pieniin lokerikkoihin, jotta taimille kehittyisi vahvemmat juuret. Hajakylvössä juuret vaurioituvat koulintavaiheessa aina enemmän. Täytin lokerikon kostutetulla mullalla ja tiivistin kevyesti. Painoin pinnalle sormella pienet kolot siemenille.

Tomaatin siemenet kylvetään noin puolen sentin syvyyteen. Pesusienikurkun siemenet ovat huomattavasti suuremmat ja ne voikin kylvää ainakin sentin syvyyteen.

Esikostutetun mullan kasteluksi kylvön yhteydessä riittää sumutus. Näin siemenet pysyvät paikoillaan ja kasvuunlähtö on nopeampaa. Kylvösten päälle kannattaa laittaa itämisen ajaksi muovi tai lasilevy tasaamaan kosteutta. Minulla lokerikkoihin kuului pieni muovikansi, jota voi pikkutaimivaiheessa käyttää kasvihuoneena.

Pesuhuoneen lattialämmityksen päällä tomaattikylvökset taimettunevat muutamassa päivässä. Pesusienikurkulle luvataan 10-20 päivän itämisaikaa 23 - 25 asteessa. Sitä siis joudutaan odottelemaan pidempään.

Kuvagalleria1

Siemenet: Exotic Garden

Kylvöterkuin

Riikka


Lue lisää aiheista